Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА ДО КУР.РОБ. на 11 н. р..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
353.28 Кб
Скачать

4.Вивчення та вибір літератури

Успішному написанню курсової роботи допомагає кропітка робота з літературними джерелами до теми курсової роботи. Ознайомлення найкраще починати з підручників та навчальних посібників, де матеріал викладений послідовно та систематизовано. Якщо текст або інформація курсової роботи ідентичні підручнику, робота не зараховується.

Бажано, щоб студент використовував періодичні професійні видання: збірники наукових праць, журнали чи оглядову інформацію. Найбільшу цінність мають наукові монографії. Добре розцінюється використання студентом перекладної та іноземної літератури.

5. Структура і зміст курсової роботи

Курсова робота – цілісне, логічно і послідовно побудоване дослідження, самостійно виконане автором. Вона має охоплювати теоретичні і практичні сторони питання вибраної теми.

Визначивши тему та вивчивши відповідну літературу, студент разом з керівником має розробити зміст курсової роботи.

Зміст повинен складатися з таких розділів:

  • вступ (1-2 сторінки);

  • перший (теоретичний) розділ (15-18 сторінок);

  • другий (аналітичний) розділ (18-20 сторінок);

  • третій (конструктивний, проектний) розділ (10-15 сторінок);

  • висновки (кінцева частина) (2 – 3 сторінки);

  • список використаних джерел (25-30 найменувань);

  • додатки (за необхідності).

Вступ. Зазначаються актуальність і значення вибраної теми, а також ясно і чітко формулюється мета роботи, завдання, предмет і об’єкт дослідження.

Перший розділ. Структурно складається з 2-3 підрозділів, має розкривати основні теоретичні положення теми курсової роботи. Особлива увага тут приділяється новітнім теоретичним розробкам, аналізові різних точок зору науковців з того чи іншого питання, аргументації своєї точки зору.

Другий розділ. Студент повинен виконати ґрунтовний аналіз фактичного стану досліджуваної проблеми. Це центральна частина курсової роботи.

У цьому розділі можна виділити 2-3 відносно самостійних підрозділи, що містять аналіз, дослідження і оцінку конкретних сфер діяльності об’єкта дослідження. Описувати історію виникнення і розвитку організації недоцільно.

Доцільно розкрити організаційно - економічну характеристику об’єкта, на матеріалах якого виконується курсова робота, при цьому відобразити організаційну структуру підприємства (додаток В), а також показати в динаміці за останні 3 роки його основні показники діяльності: обсяг реалізації товарів та послуг, обсяг виробництва продукції, доходи та прибуток, витрати виробництва чи обсягу, основні та виробничі фонди, чисельність працівників тощо.

Розділ повинен бути максимально насиченим фактичною інформацією (таблиці, графіки, діаграми, схеми).

Слід чітко розмежувати джерела походження використаної при дослідженні інформації: що запозичене з літератури, що одержано з документів організації, а які дані здобуті шляхом власних спостережень, експериментів, розрахунків, соціологічних опитувань тощо.

Розділ можна завершити оцінкою одержаних результатів.

Третій розділ. Повинен містити обґрунтовані пропозиції студента, спрямовані на досягнення мети, поставленої у вступі. Структурно вміщує 2 підрозділи. Характер і зміст заходів, що пропонуються, повинні базуватися на аналізі, проведеному в другому розділі курсової роботи.

Однією з ознак високої якості курсової роботи є застосування економіко-математичних методів як під час аналізу, так і при обґрунтуванні запропонованих заходів.

Висновки. Це заключна частина курсової роботи, яка є коротким підсумком всієї виконаної роботи, суть якої повинна бути зрозумілою без читання всього тексту та стислий виклад обґрунтованих пропозицій для подальшого вдосконалення і розвитку досліджуваних процесів.

Список використаних джерел. Має містити список фактично використаних літературних джерел які подаються за алфавітом. Як правило, їх має бути достатньо для вирішення завдань, тобто в межах 25-30 найменувань вітчизняних та зарубіжних авторів. В списку наводять прізвища та ініціали авторів, назву роботи, видавництво та рік видання відповідно до вимог.

Список рекомендованих джерел для використання наводиться в додатку А.

Додатки. Це можуть бути примірники облікових документів чи форми звітності, інформаційні таблиці чи попередні результати аналітичних розрахунків. Сюди виносяться громіздкі таблиці допоміжного характеру, блок-схеми, зразки форм таблиць та анкет соціологічного опитування.

Текст курсової роботи потрібно викладати стисло, не перевантажувати описом загальновідомих методичних положень, інструкцій, не допускати повторень і відхилень від основної теми.