Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник СФБС,тема 2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
368.64 Кб
Скачать

36

Тема 2. Статистика державних фінансів

1. Предмет і завдання статистики державних фінансів.

2. Статистика державного бюджету.

2.1. Основні поняття та завдання статистики державного бюджету.

2.2. Система показників статистики державного бюджету.

2.3. Бюджетні класифікації.

2.3.1. Міжнародні бюджетні класифікації.

2.3.2. Вітчизняні бюджетні класифікації.

2.4. Статистичні методи вивчення показників державного бюджету.

Ключові слова:

Державні фінанси, Зведений бюджет, державний бюджет, сектор державного управління, доходи державного бюджету, видатки державного бюджету, податкові доходи, неподаткові доходи, капітальні доходи, поточні видатки, капітальні видатки, кредитування мінус погашення, профіцит та дефіцит бюджету, державний борг, бюджетна класифікація, позабюджетні фонди.

1. Предмет і завдання статистики державних фінансів.

Державні фінанси являють собою складову частину фінансової системи країни, її центральну ланку, через яку здійснюється державний вплив на економічний та соціальний розвиток країни (див. рис. 2.1.). Завдання державних фінансів полягає в тому, щоб забезпечити державу коштами, необхідними для виконання економічних, соціальних і політичних функцій.

За допомогою державних фінансів перерозподіляється значна частина ВВП. Державні фінанси включають різноманітні інституції, за допомогою яких держава провадить свою діяльність. У той же час державні фінанси є певними грошовими відносинами з приводу розподілу і перерозподілу вартості ВВП і ВНД, а також частини національного багатства. Ці грошові відносини тісно пов’язані з формуванням фінансових ресурсів у розпорядженні держави та використанням державних коштів і засобів на потреби оборони і управління, виробничо-економічні, наукові, соціальні та інші потреби членів суспільства. Державні фінанси охоплюють: бюджети різних рівнів державного управління; позабюджетні фонди; державний кредит; фінанси підприємств і організацій загальнодержавної та комунальної форм власності, державне особисте та майнове страхування (див. рис. 2.2.).

Ф ІНАНСОВА СИСТЕМА УКРАЇНИ

ФІНАНСИ ПІДПРИЄМСТВ, ДЕРЖАВНІ ФІНАНСИ СТРАХУВАННЯ

УСТАНОВ, ОРГАНІЗАЦІЙ

Ф ІНАНСИ ДЕРЖАВНИЙ СОЦІАЛЬНЕ

КОМЕРЦІЙНИХ БЮДЖЕТ СТРАХУВАННЯ

ПІДПРИЄМСТВ

ДЕРЖАВНИЙ ОСОБИСТЕ

Ф ІНАНСИ КРЕДИТ СТРАХУВАННЯ

НЕКОМЕРЦІЙНИХ

У СТАНОВ ТА

О РГАНІЗАЦІЙ ПОЗАБЮДЖЕТНІ МАЙНОВЕ

ФОНДИ СТРАХУВАННЯ

Ф ІНАНСИ

С УСПІЛЬНИХ ПІДПРИЄМНИЦЬКИХ

ОБ’ЄДНАНЬ РИЗИКІВ

СТРАХУВАННЯ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ

рис. 2.1. Фінансова система України

Error: Reference source not found

ДЕРЖАВНІ ФІНАНСИ УКРАЇНИ

РЕЗЕРВНІ ТА СТРАХОВІ ФОНДИ

рис. 2.2. Структура державних фінансів України

Бюджетні взаємозв’язки відіграють значну роль в системі державних фінансів на загальнодержавному та регіональному рівнях. За допомогою бюджетних відносин у розпорядження держави мобілізується значна частина національного доходу.

Окрему ланку в складі державних фінансів утворюють позабюджетні фонди. Позабюджетні фонди є специфічною формою перерозподілу та комплексного використання фінансових ресурсів для фінансування певних суспільних потреб, яка ґрунтується на основі організаційної самостійності.

Позабюджетні фонди розрізняють за функціональним призначенням (економічний, соціальний, природоохоронний) та за рівнями управління (загальнодержавний, територіальний, регіональний). Ці фонди формуються для фінансування видатків, не передбачених державним бюджетом. Джерела формування позабюджетних фондів:

  1. спеціальні цільові податки, внески, доходи від проведення лотерей;

  2. субсидії з бюджету;

  3. додаткові доходи та зекономлені фінансові ресурси;

  4. добровільні внески та пожертви.

Позабюджетні фонди гарантують цільове використання ресурсів у повному обсязі їх надходжень та своєчасне фінансування важливих соціальних заходів. До державних цільових фондів, основним джерелом надходжень яких є обов’язкові відрахування підприємств, установ, і громадян, належать: Пенсійний фонд України, Фонд соціального страхування України, Державний фонд сприяння зайнятості населення, Фонд для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення, Державний інноваційний фонд, Державний фонд сприяння конверсії, Фонд розвитку паливно-енергетичного комплексу, Фонд соціального захисту інвалідів, Фонд охорони навколишнього середовища та інші фонди. Згідно законодавства, державні цільові фонди - це фонди, які створені відповідно до законів України і формуються за рахунок визначених законами України податків і зборів (обов'язкових платежів) юридичних осіб незалежно від форм власності та фізичних осіб. Державні цільові фонди включаються до Державного бюджету України, крім Пенсійного фонду України та Фонду соціального страхування України. При цьому, збір на обов'язкове соціальне страхування, що визначається від об'єкта оподаткування для працюючих інвалідів, у повному обсязі зараховується до Фонду України соціального захисту інвалідів.

У зв’язку з мобілізацією державою тимчасово вільних грошових засобів юридичних та фізичних осіб, виникають відносини державного кредитування.

Соціальне страхування – це створена і гарантована державою система матеріального забезпечення громадян по старості, а також у разі тимчасової втрати працездатності. Соціальне страхування передбачає заходи щодо матеріального, культурно-побутового та оздоровчо-профілактичного обслуговування. Витрати на соціальне страхування здійснюються за рахунок страхових внесків, які зобов’язані сплачувати підприємства, організації, установи за встановленими державою тарифами.

Завданням статистики державних фінансів є вивчення кількісних закономірностей масових процесів, що відбуваються при формуванні державних фінансів. Статистика державних фінансів узагальнює дані та готує статистичну інформацію, необхідну для аналізу, планування і прогнозування, прийняття управлінських рішень, формування економічної стратегії закладами державного управління.

Статистичне вивчення державних фінансів передбачає визначення обсягу державних фінансів, їхньої будови та динаміки, зрушень, що виникають в структурі державних фінансів під впливом економічних змін; виявлення чинників, що обумовлюють формування доходів і витрат державних фінансів та їх складових частин, виконання бюджету, дослідження характеристик фіскальної політики та їх впливу на економіку. Вітчизняна статистика державних фінансів відображає організаційно-відомчу структуру економіки та особливості практичної діяльності закладів державного управління.

Велику роль в розвитку статистики державних фінансів відіграє гармонізація вітчизняної статистики з міжнародними стандартами. Міжнародний валютний фонд рекомендує посилювати незалежність Державного комітету статистики з метою недопущення незаконного впливу на методологію статистичних досліджень, зокрема на питання поширення даних. Україна першою серед країн СНД стала учасником Спеціального стандарту поширення даних (Special Data Dissemination Standard, SDDS) МВФ. Запроваджений Фондом у березні 1996 року, цей стандарт розроблений із метою забезпечення розкриття економічної та фінансової інформації.