Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція статистика.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
148.99 Кб
Скачать

2. Таблиці, їх види та значення у статистичному аналізі

Викладення цифрових характеристик соціально-економічних явищ у табличнiй формi створює найкращi умови для аналізу цих явищ. Правила побудови статистичних таблиць є загальноприйнятими i використовуються для представлення не лише статистичної, а й iншої економiчної iнформації.

Статистична таблиця – це форма найбiльш рацiонального, комплексного, наочного i систематизованого викладення ЧИСЛОВИХ результатiв зведення i оброблення статистичних матерiалiв.

Таблиця складається з горизонтальних рядків і вертикальних колонок (стовпчиків). Перетин їх утворює клітини, в яких розміщуються показники. Кожному показнику в таблиці відповідає два заголовки: зверху – назва колонки, зліва – назва рядка.

Статистичні таблиці дають можливість компактно і виразно відображати цифрові характеристики соціально-економічних явищ, що досліджуються. Стають основою для порівняння, співставлення, аналізу статистичних показників і узагальнення висновків. Статистичні таблиці характеризують явище або процес на певну дату або за певний проміжок часу.

Складові статистичної таблиці:

  • загальний заголовок;

  • бічні заголовки, що розкривають зміст окремих рядів і верхні заголовки, що розкривають зміст окремих колонок або граф.

Статистична таблиця мiстить заголовки: загальний та внутрiшнi. Загальний заголовок розташовується над таблицею та визначає її зміст (що характеризується в таблиці; територію, до якої відносяться наведені дані; час та одиниці вимірювання наведених даних).

Внутрішні заголовки розташовують в таблиці зверху і збоку. У верхньому заголовку розкривається зміст присудка, у бічних – зміст підмета. Сукупність горизонтальних рядків та вертикальних граф, а також відповідних заголовків без числових даних утворює макет таблиці.. розміщення підмета і присудка в таблиці є суто технічним питанням: як правило, підмет розміщують з лівого боку, а присудок – з правого. Деякі таблиці можуть містити примітки та роз’яснення щодо змісту окремих заголовків або визначення окремих показників.

Основа таблиці – це ряд взаємо перетинання горизонтальних і вертикальних ліній, які утворюють клітинки, в яких відображені статистичні дані.

Статистичнi таблицi мають статистичні пiдмет і присудок таблиці.

Пiдметом статистичної таблиці називається статистична сукупність або її частина, яка досліджується та характеризується числовими показниками.

Присудком статистичної таблиці називають ті показники, за допомогою яких характеризується досліджувана статистична сукупність (підмет).

Розрізняють статистичні таблиці:

  • за характером підмета;

  • за характером присудка;

  • за метою групування.

За характером підмета розрізняють три види статистичних таблиць: прості; групові; комбінаційні.

Простими називають такі статистичі таблиці, у підметі яких мiститься перелiк дослiджуваних об’єктiв (або перiодiв чи дат), охарактеризованих числовими гюказниками. Простi таблицi найбiльше поширенi (приклад простої таблицi – табл. 1).

Прості таблиці бувають:

  • перелісковими ( в підметі яких дається перелік одиниць, які складають об’єкт вивчення);

  • перелікові-хронологічні ( це таблиці, в підметі яких дається перелік одиниць, а в присудку наводяться дані за два або більше періодів часу);

  • хронологічні (це таблиці, де об’єктом є певні періоди часу);

  • територіальні таблиці (це таблиці, в підметі яких дано перелік територій або населених пунктів);

  • територіально-хронологічні таблиці (це таблиці в підметі яких показують території, а в присудку, ті або інші показники по роках (видобуток газу Україною, Росією).

Таблиця 1

Дані про реалізацію споживчих товарів за перше півріччя 2008 року магазинами торгової мережі «Євро»

Порядковий номер магазину

Кількість продавців

Загальний виторг, тис.гр.

Середній виторг на одного продавця, тис. грн.

1

2

3

4 (гр. 3 : гр. 2)

1

3

185

61,67

2

4

268

67,00

3

5

539

107,80

4

3

193

64,33

5

4

473

118,25

6

4

324

81,00

7

5

710

142,00

8

4

172

43,00

9

4

248

62,00

10

5

350

70,00

Разом

43

3465

81,70

Груповими називаються такi статистичнi таблицi, пiдмет яких представлений групами за однiєю суттєвою ознакою (приклад групових таблиць – табл. 2-5). Груповi таблицi відіграють аналiтичну роль та використовуються для дослідження та характеристики рiзних типiв явищ, їх структури (табл. 2-4), взаємозв’язкiв мiж явищами.

Таблиця 2

Розподіл основних фондів України за віком

Групи основних фондів за віком, років

Частка, %

До 3

8,4

3 – 8

13,7

8 – 13

18,5

13 – 23

18,0

23 – 33

21,4

33 і більше

20,0

Разом

100,0

Середній вік, років

21,7

Таблиця 3

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]