Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(Додонова) М.В. самост. и индив. технари 11-12...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
759.81 Кб
Скачать

Змістовий модуль 2.2 Безпека життєдіяльності в умовах надзвичайних ситуацій (2 години)

Лекція 8. Вимоги до систем сповіщення, зв’язку, медичного та санітарно-епідемічного нагляду. Заходи для запобігання зсувів, пожеж та вибухів у житловому фонді. Загальні правила виживання в разі виникнення надзвичайних ситуацій. Прийоми та способи проведення рятувальних робіт. Використання захисних споруд, засобів індивідуального захисту, медичних та підручних засобів. Порядок ліквідації наслідків стихійних лих, вибухів, пожеж, катастроф та аварій. Дезактивація, дегазація, дезінфекція. Планування заходів для забезпечення безпеки життєдіяльності на випадок надзвичайної ситуації. Плани підприємств на випадок аварії. Дії адміністрації, персоналу та населення на випадок аварій і надзвичайних ситуацій. Принципи та засоби захисту населення в умовах надзвичайних ситуацій. Надання першої долікарської допомоги потерпілому.

Література: [1], [2], [4], [8-10], [12-13], [17], [20].

Змістовий модуль 2.3 Організація і управління безпекою життєдіяльності (2 години)

Лекція 9. Нормативні документи та основні їх вимоги щодо забезпечення безпеки життєдіяльності населення. Принципи забезпечення безпеки життєдіяльності. Методи та засоби забезпечення безпеки життєдіяльності. Загальні відомості про управління безпекою життєдіяльності. Організаційно-методична основа системи управління безпекою життєдіяльності. Інформаційне забезпечення системи управління, прогнозування та планування заходів безпеки. Система державних органів по управлінню та нагляду за безпекою життєдіяльності населення. Добровільні об’єднання громадян з питань безпеки життєдіяльності населення. Організація навчання населення з питань безпеки життєдіяльності.

Література: [1], [4], [8-10], [17], [20].

Лабораторні заняття

Метою занять є надання студентам практичних навичок у визначені вражаючи факторів НС, розмірів осередків враження при НС техногенного, природного, соціально-політичного та воєнного характеру.

Лабораторне заняття 1. Поняття про психологію безпеки, об’єкт і предмет її дослідження. Поняття про аналізатори (механізм сприйняття інформації). Основні властивості аналізаторів: порогова інтенсивність подразника, диференційна (розрізняльна) чутливість, адаптація, здатність тренуватися, зберігати відчуття, взаємодія аналізаторів. Закон Вебера-Фехнера. Типи аналізаторів: зоровий, слуховий, вестибулярний, смаковий, нюховий, шкіряний, руховий, вісцеральний. Вплив зовнішніх подразників та заходи боротьби з ними. Психологічні особливості людини та методи їх оцінки.

Література: [4], [8-10], [17-18], [20].

Питання для самоперевірки:

  1. Охарактеризуйте значення органів чуття для безпеки життєдіяльності людини і їх будову.

  2. Поясніть психофізіологічний закон Вебера-Фехнера.

  3. Визначте роль органів чуття в забезпечення безпеки життєдіяльності.

  4. За яких умов одні типи аналізаторів виконують функції інших (наведіть приклади).

Лабораторне заняття 2. Механічний та психологічний компоненти трудової діяльності. Основні показники геодинаміки: частота серцевих скорочень, кров’яний тиск, функція легень, споживання кисню. Енергетична оцінка важкості праці. Фізіологічні критерії здоров’я. Фізіологічні особливості розумової праці. Допустимі значення показників сприятливих умов трудової діяльності людини.

Література: [1], [3-4], [8-10], [17-18], [20].