Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація трудових процесів і робочих місць.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
69.76 Кб
Скачать
  1. Планування трудового процесу.

Серед значної кількості функцій організації виробничої діяльності на підприємстві важливе місце займають планування трудового процесу і нормування праці.

Планування трудового процесу можна визначити як функцію, що конкретизує трудову діяльність окремого робітника або групи робітників у певних виробничих умовах з метою отримання найбільш досконалої виробничої структури. При плануванні праці необхідно враховувати як загальні чинники, що утворюють структуру трудового процесу, так і додаткові:

  1. Контроль якості як частина обов'язків робітника.

  2. Багатопрофільне навчання робітників для виконання робіт, що потребують високої кваліфікації.

  3. Бригадна організація та залучення робітників до планування й

організації робіт.

  1. Інформування робітників за допомогою телекомунікаційних мереж і систем комп'ютерного забезпечення з метою розширення робочих функцій та забезпечення можливості їх виконання.

  2. Використання тимчасових робітників.

  3. Автоматизація важкої ручної праці.

  4. Організаційні заходи, які гарантують матеріальну та іншу мотивацію праці, додаткові виплати за результатами праці,

При плануванні трудового процесу потрібно також ураховувати вплив таких окремих специфічних аспектів:

  1. Аспекти поведінки, що виявляються / на різних ступенях спеціалізації праці;

/ при розширенні трудових обов'язків;

/ у соціотехнічній системі праці.

  1. Фізіологічні аспекти:

/ фізіологія праці;

/ психофізичний стан робітника та навколишнього середовища (колективу);

/ ергономіка, яка розглядає питання оптимального компонування робочого простору в сукупності з інструментом і обладнанням, що використовується для виконання операцій чи робіт (завдань),

  1. Аспекти впливу різних методів організації праці

Вибір найбільш раціонального методу організації праці (виконання робіт) - це одне з основних завдань, що розглядається в організації виробничої діяльності на підприємстві. Цей вибір здійснюється на стадії проектування технологічного та виробничого процесів, а також удосконалюється (змінюється) в процесі освоєння і раціоналізації виробництва.

Щоб отримати повну характеристику того чи іншого методу організації праці, виконується його дослідження.

Методи організації праці в основному вивчаються за допомогою побудови діаграм і карт (наприклад, операційних карт; діаграм «робітник-машина»; діаграм суміщення рухів; інших форм відображення результатів спостережень у сукупності з виконанням хронометражу та дослідження норм часу). Вибір форм спостереження й відображення результатів залежить від виду діяльності, тобто від того, на що зроблений акцент на:

/ виробничий процес;

/ робітника, який знаходиться на постійному (стаціонарному)

робочому місці;

/ робітника, що взаємодіє з обладнанням;

/ робітника, який взаємодіє з іншими робітниками Мета дослідження виробничого процесу, з погляду планування праці, — це визначення простоїв, відстаней транспортування і вимог технології щодо часу виконання технологічних операцій. Основна ідея дослідження процесу полягає у тому, щоб виключити будь-яку зайву його стадію, яка не підвищує вартість виробу.

С труктура формування трудового процесу показана на рис. 2.18.

Рис. 2.18. Структура формування трудового процесу

Виконання значної кількості операцій (чи робіт) потребує постійної присутності робітника на конкретному робочому місці (наприклад, при сортуванні, контролі якості, виконанні операцій на потоковій лінії, тобто там, де є певні затрати ручної праці). В цьому випадку при плануванні трудового процесу акцент роблять на спрощенні способу виконання роботи і розробленні послідовності мінімально потрібної кількості економічних рухів. Це досягається шляхом:

а) раціональної організації та планування розміщення всього, що необхідне для трудового і виробничого процесів;

б) дослідження та складання відповідних схем (графіків) рухів тих робітників, які найбільш удало виконують дану операцію. Прицьому використовуються різні методи відео- , фотозйомки і покадрового аналізу рухів цих робітників.

За результатами досліджень можна зробити операційну карту (або операційну нормаль), де наводяться всі елементарні рухи, їх послідовність і час виконання, а також інші потрібні параметри.

Якщо робітник та обладнання одночасно зайняті й доповнюють один одного у виробничому процесі, то акцент роблять на ефективне використання робочого часу як людини, так й обладнання. В цьому випадку розробляється карта "робітник-машина" (або декілька машин, якщо їх обслуговує один робітник-оператор). Ця карта у масштабі часу відображає трудовий та виробничий процеси послідовного виконання робіт чи операцій (їх елементів тощо) відповідно до технології виконання процесів.