Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(Додонова) М.В. самост. и индив. технари 11-12...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
759.81 Кб
Скачать

Змістовий модуль 1.2 Людина як елемент системи

людина – життєве середовище” (4 години)

Лекція 2. Людина як елемент системи “людина – життєве середовище”. Поняття про психологію безпеки, об’єкт і предмет її дослідження. Аналізатори, як елементи механізму сприйняття інформації. Поняття про аналізатори; типи аналізаторів та їх властивості. Психологічні властивості людини. Вплив шкідливих звичок на психофізіологічний стан людини.

Література: [4], [8-10], [17-18], [20].

Лекція 3. Вплив діяльності людини на навколишнє середовище. Проблеми взаємодії живих організмів та середовища. Антропогенний вплив на екологічну систему. Основні причини виникнення екологічної кризи. Наслідки забруднення навколишнього середовища (атмосфери, гідросфери, літосфери).

Література: [4], [8], [12], [14], [17], [20].

Змістовий модуль 1.3 Безпека життєдіяльності

в системі “людина – виробниче середовище” (2 години)

Лекція 4. Безпека життєдіяльності в системі “людина – виробниче середовище”. Основні параметри та вплив мікроклімату на працездатність людини. Виробниче освітлення та його вплив на психофізіологічний стан людини. Шуми і вібрація та їх вплив на працездатність людини. Дія електричного струму на організм людини.

Література: [1], [4-6], [8-11], [17], [20].

Модуль 2. Безпека життєдіяльності в умовах надзвичайних ситуацій

(10 годин)

Змістовий модуль 2.1 Джерела небезпеки життєдіяльності

людини та породжені ними фактори (6 годин)

Лекція 5, 6. Визначення поняття “надзвичайна ситуація”. Причини виникнення та особливості розвитку надзвичайних ситуацій, їх загальна характеристика та класифікація. Надзвичайні ситуації та їхній вплив на життєдіяльність населення. Загальні закономірності виникнення природних небезпек. Небезпечні та шкідливі фактори, породжені природними джерелами небезпеки. Вплив природних джерел небезпеки на людину та системи забезпечення її життєдіяльності. Заходи та засоби, спрямовані на запобігання негативної дії природних джерел небезпеки на людину та на системи забезпечення її життєдіяльності. Загальні закономірності виникнення техногенних небезпек. Засоби та заходи, спрямовані на запобігання негативної дії техногенних джерел небезпеки на людину та навколишнє середовище.

Література: [1-2], [4], [8-13], [17], [20].

Лекція 7. Загальні закономірності виникнення соціальних, політичних та воєнних джерел небезпеки. Соціальні небезпеки. Соціальні джерела небезпеки, викликані незадовільним матеріальним станом та умовами проживання. Конфліктні ситуації на міжнаціональному, етнічному, расовому чи релігійному ґрунті. Політичні небезпеки. Війни. Мілітарність як один з факторів, що викликає напруженість у стосунках між країнами та націями. Засоби та заходи, спрямовані на запобігання виникненню конфліктних ситуацій. Комбіновані небезпеки. Небезпеки в сучасному урбанізованому середовищі. Природно-техногенні небезпеки. Природно-соціальні небезпеки. Соціально-техногенні небезпеки. Небезпечні фактори, причини та небажані наслідки, пов’язані з урбанізацією середовища життєдіяльності людини. Поведінка людини в специфічних умовах великих населених пунктів.

Література: [1], [4], [8-10], [12-13], [17], [20].