Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Програма та Роб програма Правознавство

.pdf
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
158.31 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України Київський національний торговельно-економічний університет

Вінницький торговельно-економічний інститут Кафедра психології, соціології та права

ЗАТВЕРДЖУЮ Директор ВТЕІ КНТЕУ

_________________ Сусіденко В.Т.

ПРАВОЗНАВСТВО

ПРОГРАМА ТА РОБОЧА ПРОГРАМА

освітньо-кваліфікаційний рівень

«бакалавр»

напрям підготовки

усі напрями підготовки

Вінниця 2009

1

Розповсюдження і тиражування без офіційного дозволу КНТЕУ заборонено

Укладач: А.М. Гаврилюк, ст. викладач

Розглянуто і затверджено на засіданні кафедри психології, соціології та права 2009 р., 27 квітня 2009 р., протокол № 8, на засіданні методичної ради факультету товарознавства, маркетингу та туризму 7 травня 2009 р., протокол № 6 та на засіданні методичної ради ВТЕІ КНТЕУ 19 червня 2009 р., протокол № 9.

Рецензент: О.Ф. Мельничук, канд. юрид. наук, доцент

Програма та робоча програма

 

курсу «Правознавство»

 

освітньо-кваліфікаційний рівень

«бакалавр»

напрям підготовки

усі напрями

підготовки

 

Укладач: ГАВРИЛЮК Анжела Миколаївна

Редактор: Осадчук Г.А. Комп’ютерна верстка: Зволейко Т.М.

Підп. до друку 29.03.09. Формат 60х84/16. Папір письм. Офс.друк. Ум. друк. арк.

Обл.-вид. арк. Тираж 11. Зам. № 345

Центр підготовки навчальних та науково-методичних видань ВТЕІ КНТЕУ 21000, м. Вінниця, вул. Хмельницьке шосе, 25

2

ЗМІСТ

Вступ…………………………………………………………………………….........4

1.Мета, завдання та результати вивчення дисципліни, її місце в навчальному процесі ……………………………………...………..…….......6

2.Структура дисципліни та розподіл годин за темами……………....…...…..8

2.1.Опис дисципліни «Правознавство»………………………...….…...8

2.2.Структура дисципліни та розподіл годин за темами (тематичний план)……………………………………………………………………....9

3.Програма дисципліни «Правознавство»…………...………...………….…10

4.Робоча програма дисципліни……………………………………………….17

4.1.Тематика та зміст практичний занять, самостійної роботи студентів …………………………………………………………..17

4.1.Організація, контроль та критерії оцінювання знань студентів..24

5.Організація самостійної роботи студентів…………………………………29

6.Список рекомендованих джерел……………………………………………30

3

ВСТУП

Програма та робоча програма курсу «Правознавство» розроблені для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» усіх напрямів підготовки.

Програма курсу підготовлена відповідно до структурно-логічної схеми навчального процесу та спрямована на опанування студентами системою правових знань, що вимагається реаліями сучасного розвитку суспільства, об’єктивністю подальшого зміцнення правових основ державного і суспільного життя, суворого і неухильного дотримання чинного законодавства, вироблення у майбутніх спеціалістів непримиренності до недоліків і правопорушень, дбайливого ставлення до інтересів суспільства і держави, прав і свобод громадян.

Дисципліна «Правознавство» розрахована на студентів усіх напрямів підготовки і відноситься до циклу гуманітарної та соціально-економічної підготовки.

Програма курсу «Правознавство» передбачає вивчення положень теорії права та держави, відповідних галузей права. Програма також передбачає більш поглиблене вивчення окремих питань цивільного, сімейного, трудового, адміністративного та кримінального права України, чим враховує особливості правового навчання студентів економічних спеціальностей.

Навчальна програма дисципліни складається з декількох розділів у яких розкриті мета, завдання та результати вивчення дисципліни, її місце в навчальному процесі; визначена структура дисципліни та розподіл годин за темами, зокрема, наданий тематичний план дисципліни; подані програма та робоча програма дисципліни у яких наведені тематика та зміст практичний занять, самостійної роботи студентів; визначені загальні засади організації, контролю та критерії оцінювання знань студентів; встановлений порядок організації самостійної роботи студентів та наведений список, рекомендованих для опрацювання, джерел.

4

Запропонована робоча програма навчального курсу – це короткий перелік тем занять, їх змісту, необхідної літератури, завдань та стратегії курсу, які спонукають студентів приходити на лекції підготовленими, складати план своєї роботи та досягати успіху при вивченні матеріалу.

Навчальний процес реалізується у таких формах: навчальні заняття, контрольні заходи, самостійна робота. Основними видами навчальних занять є: лекції, семінарські або практичні заняття та консультації.

