Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
програма И.М. м.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
57.07 Кб
Скачать

2. Зміст тем дисципліни

Тема 1. Сутність, розвиток та основні поняття інноваційного менеджменту

Зміст поняття "інновація". Класифікація новацій, інноваційних процесів, нововведень. Сучасні аспекти нововведень та розвиток кон­куренції.

4

Інноваційний менеджмент як сукупність принципів, методів і форм управління інноваційними процесами й інноваційною діяль­ністю. Інноваційний процес та інноваційна діяльність. Особливості прийняття рішень в управлінні інноваціями.

Еволюція розвитку теорій інноваційної діяльності. Становлення теорії інноватики та її сучасні концепції.

Тема 2. Інноваційна діяльність як об'єкт інноваційного менеджменту

Поняття інноваційної діяльності, її різновиди та складові. Фун­даментальна наукова діяльність. Прикладні науково-дослідні розробки. Проектно-конструкторська, науково-технічна, виробнича інноваційна діяльність. Оцінка факторів впливу зовнішнього та внутрішнього середовища на інноваційну діяльність.

Характеристика інноваційної інфраструктури. Ринок новацій. Ринок інвестицій. Ринок чистої конкуренції нововведень.

Тема 3. Державна підтримка інноваційної діяльності

Роль держави в здійсненні інноваційної діяльності. Інновації як фактор економічного зростання. Значення інноваційної діяльності для формування сучасної моделі економічного зростання національної економіки України. Ринкові механізми в галузі наукової та науково-технічної діяльності.

Держава - як головний суб'єкт інноваційної діяльності. Способи державного впливу на ефективність інноваційних процесів. Методи державної підтримки інноваційної діяльності. Формування національ­ної моделі регулювання інноваційної діяльності. Вплив державних, приватних і громадських структур.

Сучасний стан і перспективи розвитку інноваційної діяльності в Україні, особливості інноваційного розвитку в провідних індустріаль­них країнах.

Тема 4. Державна політика у сфері інтелектуальної власності

Поняття інтелектуальної власності як основної категорії іннова­- ційного менеджменту. Формування сучасного ринку інтелектуальної власності в Україні.

5

Нормативно-правова база у сфері інтелектуальної власності. Відповідність національного законодавства з питань інтелектуальної власності міжнародним стандартам.

Державна система правової охорони інтелектуальної власності. Права інтелектуальної власності на наукове відкриття, на винахід, корисну модель, промисловий зв'язок, раціоналізаторську пропози­цію, комерційне найменування, торговельну марку.

Патентування українських винаходів за кордоном: цілі, можли­вості, економічна діяльність. Франчайзинг на ринку товарів і послуг.

Тема 5. Організаційні форми інноваційної діяльності

Принципи організації інноваційних процесів за циклом "дос­лідження - виробництво - дифузія - комерціалізація". Види наукових, проектних та інноваційних організацій. Роль академічного та освітян­ського секторів. Зміст понять "технопарк", "технополіс", "інкубатор інновацій".

Організація виконання НДДКР та інформаційне забезпечення інноваційних процесів. Організація впровадження та трансферту нау­кових інновацій. Малий інноваційний бізнес, життєвий цикл і тен­денції розвитку. Особливості менеджменту в наукових організаціях і малих інноваційних підприємствах.

Інноваційні венчурні фонди. Роль венчурного бізнесу в розвитку інноваційної діяльності.

Науково-технічне співробітництво. Форми інтеграції науки та виробництва. Конкуренція та кооперація в галузі сучасних іннова­ційних технологій. Види виробничої та технологічної кооперації.