Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ для виконання інд.роботи.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
282.11 Кб
Скачать

Рекомендована форма виконання індивідуальної роботи №1

Хід виконання роботи. Згідно наведеної форми спочатку визначається майбутня вартість початкової суми за методикою простих відсотків: вводиться у комірки кількість періодів згідно варіанту та початкова сума. Потім визначається крок прогресії: Початкова вартість * ставку відсотку. Виділити, починаючи з початкової вартості і до кінця періодів, комірки. Далі необхідно зайти до меню ПРАВКА→Заполнить→Прогрессия→по столбцам→шаг→ арифметична прогресія. Згідно отриманого результату за допомогою майстра діаграм будується графік.

Аналогічним чином визначається майбутня вартість суми за методикою складних відсотків. Лише у меню ПРАВКА обирається пункт не арифметична, а геометрична прогресія і „Автоматическое определение шага”. Далі будується графік.

Обчислення функцій. Функції MS Excel для обчислення за методикою складних відсотків надано в табл.2.

Таблиця 2

Функції ms Excel для обчислення за методикою складних відсотків

Невідомий параметр

Назва функції

Формат функції

FV

БС

БС (ставка;кпер;плт;пс;тип)

PV

ПС

ПС (ставка; кпер;плт;бс;тип)

R

СТАВКА

СТАВКА (кпер; плт; пс; бс; тип)

n

КПЕР

КПЕР (ставка; плт;пс;бс;тип)

Хоча формат кожної з наведених функцій передбачає п'ять аргументів, фактично будь-яка з них задається трьома параметрами, оскільки аргументи ПЛТ та ТИП в даному випадку не потрібні (потік платежів складено з одного платежу, проценти на який нараховують наприкінці періоду). Причому, аргумент СТАВКА потрібно або задавати у частках (наприклад 10 % записують як 0,1), або для комірки MS Excel, що містить значення ставки дохідності, обирати процентний формат.

Крім того, необхідно пам'ятати, що для коректної роботи цих функцій аргументи БС і ПС мають бути з протилежними знака­ми. Дана вимога MS Excel випливає з економічного змісту фінан­сових операцій. Наприклад, для інвестора вкладання коштів сьо­годні є витратами, а повернення коштів у майбутньому — дохо­дами.

Ввівши до форми виконання роботи дані за майбутньою вартістю, ставкою, періодом і теперішньою вартістю, користуючись тим, що кожна з цих чотирьох величин є функцією від трьох інших, по черзі одна з величин вважається невідомою, а три інші — заданими.

Наприклад, для визначення майбутньої вартості PV, необхідно викликати функцію БС(). Потім, користуючись посиланнями на відповід­ні комірки електронної таблиці, у вікно, що з'явилося вводяться відомі значення аргументів: СТАВКА = 0,1 (наприклад); КПЕР=5; ПС = - 1000 (дані вводяться згідно варіанту).

Аналогічним чином визначаються решта параметрів.

Після виконання робота здається викладачу на перевірку і при її захисті студент має відповісти на питання:

  1. В чому полягає різниця в методиках визначення майбутньої вартості за простими і складними відсотками?

  2. Формульний метод знаходження майбутньої вартості за правилами простих і складних відсотків.

  3. Варіанти розрахунків за простими відсотками (часова база розрахунків).

  4. Що таке капіталізація відсотків?

  5. Сутність утримання коштів за правилом складних відсотків.

  6. Сутність „Правила 72-х”.

  7. Визначення ефективної та номінальної ставки відсотків.