Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!!!!!!!!!!!практика 111111.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
5.58 Mб
Скачать

Тема 7. Фінансова діяльність на етапі реорганізації підприємства

Реорганізація — це повна або часткова заміна власників корпоративних прав підприємства, зміна організаційно-правової форми організації бізнесу, ліквідація окремих структурних підрозділів або створення на базі одного підприємства кількох, наслідком чого є передача або прийняття його майна, коштів, прав та обов’язків правонаступником.

Основні причини реорганізації:

  • суттєве розширення діяльності підприємства, його розмірів;

  • згортання діяльності;

  • необхідність фінансової санації;

  • необхідність зміни повноти відповідальності власників за зобов’язаннями підприємства;

  • диверсифікація діяльності;

  • податкові мотиви;

  • необхідність збільшення власного капіталу (з метою покриття потреби в капіталі та підвищення рівня кредитоспроможності).

Перед здійсненням реорганізації необхідно провести глибокий аналіз фінансово-господарської діяльності підприємств, оцінити їх ринкову вартість.

Ключовим документом, який складається під час реорганізації, є передавальний (під час злиття підприємств додаються всі іх показники) або роздільний баланс (під час відокремлення підприємств розподіляються всі показники).

За формальними ознаками розрізняють такі три напрями реорганізації:

1) спрямована на укрупнення підприємства (злиття, приєднання, поглинання);

2) спрямована на подрібнення підприємства (поділ, виділення);

3) без змін розмірів підприємства (перетворення).

Перед здійсненням реорганізації необхідно провести поглиблений аналіз фінансово-господарського стану підприємств, що потребують реорганізації, та оцінити їх ринкову вартість.

Основним документом, який визначає права та обов’язки сторін у ході реорганізації і має забезпечувати оперативне її проведення та безперебійну роботу підприємств, є угода про умови проведення реорганізації (план реорганізації), він регламентує наступні питання:

  1. Призначення комісій персонально у складі представників підприємств, що реорганізуються;

  2. Повний перелік та обсяг активів і пасивів підприємств, які підлягають прийому – передачі в обмін на корпоративні права підприємства правонаступника.;

  3. Перелік документів фінансового та інших виів обліку, а також терміни їх передачі;

  4. Пропорції корпоративних прав реорганізованих підприємств на корпоративні права підприємств правонаступників, а також суми можливих доплат.

  5. Наслідки реорганізаційних заходів для працівників підприємств, що реорганізуються.

У результаті реорганізації підприємства виникає необхідність у скасуванні державної реєстрації одних суб’єктів господарювання і реєстрації або перереєстрації інших. У місячний термін в органи державної реєстрації слід подати документи для перереєстрації з підтвердженням опублікування у друкованих засобах масової інформації оголошення про відповідні зміни. Після прийняття загальними зборами власників підприємств рішення щодо реорганізації про це слід письмово повідомити кожного з кредиторів.

Тема 8.Фінансове інвестування підприємства

Функціональна спрямованість операційної діяльності підприємств, що не є інституціональними інвесторами, визначає в якості пріоритетної форми здійснення реальних інвестицій. Однак на окремих етапах розвитку підприємства виправдане здійснення й фінансових інвестицій.

Інвестиції — це всі види майнових та інтелектуальних цінностей, що вкладаються в об’єкти підприємницької та інших видів діяльності, в результаті якої створюється прибуток (дохід) або досягається соціальний ефект.

Під фінансовими інвестиціями розуміються активи, які утримуються підприємством з метою збільшення прибутку (процентів, дивідендів тощо), зростання вартості капіталу або інших вигід для інвестора.

Здійснення фінансових інвестицій характеризується низкою особливостей, основними з яких є:

  1. Фінансові інвестиції є незалежним видом господарської діяльності для підприємств реального сектора економіки.

  2. Фінансові інвестиції є основним засобом здійснення підприємством зовнішнього інвестування.

  3. У системі сукупних інвестиційних потреб підприємств реального сектора економіки фінансові інвестиції формують інвестиційні потреби другого рівня (другої черги).

  4. Стратегічні фінансові інвестиції підприємства дозволяють йому реалізувати окремі стратегічні цілі свого розвитку більш швидким і дешевим шляхом.

  5. Портфельні фінансові інвестиції використовуються підприємствами реального сектора економіка в основному в двох цілях: отримання додаткового інвестиційного доходу в процесі використання вільних грошових активів та їх проти інфляційного захисту.

За допомогою таблиці 8.1 розглянемо форми фінансового інвестування:

Таблиця 8.1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]