Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mignpubllaw_-_PRAVO.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
504.32 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни київський університет туризму, економіки і права

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Кафедра загальноюридичних та кримінально-правових дисциплін

Міжнародне публічне право

РОБОЧА ПРОГРАМА ЗАЛІКОВОГО КРЕДИТУ ДЛЯ СТУДЕНТІВ НАПРЯМУ ПІДГОТОВКИ “ПРАВО”

(КРЕДИТНО-МОДУЛЬНА СИСТЕМА ОРГАНІЗАЦІЇ НАВЧАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ)

Київ - 2009

Камінська Н.В. Міжнародне публічне право: Робоча програма для студентів IV курсу напряму підготовки “Право” (кредитно-модульна система організації навчального процесу). – Київ, 2009. – 62 с.

Рецензенти:

Ж.М. Пустовіт, кандидат юридичних наук, доцент, завідувач кафедри загальноправових дисциплін Київського національного університету внутрішніх справ

О.В. Горун, кандидат юридичних наук, доцент, заступник декана юридичного факультету Київського університету туризму, економіки і права.

Робочу програму обговорено і схвалено на засіданні кафедри загальноюридичних та кримінально-правових дисциплін від 22 червня 2009 року, протокол № 9.

Робочу програму рекомендовано до друку та допущено до використання у навчальному процесі на засіданні науково-методичної комісії юридичного факультету від 7 вересня 2009 року, протокол №1.

З М І С Т

Передмова 4

Загальна характеристика залікового кредиту 7

Тематичний план залікового кредиту 8

Система оцінювання знань студентів 10

Переведення даних 100-бальної шкали оцінювання

у 4-бальну шкалу та шкалу ЕСТS 11

Зміст залікового кредиту 12

Плани лекцій 17

Плани семінарських занять 21

Самостійна робота студентів 44

Індивідуальна робота студентів 44

Форми поточного та підсумкового модульного контролю 46

Перелік орієнтовних питань для поточного

модульного контролю 50

Перелік орієнтовних питань для підсумкового

модульного контролю (ПМК) 54

Список рекомендованої літератури 59

Передмова

Міжнародне право створювалось століттями з метою упорядкування міжнародних відносин, підтримання миру і безпеці, міжнародного правопорядку.

Робоча програма призначена для отримання знань з міжнародного публічного права, пристосування їх до практичних ситуацій у житті, вироблення навиків пошуку, тлумачення норм міжнародного права, імплементації у національне законодавство та їх застосування. Вона дає уявлення про систему й інститути, джерела і функції міжнародного публічного права, сприятиме запам’ятовуванню основних міжнародно-правових понять.

Вивчення цієї навчальної дисципліни дозволить здобути систематичні і детальні знання у сфері міжнародних публічних відносин. У свою чергу, відтворення матеріалу, його обговорення на семінарських і практичних заняттях, розв’язання задач, правова кваліфікація конкретних ситуацій, співставлення документів дають можливість у повній мірі зрозуміти почуте й прочитане, навчитися користуватися знаннями. Саме цього потребують справжні фахівці правознавці, економісти тощо.

Міжнародне публічне право не сприймають як виключно теоретичну дисципліну, адже взаємодіє з національними правовими системи, тому зростає необхідність його належного вивчення. В умовах економічних, політичних, правових реформ в Україні та змін на міжнародній арені розкриваються нові можливості міжнародного права, створюються його нові інститути та галузі. Зростає роль України як повноправного суб’єкта міжнародного права, зокрема у міжнародному нормотворчому процесі, праві міжнародних організацій, праві зовнішніх зносин, міжнародному морському праві тощо.

Дана робоча програма методично забезпечує вивчення навчальної дисципліни “Міжнародне публічне право”, що розрахована на 81 годину і вивчається на четвертому курсі у сьомому семестрі (“Правознавство”). Вона складена на основі робочого навчальних планів спеціальності, навчальної програми цієї дисципліни, Положення про організацію навчального процесу за кредитно-модульною системою та Тимчасового Положення про рейтингову систему оцінювання і призначена для студентів денної форми навчання факультету міжнародних економічних відносин.

Навчальний матеріал дисципліни складається з 2-х змістовних модулів і включає тематику аудиторних занять, індивідуальної і самостійної роботи студентів, перелік питань для підготовки до поточного і підсумкового модульного контролю, список рекомендованої літератури.

У робочій програмі запропоновані також зразки практичних завдань, тестів з міжнародного публічного права у межах навчальної програми. Завдання складені на основі фактів, подій, документів і наукової літератури, міжнародно-правової практики. Умови завдань не завжди можуть співпадати з реальними датами, обставинами, оскільки зібрані, насамперед, з навчальною метою.

При підготовці робочої програми враховано досвід викладання цієї дисципліни у провідних вузах України.

Метою дисципліни є:

  • формування у студентів — майбутніх фахівців правознавців — цілісного уявлення про міжнародне публічне право, його систему, предмет і суб'єктів, джерела та галузі;

  • надання необхідних знань національних і міжнародно-правових актів, умінь та навичок правильного їх застосування;

  • формування вмінь і навичок роботи з нормативно-правовими документами, їх грамотну класифікацію, вміння правильно використовувати юридичні терміни;

  • формування наукового світогляду; визначення проблем, що виникають при його застосуванні та шляхи їх усунення.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студенти повинні:

Знати:

  • особливості предмета міжнародного публічного права;

  • місце міжнародно-правових норм у системі правового регулювання;

  • особливості системи та джерела міжнародного права;

  • співвідношення міжнародного і національного права;

  • особливості міжнародного космічного, морського, економічного, гуманітарного права, права зовнішніх зносин, міжнародних організацій, міжнародних договорів і т.д.;

  • елементи міжнародної правосуб’єктності держави, міжнародних організацій, індивіда;

  • універсальні правові акти про міжнародні договори, правонаступництво, визнання держав, урядів, націй, що борються за свої права, захист прав людини, міжнародного гуманітарного права;

  • практику діяльності України щодо впровадження норм міжнародного права, виконання нашою державою своїх зобов'язань у відносинах між суб'єктами.

Вміти:

  • користуватися Конституцією і законами України, двосторонніми договорами, актами міжнародних організацій;

  • користуватися міжнародно-правовими актами, спрямованими на боротьбу зі злочинністю у міжнародному праві, захист прав людини тощо;

  • застосовувати положення міжнародних угод України;

  • тлумачити норми міжнародно-правових договорів України;

  • оцінювати національне законодавство з точки зору його відповідності сучасному міжнародному праву.

Дисципліна "Міжнародне публічне право" пов'язана з теорією держави та права, історією держави та права, конституційним, адміністративним, кримінальним та ін. галузями права. Запропонована робоча програма відображає основні напрями навчальної роботи студентів з курсу міжнародного публічного права, що включає вивчення теоретичних категорій міжнародного публічного права (загальну частину), і галузі міжнародного публічного права (особливу частину).

Контроль за рівнем знань та засвоєнням матеріалу здійснюється шляхом:

  • усного опитування;

  • розв’язування практичних задач;

  • проведення поточного модульного контролю (тестування, написання юридичного диктанту);

  • проведення групових та індивідуальних консультацій;

  • проведення підсумкового модульного контролю.