Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lec_TSN.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
5.81 Mб
Скачать

Тестові завдання для контролю знань з курсу «технічні засоби навчання» Блок і. Розвиток тзн у контексті загальних методів навчання

1. Що відносять до поняття «засоби навчання»?

а) знаряддя праці вчителя; б) технічні засоби навчання; в) способи взаємопов’язаної діяльності вчителя і учнів, які спрямовані на реалізацію мети навчання; г) усе, що використовує вчитель для досягнення мети навчання.

2. Що розуміють під поняттям «тзн»?

а) це побутова техніка, яка використовується у навчальних закладах різного типу і профілю з навчальною метою; б) ТЗН – це окремий метод навчання; в) ТЗН – це побутова (магнітофони, програвачі, відеомагнітофони, телевізори і т.п.) і спеціальна апаратура (кіноустановки, діапроектори, графопроектори, епіпроектори тощо), яку застосовують з метою унаочнення навчального матеріалу; г) під поняттям «ТЗН» розуміють взаємопов’язану сукупність технічних пристроїв та відповідних їм навчально–інформаційних матеріалів, які забезпечують виконання окремих педагогічних функцій у навчанні (повідомлення і узагальнення навчальної інформації, контроль знань тощо).

3. Назвіть прилади, які можуть відноситися до технічних засобів подання інформації.

а) кінопроектори та відеопристрої; б) аудитивні засоби навчання; в) засоби статичної проекції; г) усі перелічені ТЗН.

4. Вкажіть прилади, які найпершими почали застосовувати з навчальною метою.

а) діапроектори; б) грамофони; в) епіпроектори; г) кінопроектори.

5. Назвіть найважливіші параметри, за якими визначають основні вимоги санітарно–гігієнічних норм до перегляду наочних посібників, що демонструються за допомогою ТЗН.

а) розмір зображення, контрастність, розмір літер супроводжувального тексту, тривалість демонстрації; б) розмір зображення і тривалість демонстрації; в) чіткість зображення, освітленість приміщення, розмір літер супроводжувального тексту; г) відсутність відблисків на екрані (моніторі) від сонячних променів (ламп освітлення) і сфокусованість зображення.

6.  Які чинники визначають місце ТЗН у навчальному процесі?

а) зручність експлуатації ТЗН; б) дидактичні можливості ТЗН; в) пріоритетність зорового аналізатора у порівнянні з іншими; г) матеріально–технічне забезпечення шкіл.

7.  Що означає комплексне застосування ТЗН?

а) одночасне і незалежне одне від одного застосування декількох пристроїв з навчальною метою; б) використання одного технічного засобу на уроці в той час, коли є інший, який підготовлений до використання на випадок, коли перший вийде з ладу; в) це окремий метод навчання; г) спільне використання у навчанні комбінацій ТЗН з одною дидактичною метою, які доповнюють один одного своїми можливостями і дозволяють вирішувати більше педагогічних завдань, ніж кожен вид, взятий окремо.

8.  Який метод навчання почав інтенсивно розвиватися у зв’язку із широким запровадженням ТЗН у навчально–виховний процес?

а) пояснювально–ілюстративний; б) інформаційно–ілюстративний; в) словесно–логічний; г) інформаційно–пошуковий.

9.  Вкажіть, на яких етапах уроку доцільно застосовувати ТЗН?

а) під час подання нового матеріалу; б) у процесі закріплення навчального матеріалу; в) з метою контролю знань учнів; г) на усіх етапах уроку, коли цього вимагає зміст навчального матеріалу.

10. Назвіть найважливіші (для педагога) відмінності ТЗН різних поколінь?

а) експлуатаційні складності; б) педагогічні можливості; в) габаритні розміри; г) конструктивні особливості.

11. Назвіть носії інформації «дотехнологічного» етапу еволюції засобів навчання.

а) вогонь, положення і рухи тіла людини, камінь, міміка і жести; б) папір і грамплатівка; в) грамплатівка і фотоплівка; г) грамплатівка, магнітна плівка і фотоплівка.

12. Назвіть носії інформації, які використовуються на сучасному етапі розвитку засобів навчання.

а) папір, фотоплівка, грамплатівки, магнітні диски, міміка і жести; б) лазерні (оптичні) компакт–диски, фотоплівка, міміка і жести; в) папір, фотоплівка, магнітна плівка, грамплатівки, лазерні компакт–диски, магнітні диски; г) магнітна плівка і лазерні компакт–диски.

13. Які основні вимоги визначають ефективність застосування ТЗН у навчально–виховному процесі?

а) якість навчально–інформаційного забезпечення; б) дидактичні, технічні, ергономічні, санітарно–гігієнічні; в) санітарно–гігієнічні та конструкторські; г) організаційні й техніка безпеки.

14. Які дидактичні особливості ТЗН обумовлюють їх високу ефективність у навчально–виховному процесі?

а) інформаційна насиченість, динамічність, можливість проникнення в сутність явищ, які вивчаються, тощо; б) принцип наочності, науковості, доступності тощо; в) особливості конструктивної побудови сучасних ТЗН; г) педагогічні можливості сучасних навчально–інформаційних матеріалів.

15. Вкажіть основний чинник, що впливає на обсяг інформації, яка запам’ятовується учнями.

педагогічна

16. У чому полягає особливість пам’яті школярів різного віку (враховуючи фактор використання ТЗН)?

а) старшокласникам дозволяється демонструвати аудіовізуальні посібники на протязі усього уроку і в будь–який день тижня, а учням молодших класів – ні; б) в учнів молодших класів порівняно із старшокласниками швидше гальмується збудження нервових клітин, що дає змогу уникнути надмірного навантаження; в) молодші школярі звикли до наочного пізнання світу, тому вони найкраще запам’ятовують навчальний матеріал, який подається за допомогою ТЗН; г) старшокласникам властиве переважання механічної пам’яті над смисловою, що вимагає максимального унаочнення навчального матеріалу.

17. Вкажіть, яку інформацію учні запам’ятовують найповніше?

а) візуальну; б) аудіовізуальну; в) вербальну; г) подану за допомогою комп’ютерних засобів.

18. Які ТЗН належать до візуальних?

а) ПЕОМ (комп’ютери); б) ПЕОМ, засоби статичної проекції; в) навчальне кіно і засоби статичної проекції; г)засоби статичної проекції, навчальне телебачення, ПЕОМ.

19. Які ТЗН належать до аудіовізуальних?

а) звукозапис, навчальне телебачення; б) ПЕОМ, навчальне кіно, навчальне телебачення; в) навчальне телебачення, навчальне кіно, статична проекція; г)ПЕОМ, навчальне кіно, звукозапис.

20. Назвіть аудитивні технічні засоби.

а) звукозапис, радіопередачі, звукова частина телепередач; б) ПЕОМ, звукозапис; в) радіопередачі, звукозапис, звукова частина телепередач, навчальне кіно; г) телебачення, ПЕОМ, звукозапис.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]