Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АСПЗ_ Системи розпізнавання_ПВ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
140.29 Кб
Скачать

3. Перехід від розпізнавання адрес на листах до всіх видів пошти

Технічні рішення, які спочатку використовувались тільки для зчитування письмової кореспонденції поетапно розвинулись до зчитування всієї пошти.

Хоч і на адресах письмової кореспонденції і на посилках необхідно сканувати та розпізнавати одне й теж саме, технологія і технічні засоби для цих процесів дуже відрізняються.

Призначені для пакетів та посилок сканери повинні справлятися з широкою зоною сканування та високою швидкістю транспортування. Причому враховуючи тривимірність об"єкту стало необхідним аналізувати всі його шість сторін.

Камера сканера повинна мати механізм автофокусування через те, що об"єкти можуть бути різної висоти та величини. Адреса може бути на будь-якій поверхні у будь-якому місці і повернута під будь-яким кутом до 360 градусів.

Перша задача, що вирішується в таких системах – це пошук та виділення зони адреси, а потім її розпізнавання. Задача ускладнюється якщо на поверхнях є декілька схожих етикеток і система повинна виділити більш важливу.

Системи компанії Lochid Martin, що впроваджені в Королівській пошті Великобританії сканують і аналізують зображення з усіх шести сторін посилки із застосуваннями 5-ти камер з автофокусуванням і 6-ї, що знаходиться знизу, з фіксованим фокусом аналогічно як для зчитування листів.

4. Перехід від розпізнавання тільки адрес до розпізнавання та інтерпретації всіх зображень, позначок та текстів на поштових відправленнях

Оригінальний простий текст і зображення зчитувач перетворює в документ в електронній формі, у якому розділяються текст та зображення, такі як марки, логотипи, наклейки, ярлики тощо.

Не має значення, як дані будуть представлені – надруковані чи як рукописний текст, графічні символи або зображення – все має бути розпізнаним.

Сучасні розробки спрямовані на задоволення більш вимогливих запитів поштових операторів. З наближенням перспективи повної лібералізації ринку поштових послуг, конкурентоспроможність оператора визначається більшою гнучкістю в управлінні існуючими системами та спроможністю запропонувати нові послуги споживачам. Таким чином, весь цикл обробки пошти неможливий без розбору інформації, зазначеної на конверті, як це показано на рис. 72. Тобто обробки не лише повної адреси (включно з ім’ям одержувача), а також франкування, в тому числі позначок матричного штрихового коду, різноманітних поштових штемпелів, марок, наклейок на авіапошту, ознак пошти 1-го та 2-го класів, різних кодів (ідентифікаційний ярлик або позначка про реєстроване відправлення, маршрутно-технологічна карта, штрих-код споживача, тощо), адрес отримувача та відправника, інформації про повернення пошти відправнику, позначки “адресата не знайдено”, інформації щодо спеціальної доставки, реклами, логотипів тощо.

Ще зовсім недавно визначення деяких з цих ознак потребувало окремих пристроїв. Більше того, застосовувались норми, спрямовані на підвищення результативності їх розпізнавання: визначення місцезнаходження інформації, раціональне використання контрасту при друкуванні, обмеження варіацій тощо. Зараз виникає інший, подібний до процесу розпізнавання адреси, вдосконалений процес. Необхідно інтегрувати наявні обчислювальні можливості та провести додатковий аналіз зчитаного зображення таким чином, щоб уникнути використання “спеціального пристрою”.

Кінцеву мету процесу автоматичного розпізнавання можна окреслити так: повне, інтегроване та однозначне розуміння всіх складових інформації, наявної на поштовому відправленні.

Саме на це зараз спрямовані зусилля компанії Solystic (Франція). Наразі перевірені методи вже використовуються у поштовій сфері, забезпечуючи високоякісне розпізнавання всієї інформації, доступної на поштовому відправленні.

Для досягнення найвищих показників функціональності методи компанії Solystic включають в себе сучасні іновації та прогресивні технології. На зміну стандартного сірого зображення прийшло кольорове. Саме це й стало найбільшим здобутком: віднині, беручи до уваги показник кольору, інформація легше ідентифікується і зчитується. Крім того, структура системи розпізнавання дозволяє легко інтегрувати різноманітні алгоритми. З досвіду у розпізнаванні адрес стає очевидним той факт, що головне завдання полягає у поєднанні різних за ефективністю результатів, отриманих з різних джерел. Головна мета залишається незмінною: підвищити рівень зчитування та забезпечити найнижчий показник допущення помилок.

Компанія Siemens (Німеччина) впровадила у виробництво систему для знаходження та розпізнавання усіх важливих об’єктів на поштових відправленнях—починаючи з адрес і закінчуючи марками різного класу. Система оснащена єдиним універсальним пристроєм, який замінює цілу низку різноманітних сенсорів. Це вдосконалена камера для розпізнавання кольорів (ACR) — перевірена технологія і важлива складова комплексу ART-id, який був представлений на POST-EXPO-2008. Одним із успішних прикладів впровадження такого модифікованого зчитувача є проект оновлення так званого інтегрованого поштового процесора в поштовій службі Великобританії – Королівській пошті. Королівська пошта використовує 138 сортувальних машин, кожна з яких донедавна була обладнана 4-а детекторами для розпізнавання позначок та знаків, 2-а детекторами для віконець конвертів, 2-а детекторами для штрих-кодів та двома детекторами для обробки зображень сірого кольору для експрес-пошти та наклейок на авіапошту—загалом 5 детекторів на лицьовій та 5 на задній сторонах нелицьованої пошти. Всі ці детектори були замінені однією системою знаходження та розпізнавання об’єктів з вдосконаленими камерами для розпізнавання кольорів ACR, розташованих з обох сторін листів, що зчитуються.

Вибір було зупинено на камерах ACR нового покоління тому, що вони виконують усі завдання як сенсорів, так і камер для зчитування адреси, які використовувались раніше. За допомогою потужної камери системи ACR аналізуються чорно-білі та кольорові зображення з високою роздільною здатністю, що дозволяє розрізнити кожну деталь тексту та графіки. Нова камера потребує лише процесор для розпізнавання обох типів зображень. Висока роздільна здатність чорно-білих зображень забезпечує відповідно високий рівень вірного зчитування тексту, а кольорових зображень - дозволяє з високою ймовірністю розпізнати цінність марки. Ця система легко знаходить та розрізняє навіть типи наклейок.

Щодо зчитування марок, то існують потужні інструменти для ведення бази даних марок. Зараз існує тенденція до збільшення кількості ознак захисту марок з метою підвищення безпеки та зниження рівня шахрайства.

Технологія ACR апробована на кількох сотнях систем у 20-и країнах.