Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
финансы в схемах последний вариант лето.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
2.48 Mб
Скачать

Тема 7. Фінанси суб'єктів господарювання.

Ключові терміни: фінанси підприємств, фінансові ресурси підприємств, комерційний розрахунок, фінансова незалежність, фінансова відповідальність, бюджетні субсидії, фінанси громадських об'єднань, фінанси організацій і установ, які здійснюють некомерційну діяльність, доброчинні фонди, витрати підпрємств,самоокупність, фінансові результати, амортизаційни відрахування.

У комерційному підприємстві прибуток є основним узагальнюючим показником діяльності, а також джерелом задоволення відповідних потреб підприємства.

У розподілі прибутку підприємницьких структур можна виділити два етапи:

1.Розподіл загального прибутку підприємства. На цьому етапі учасниками розподілу є держава і підприємство. При цьому державою регламентуються податки з відповідними пільгами та санкціями.

2. Розподіл і використання прибутку, що залишається в розпорядженні підприємства після здійснення платежів до бюджету. На цьому етапі розподіл прибутку може відбуватися через попереднє формування цільових грошових фондів або спрямуванням коштів безпосередньо на фінансування витрат.

У процесі відтворення фінанси підприємств виконують три функції:

1.Забезпечення фінансовими ресурсами фінансово-господар­ської діяльності підприємств.

2.Контрольна функція. У процесі господарської діяльності рух фінансових ресурсів певною мірою відстає від потреб діяльності гос­подарських суб'єктів, тобто має місце нестача фінансових ресурсів для здійснення платежів. Це може відбуватися в результаті нецільового і недостатньо раціонального використання фінансових ресурсів. Тому виникає необхідність здійснення безпосереднього контролю за діяльністю господарських суб'єктів за цільовим і раціональним використанням фінансових ресурсів. Такий контроль здійснюється завдяки властивої фінансам контрольної функції.

3.Розподільна. За її допомогою здійснюється розподіл створе­ного суб'єктом господарювання валового внутрішнього продукту на частини, одна з яких підлягає перерахуванню до Державного бюджету і позабюджетних фондів, а інша - залишається у його розпорядженні. В результаті цієї функції відбувається спрямування фінансових ресурсів на поповнення статутного капіталу, відновлення авансованих коштів у основний і оборотний капітал, формування резервного фонду, фонду споживання і нагромадження.

Для фінансування установ і організацій некомерційного характеру використовуються такі джерела:

бюджетні кошти, які виділяються установам і організаціям на основі визначених нормативів; грошові кошти державних і муніципальних, приватних і колективних підприємств, громадських організацій, громадян за виконані роботи (послуги), проведені платні заходи згідно зі заключними з юридичним особами договорами і замовленнями населення; надходження від надання платних послуг населенню; виручка від здачі в оренду приміщень, споруд, устаткування; добровільні внески.

Кошти, які надходять з усіх джерел, утворюють фонд фінансових ресурсів (дохід) установи. Вони використовуються на виплату заробітної плати, відшкодування матеріальних і прирівняних до них витрат, розрахунки з іншими організаціями і банками, створення фондів економічного стимулювання. Залишки невикористаних упродовж року надходжень залишаються в розпорядженні установи і в бюджет не повертаються.

Діяльність профспілкових організацій забезпечується за рахунок:

  • вступних і членських внесків;

  • доходів від господарської, комерційної та іншої діяльності належних їм підприємств і організацій;

  • благодійних внесків;

  • коштів, що надходять від підприємств згідно з ко­лективними договорами.

Кошти, що надходять первинним профспілковим організаціям, витрачаються згідно з кошторисом на:

  • культурно-виховну роботу;

  • фізичну культуру і спорт;

  • матеріальну допомогу членам профспілок;

  • адміністративно-господарські та організаційні витрати;

  • преміювання профактиву.

Основними джерелами існування будь-якої політичної партії є членські внески, які можуть не покривати всіх її витрат. Окрім того, джерелом доходів політичних партій є надходження від видавничої та іншої діяльності, яка може бути комерційного характеру (продаж суспільно-політичної літератури, виробів із власною символікою; влаштування фестивалів, свят, виставок, лекцій тощо).

Політичним партіям заборонено отримувати кошти і майно від:

  • іноземних держав, міжнародних організацій, іноземних громадян і осіб без громадянства;

  • державних органів і підприємств (окрім випадків, передбачених законодавством);

  • підприємств, створених на основі змішаної форми власності, в яких частка держави або іноземного учасника перевищує 20 % ;

  • анонімних жертводавців.

Доходи доброчинних фондів формуються за рахунок:

внесків членів фондів; благодійних внесків і пожертвувань фізичних та юридичних осіб; коштів, що передаються на договірних засадах фізичними та юридичними особами для фінансування конкретних програм, які відповідають зав­данням фонду; кредитів та інших позик; частини доходів від діяльності створених благодійними фондами суб'єктів підприємництва в межах, передбачених їхніми установчими документами.