Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции вступ до фаху.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
363.01 Кб
Скачать

50

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

ХЕРСОНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра економіки і підприємництва

Реєстр. № 54/433 – 15.11.10.

Конспект лекцій

з дисципліни "Вступ до фаху"

статус дисципліни вибіркова

напрям підготовки 6.0305041 «Економіка підприємства»

галузь знань 0305 «Економіка і підприємництво»

факультету економіки

Херсон – 2010 р.

Конспект лекцій з дисципліни «Вступ до фаху» для студентів напряму підготовки 6.030504 «Економіка підприємства» галузі знань 0305 «Економіка і підприємництво» факультету економіки

Укладач: Радкевич О.М., 50 с.

ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні кафедри економіки

і підприємництва

протокол № 3 від 13.Х.2010 р.

Зав. кафедри ________М.В. Шарко

Відповідальний за випуск: Шарко М.В. д.е.н., проф., завідувач кафедри економіки і підприємництва

Зміст модулів і тем дисципліни «вступ до фаху»

Змістовий модуль № 1

Тема 1. Університетська освіта в контексті Болонського процесу.

Історія виникнення університетів в Європі і Україні. Типи вищих навчальних закладів за формою власності і рівнем акредитації. Законодавство про освіту. Освітні і освітньо-кваліфікаційні рівні. Основні пріоритети в розвитку освіти в Україні.. Болонський процес. Європейська кредитно-трансферна система. Використання кредитів ECTS. Інформаційній пакет. Академічна довідка. Індивідуальний навчальний план. Додаток до диплома.

Тема 2. Організація навчального процесу в університеті

Структурні підрозділи університету. Стандарти вищої освіти: Освітньо-кваліфікаційна характеристика, освітньо-професійна програма, навчальний план, робочий план, навчальна програма, робоча програма. Види навчальних занять. Самостійна робота студента. Індивідуальна робота студента. Практики. Контроль успішності. Форми навчання у вищому навчальному закладі. Графік навчального процесу. Випуск спеціалістів університету та можливість післядипломної освіти.

Тема 3. Бібліотека та інформаційні ресурси в університеті

Поняття й види джерел інформації. Методи пошуку й отримання інформації у вузі. Технологія роботи в бібліотеках. Основні журнали й газети за фахом. Інтернет як джерело інформації про кращі студентські роботи.

Змістовий модуль № 2

Тема 4. Вимоги до підготовки фахівця з економіки підприємства

Підготовка спеціалістів економічного профілю в українських ВНЗ. Загальні вимоги до освіченості фахівця. Вимоги до професійної підготовленості фахівця. Формування професійної компетентності майбутніх економістів. Компоненти та основні критерії фахової підготовки.

Тема 5. Економіка як галузь наукових знань і сфера професійної діяльності

Роль і значення економічної науки та економічних кадрів в рішенні глобальних проблем людства. Економіка знань. Місце і роль економістів на підприємстві. Загальна характеристика професії економіста і її основні спеціалізації. Досвід зарубіжних країн в професійній класифікації економістів.

Тема 6. Сфера і характер діяльності фахівця з економіки підприємства

Об’єкти професійної діяльності фахівця з економіки підприємства. Предмети діяльності економістів підприємств. Первинні посади фахівців з економіки підприємства. Види робіт фахівців з економіки підприємства. Засоби професійної діяльності. Професіограма економіста. Посадова інструкція економіста.