Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции ах 3тв.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
1.69 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ХЕРСОНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра фізичної та неорганічної хімії

Реєстр. № Затверджую

Проректор

Рогальський Ф.Б.

____________

"____"________201  р.

Конспект лекцій

з дисципліни АНАЛІТИЧНА ХІМІЯ

(Фізико-хімічні методи аналізу)

для студентів І І І курсу

напряму підготовки: 6.051701 –Харчові технології та

інженерія_________________

галузі знань: 0517 – Харчова промисловість та

переробка сільськогосподарської продукції

факультету технологій і дизайну

Херсон 2011

ББК 24.46

Б–40

УДК 543. 06 (07)

Конспект лекцій з дисципліни "Аналітична хімія (Фізико-хімічні методи аналізу)" напряму підготовки: 6.051701 –Харчові технології та інженерія галузі знань 0517 – Харчова промисловість та переробка сільськогосподарської продукції факультету технологій і дизайну

Укладач: Безпальченко В.М., кількість сторінок.

Рецензент

Короленко В.А. – кандидат технічних наук, доцент кафедри технічної хімії ХНТУ.

Затверджено

на засіданні кафедри фізичної та неорганічної хімії

протокол №  3 ід 17.09.2011р.

Зав. кафедри _______________

© ХНТУ, 2011

Вступ

Аналітична хімія – аука про визначення хімічного складу речовин. Вона тісно пов'язана з різними галузями хімічної науки і виробництва, її методами користуються у геології, металургії, медицині, біохімії, фізиці тощо. У металургії, наприклад, неможливо виплавляти сталь без контролю за вмістом у ній Карбону, Сульфуру, Фосфору та інших елементів.

У сільському господарстві необхідні аналіз грунту, кормів, впровадження у практику більш досконалих методів хімічного аналізу щодо впливу добрив на родючість грунтів, застосування засобів захисту рослин тощо.

Велике значення має хімічний аналіз для розв'язання проблем охорони навколишнього середовища.

Розвиток медицини тісно пов'язаний із виявленням і кількісним визначенням окремих хімічних елементів у складі тканин живих організмів, сучасні методи аналітичного дослідження застосовуються і в криміналістиці.

Особливо велике значення аналітичної хімії для наукового обгрунтування і розробки сучасних методів автоматичного контролю, без яких неможливо підтримувати на оптимальному рівні хіміко-технологічні і хіміко-фізичні процеси виробництва.

Важливим завданням аналітичної хімії є знаходження чіткої залежності між складом і властивостями речовин, кількісного вираження цієї залежності, створення простих і надійних засобів та приладів вимірювання всіх методів аналізу, оцінки їх метрологічних характеристик, виявлення об'єктів, в аналізі яких ці методи можуть бути застосовані.

Важливим в аналітичній хімії є точність аналізу, бо від цього залежить наукова істина.

Аналітичні методи дослідження тісно пов'язані з різними галузями хімічної науки, виробництв, тобто людського сьогодення. Досягнення хіміків-аналітиків дають можливість розвиватись все новим методам досліджень.

Інструментальні або фізико- хімічні методи аналізу засновані на вимірюванні за допомогою приладів певних фізичних властивостей системи, які є функцією кількості компоненту, який визначають, в пробі, що аналізують.

Інструментальні методи аналізу мають ряд переваг у порівнянні з класичними методами : значно вищу чутливість, селективність, експресність, обєктивність, можливість автоматизації і компютеризацій процесу аналізу.

Інструментальні методи аналізу можна поділити на декілька груп:

  • оптичні методи

  • електрохімічні методи

  • хроматографічні методи

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]