Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник СФБС,тема 8.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
424.45 Кб
Скачать

Тема 8. Статистика фінансів підприємств

  1. Предмет і завдання статистики фінансів підприємств (організацій).

  2. Джерела даних про фінансовий стан підприємств регіону

  3. Система показників фінансового стану підприємств на макрорівні.

  4. Система статистичних показників оцінки фінансового стану підприємств на мікрорівні.

  5. Статистичний аналіз змін показників прибутку і рентабельності підприємств.

Ключові слова: фінанси підприємств, показники оцінки майнового стану, показники доходності та рентабельності, оцінка ліквідності та платоспроможності, показники оцінки фінансової стійкості, інформаційна база для статистичного оцінювання фінансового стану підприємств

1. Предмет і завдання статистики фінансів підприємств (організацій)

Фінанси підприємств (організацій) – господарюючих суб’єктів - являють собою грошові відносини, які виникають в процесі утворення, розподілу та використання грошових фондів, а також нагромадження в результаті виробництва і реалізації товарів, виконання робіт та надання різних послуг.

Фінансові відносини підприємств (організацій) багатогранні за характером та напрямком. В середині самих підприємств (організацій) грошові відносини виникають в першу чергу в процесі утворення доходів, формування та використання цільових фондів внутрішнього господарського призначення для задоволення потреб виробничого та споживчого призначення.

Фінансові відносини з банками пов’язані в основному з отриманням та погашенням банківських позик, сплатою процентів по них та надання банками підприємствам за визначену плату в тимчасове користування вільних грошових коштів. Зі страховими компаніями фінансові відносини підприємств складаються з приводу утворення та використання різних страхових фондів.

Фінансово-грошові відносини підприємств (організацій) з державою виникають у зв’язку з формуванням та використанням бюджетних та позабюджетних фондів і виражаються у формі платежів в бюджет та в позабюджетні фонди різних рівнів. Крім того, підприємства (організації) вступають у відповідні фінансові взаємовідносини в межах галузевого перерозподілу фінансових ресурсів, тобто так звані вертикальні взаємозв’язки.

Предметом статистики фінансів підприємств є кількісна сторона їх фінансово-грошових відносин в нерозривному зв’язку з їх якісним особливостями з приводу утворення, розподілу та використання фінансових ресурсів та виконання зобов’язань господарюючих суб’єктів один перед одним, перед фінансово-банківською системою та перед державою.

Основними завданнями статистики фінансів підприємств (організацій) є:

  • Вивчення стану та розвитку фінансово-грошових відносин господарюючих суб’єктів.

  • Аналіз об’єму та структури джерел формування фінансових ресурсів.

  • Виявлення напрямків використання грошових коштів.

  • Аналіз рівня та динаміки прибутку, рентабельності (дохідності) підприємства (організації).

  • Оцінка фінансової стійкості та стану платоспроможності.

  • Оцінка виконання господарюючими суб’єктами фінансово кредитних зобов’язань.

Статистика фінансів підприємств (організацій) вирішує свої завдання з допомогою системи показників, які відображають фінансовий стан господарюючих суб’єктів, надходження, розподіл та використання грошових коштів, розміри та структуру заборгованості, в т.ч. простроченої, та інші. При статистичному вивченні основних закономірностей фінансового стану підприємств (організацій) широко використовується методи групування, структурного аналізу, кореляційно-регресійного аналізу, рядів динаміки, індексний метод тощо.