Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсові РЕГІОНАЛЬНУ УПРАВЛІННЯ 4 курс.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
144.38 Кб
Скачать

1. Вибір теми і об'єкта дослідження

Вибір теми є першим етапом виконання курсової роботи і має важливе значення для її успішного виконання. У виборі теми необхідно враховувати її наукову та практичну актуальність, перспективність, відповідність профілю навчання студента, наявність необхідних матеріалів для написання роботи, можливість самостійної розробки, а також тему майбутньої дипломної роботи.

Обираючи тему курсової роботи, студенти погоджують з викладачем приблизний перелік питань, які вони розглядатимуть у роботі, актуальність та перспективність обраної теми.

Кафедрою розроблено і рекомендовано тематику курсових робіт з регіонального управління, що містить широкий комплекс питань, які охоплюють усі сфери господарської діяльності.

Студент за погодженням з керівником може запропонувати власну тему з інших проблем функціонування соціально-економічної сфери регіону при належному обґрунтуванні доцільності її дослідження (тема відповідає програмі курсу і розглядає актуальні проблеми функціонування підприємств в галузі діяльності, є продовженням науково-дослідної роботи студента).

Разом із вибором теми визначається об'єкт, на матеріалах якого буде виконуватись робота. Основні вимоги до об'єктів дослідження: регіон України (чи окрема галузь, що розглядатиметься в регіональному аспекті); звітність про діяльність державних органів влади повинна створювати можливість інформаційного забезпечення дослідження обраної проблеми.

Опрацювання кількома студентами двох однакових тем за матеріалами одного підприємства не дозволяється.

Після того, як тему курсової роботи обрано, зареєстровано на кафедрі, і за студентом закріплено викладача-консультанта, необхідно приступити до її конкретизації, тобто чітко визначити коло питань, які повинні бути досліджені (маючи на увазі кінцеву ціль дослідження - виконання курсової роботи). Необхідно визначити актуальність, тобто важливу проблему що існує у теперішній час, конкретний об’єкт, мету та основні завдання дослідження в межах яких буде відбуватись аналіз проблеми.

2. Опрацювання літературних джерел

Згідно з обраною темою курсової роботи студент самостійно підбирає літературні джерела: законодавчі та нормативні акти України, офіційні документи (книги, брошури, статті), накопичує відомчі матеріали з теми, вивчає їх.

Написання курсової роботи передбачає обов'язкове вивчення чинного законодавства, постанов Верховної Ради України і Кабінету Міністрів України, наказів, листів та інструкцій відповідних міністерств та інших органів управління з питань, пов'язаних з метою курсової роботи.

Під час вивчення літературних джерел слід ознайомитися із зарубіжною економічною літературою з досліджуваної проблеми, трактуванням понять, термінів, показників обліку, аналізу, планування і прогнозування господарської діяльності підприємств розвинутих держав, ознайомитися з поглядами і пропозиціями відомих економістів світу.

Вивчення літератури дає змогу студенту визначити теоретичні основи дослідження питань теми і виявити ступінь їх розробки. До теоретичних основних досліджень належать:

  • основні категорії і поняття економіки регіональних підприємств;

  • закономірності розвитку досліджуваного явища, процесу;

  • система наукових термінів.

Дослідження теоретичних основ теми курсової роботи дає можливість усвідомити її зв'язок із загальними тенденціями розвитку даної проблеми.

Матеріал для вивчення теоретичних основ досліджуваних питань необхідно старанно відбирати відповідно до завдання дослідження, використовуючи лише той, що безпосередньо його стосується.

Поглиблене вивчення літературних та офіційних джерел інформації дасть змогу з'ясувати сучасний стан питань щодо теми, правильно скласти план курсової роботи, чіткіше з'ясувати спрямування і методику власних досліджень, обсяг і характер практичних матеріалів, необхідних для виконання курсової роботи.

Під час вивчення літературних джерел рекомендується вести робочі записи у вигляді тез і конспектів, що полегшить систематизацію, узагальнення матеріалів відповідно до плану курсової роботи.