Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
финансы в схемах последний вариант лето.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
2.48 Mб
Скачать

Тема 8. Міжнародні фінанси

Ключові терміни: міжнародні організації; міжнародні фінансові інституції; валютні системи; іноземні інвестиції; міжнародні розрахунки, міжнародні фінанси, фінанси міжнародних організацій, міжнародна валютна система, валютний ринок, Міжнародний валютний ринок, Міжнародний банк реконструкції й розвитку, Міжнародна фінансова корпорація, Банк міжнародних розрахунків. Міжнародна асоціація розвитку, Багатостороннє агентство з гарантування інвестицій, валютний курс, валютна інтервенція, міжнародна ліквідність, валютний ризик.

Для регулювання валютних курсів окремих країн мвф здійснює:

валютні інтервенції

позики в іноземній валюті та рухи капіталу

Міжнародний банк реконструкції й розвитку (мбрр) був створений з метою:

впливу на післявоєнний устрій Європи, зокрема для реалізації плану Маршалла. У подальші роки було створено ще три підрозділи (філії): Міжнародна фінансова корпорація (МФК) – у 1956 р., Міжнародна асоціація розвитку (МАР) – у 1960 р., Багатобічне агентство по гарантованих інвестиціях (МАГІ) – у 1988 р.

МФК утворена з метою прямого кредитування високоефективних проектів приватних підприємств, без отримання урядових гарантій.

МАРІ утворено з метою надання бідним з країн, що розвиваються,- учасниць кредитів і позик на пільгових (до 40 років під 0.75% річних, а іноді на безпроцентній основі) умовах.

МАГІ утворено з метою стимулювання активності прямих приватних інвестицій в країни, що розвиваються. Агентство гарантує інвесторам захист від некомерційних (політичних) рисків: воєн, революцій, націоналізації. Воно надає також консультативні послуги урядам по залученню приватних інвестицій в їхні країни.

Банк міжнародних розрахунків (БМР) був створений у 1930 р. на основі міжурядової угоди шести держав (Бельгії, Великобританії, Німеччини, Італії, Франції, Японії) і конвенції цих держав зі Швейцарією, на території якої функціонує Банк.

Членами цього Банку є 41 країна. Цілі БМР:

  • сприяння співробітництву між центральними банками;

  • забезпечення сприятливих умов для міжнародних фінансових операцій;

  • виконання ролі довіреної особи або агента з проведення міжнародних розрахунків своїх членів.

Діяльність бмр

1. Форум для міжнародної валютної співпраці; контроль за банківською діяльністю; економічне й валютне співробітництво в Європі.

2. Виконання ролі центру валютно-економічних досліджень з метою аналізу функціонування міжнародних фінансових ринків і узгодження валютної політики держав для найбільш ефективного виконання своїх функцій центральними банками (збір і публікація даних про розвиток міжнародної банківської справи, систему управління в центральних банках).

3. Кредитно-банківські операції:

а) депозитно-позикові операції зцентральними банками;

б) прийом урядових внесків за особливими угодами;

в) операції з валютою та цінними паперами (окрім акцій);

г) інвестиційні послуги для центральних банків;

д) короткострокове фінансування центральних банків.

4. Функції агента і довіреної особи центральних банків у здійсненні операцій на світових ринках (валют, кредитів, цінних паперів, золота) і операцій, пов'язаних з кредитами і позиками|позичками| ЄС.

Всесвітній банк (ВБ) — це міжурядова фінансово-кредитна організація, щонайпотужніший світовий інвестиційний інститут, об'єднуючий 182 держави-акціонера.

: