Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стародавня Україна.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
92.67 Кб
Скачать

5. Культура антів

Значення і походження терміна “анти” досі не з’ясоване. Є різні гіпотези. Деякі дослідники ототожнюють антів з усім східним слов’янством, деякі – лише із його південною частиною.

Територія антів охоплювала переважно лісостепову зону Східної Європи. Держава антів існувала від кінця 4 – до початку 7 ст.

Візантійські джерела зображували антів високими, світловолосими і дужими людьми. Анти легко переносили холод і спеку, різні злигодні.

У 375 році, розгромивши готів, анти заволоділи Україною.

Економіка

Вони займалися хліборобством. Це була їхня основна галузь господарства. Мали залізний плуг.

Осіле тваринництво і промисли (мисливство, рибальство, збиральництво) також були тут поширені.

Високого розвитку досягло ремесло: гончарне із застосуванням гончарного кола, склоробне, залізоробне тощо. З розвитком ремесла виникає торгівля.

Класовий устрій і військова організація.

Анти перебували на стадії розкладу первіснообщинного ладу і формування класових відносин. У них існувало індивідуальне землекористування, приватне господарство. Починало виникати і приватне землеволодіння

Жили окремими родами приблизно по 30 чоловік. Декілька будівель мали подобу хутора. Для спільного обробку землі і захисту від ворогів ставили “город”. Це були свого роду фортеці, укріплення. Навколо “города” розміщувалися “остроги” – торгові центри, вони були обгороджені і тут жили купці.

Анти були войовничими племенами. Їхні воїни були численні та мужні. Вони воювали з Візантією. Військо антів нараховувало до 100 тисяч воїнів. На чолі війська стояли царі (“рекси”) і можновладці. Своїх полонених вони перетворювали на рабів.

У 4 ст. анти воювали з готами. Готський король Віні тар намагався підкорити антів, але зазнав поразки у 385 році, хоча пізніше йому вдалося вбити антського царя Божа і його синів.

У 6 ст. анти разом із склавинами воюють з Візантією. Після війни частина антів і склавинів оселилася на візантійських землях.

На початку 7 століття антське політичне об’єднання розпалося.

Громадсько-політичний устрій нагадував демократію греків. Вони не керувалися однією людиною, а жили в народоправстві

Анти обожнювали сили природи. Вони мали капища, де стояли зображення ідолів з каменю або дерева.

Культуру антів характеризує керамічне мистецтво. Кераміка виготовлялась вручну і мала чорний колір (с. Зарубинці), а також з допомогою гончарного кола і мала сірий колір (с. Черняхів).

Розкопані могильники (250 поховань) антів. Інколи небіжчиків спалювали, інколи закопували. У розкопаних могильниках була знайдена кераміка, глечики, миски, кістяні гребінці, прикраси, залишки проса і пшениці. А отже, у антів була розвинена хліборобська культура.

Знайдені склади озброєнь, що свідчить про високий рівень військової культури.

Важливе місце посідало мистецтво: одяг чоловіків і жінок був прикрашений вишивками. Дівчата носили намисто і вінки. Побутові речі прикрашали орнаментом, як і зброю. Прикраси інкрустувались самоцвітами.

Отже, культура антів мала самобутній характер і стала основою формування культури Київської Русі.