Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція статистика.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
148.99 Кб
Скачать

4. Основні правила побудови таблиць

Будь-яка статистична таблиця за своєю формою повинна бути наочною, зрозумiлою i стисло характеризувати дослiджуване явище. Для правильного представлення iнформацiї в статистичних таблицях необхiдно володiти технiкою оформлення статистичних таблиць. Складаючи статистичнi таблицi, слiд додержуватися таких правил:

1. Статистична таблиця повинна включати лише тi вiдомостi, якi необхiднi для розумiння i вивчення дослiджуваного явища. Заголовок таблицi повинен стисло i точно характеризувати її змiст.

2. Заголовки рядкiв пiдмета та присудка також необхiдно стисло i зрозумiло характеризувати. В загальному заголовку та в заголовках рядкiв та граф вказують, до якої територiї та до якого перiоду вiдноситься наведна статистична iнформацiя, зазначають характер наведених даних (плановi, фактичнi, розрахунковi) та одиницi вимiрювання.

3. При складаннi таблиць точно додержуються таких позначень: «– » (тире) ставлять у випадку, якщо явища немає; «…» (три крапки) ставлять у випадку, якщо немає вiдомостей про явище (або записують словами – немас вiдомостей); «0,0» ставиться тодi, коли величина показника не перевищус 0,05.

4. Абсолютнi данi в межах однiєї графи повиннi бути округленi з однаковим ступенем точностi, наприклад до 0,1 чи 0,00 1 i т. д.

5. У разi великої кiлькостi рiзноманiтних одиниць вимiрювання, що характеризують статистичнi гюказники, доцiльно видiляти в таблицi окрему графу «Одиницi вимiрювання».

6. Для розбивки чисел на класи крапок мiж класами не ставлять, а використовують просвiти, наприклад 10 000 000 (десять мiльйонiв).

7. Якщо в таблицi використовується велика кiлькiсть граф (або рядкiв), вони повиннi бути пронумерованi.

8. Як правило, таблицi повиннi бути замкненими, тобто мати пiдсумки (в цiлому, за групами та пiдгрупами). Виняток становлять аналiтичнi таблицi, пiдсумки в яких можуть бути вiдсутні.

Статистичнi таблицi потрiбно вмiти читати та аналiзувати, оскiльки це має велике практичне та пiзнавальне значення, сприяє розвитку аналiтичних здiбностей. Аналiз статистичних даних є невiд’ємною частиною статистики та завершальним етапом усього процесу обробки первинних статистичних вiдомостей та звiтів. Пiд поняттям «читання статистичної таблиці» розумiють поступове ознайомлення з викладенням iнформації, що представлена в таблицi, як у цiлому, так i в розрізі її окремих складових; вмiння давати загальну оцінку явища та встановлювати взаємозв’язки мiж окремими показниками, визначати закономiрності розвитку явищ в часi та просторі. В процесi аналiзу статистичних таблиць часто виникає потреба виконання додаткових розрахункiн, визначення відносних, середнiх та iнших показників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]