Навчальним планом передбачено, що при вивченні дисципліни студент повинен:

-на лекції – отримати та засвоїти основний теоретично-правовий матеріал;

-на семінарському занятті – проявити більшу самостійність в навчально-пізнавальній діяльності, поглибити та систематизувати набуті додаткові правові знання та проявити їх в процесі контролю;

-на практичному занятті - деталізувати набуті вміння та навички застосувавши їх при обговоренні та вирішенні правових ситуацій;

-самостійна робота студентів (СРС) повинна носити систематичний характер та обов’язково завершуватися перевіркою знань студентів; є обов’язковою при підготовці до семінарських, практичних занять, модульної контрольної роботи, складання екзамену з даної навчальної дисципліни;

-консультації проводяться протягом семестру за встановленим кафедрою розкладом.

При підготовці до занять рекомендується крім літератури, поданої у Програмі, користуватися підручниками і навчальними посібниками, виданими останнім часом, публікаціями у періодичних виданнях, а також нормативноправовими актами на будь-яких носіях.

Дисципліна викладається українською мовою.

Навчальний процес організується за синхронною поточно-груповою схемою. Вивчення всієї нормативної складової програми підготовки планується

увигляді розкладу занять лекційних потоків та навчальних груп.

5

1. МЕТА, ЗАВДАННЯ ТА РЕЗУЛЬТАТИ ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ, ЇЇ МІСЦЕ У НАВЧАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ

Дисципліна «Правознавство» має велике теоретичне і практичне значення у підготовці фахівців економічних спеціальностей, оскільки роль цієї дисципліни полягає у підвищенні рівня правових знань студентів як поінформованих, активних і відповідальних громадян власної держави і майбутніх високоосвічених спеціалістів, в якій би галузі економіки вони не працювали, а також у вихованні високої правосвідомості та правової культури особистості, без чого розбудова правової держави і громадського суспільства, поступовий розвиток економічних відносин в державі є неможливим.

Для досягнення зазначеної мети студентам необхідно дати первинні знання про право, його основні інститути та роль правових норм у регулюванні найважливіших суспільних відносин, а також сформувати у студентів навички роботи з різними джерелами права і вміння застосовувати набуті знання на практиці.

Вивчення курсу «Правознавство» є передумовою формування такої поведінки студентів, що відповідає правовим приписам, а також виховує непримиренне ставлення до правопорушень з боку інших суб’єктів. Це підвищує актуальність викладання курсу «Правознавство» як нормативної дисципліни, дозволяє підвищити загальний рівень освіченості, формує юридичне мислення, сприяє розвиткові правової свідомості та культури.

Метою навчальної дисципліни «Правознавство» є засвоєння студентами основних теоретичних положень і понять національного права України, розуміння ними Конституції та чинного законодавства України, закономірностей побудови правової держави, формування в них високого рівня правової свідомості та правової культури, вміння тлумачити і правильно застосовувати нормативно-правові акти в практичній діяльності, грамотно оцінювати юридичні факти, вільно орієнтуватися в сучасному правовому полі.

6

Завданням навчальної дисципліни є надання студентам систематичних знань з юридичних наук, виховання в них поважного ставлення до Конституції, законів та підзаконних актів України. Засвоєння специфічної юридичної термінології, певного правового мінімуму знань з цивільного, сімейного, трудового, адміністративного, кримінального права України – неодмінна передумова майбутньої професійної діяльності фахівця в обставинах сучасного економічного життя. І тому вивчення цього інтегрованого курсу є обов’язковим елементом підготовки економіста-спеціаліста з вищою освітою.

Упрофесійному плані вивчення курсу «Правознавство» поширює положення правового регулювання в сфері виробничих відносин. Майбутній фахівець повинен опанувати певний мінімум правових знань, що є передумовою успішної виробничої діяльності.

Студенту належить оволодіти відповідною сукупністю знань, вмінь, навичок.

Урезультаті вивчення курсу студент повинен знати:

-поняття, сутність, походження, функції держави;

-поняття, сутність та походження права;

-елементи системи права і системи законодавства;

-основні ознаки і види правовідносин;

-поняття і види правової поведінки;

-поняття та ознаки правопорушення і юридичної відповідальності;

-основи цивільного законодавства;

-основи сімейного законодавства;

-основи трудового законодавства;

-основи адміністративного законодавства;

-основи кримінального законодавства.

Засвоєння даного курсу має забезпечити формування у майбутніх

фахівців таких вмінь і навичок:

-вирішувати завдання з основ цивільного, сімейного, трудового, адміністративного та кримінального законодавства;

7

-застосовувати на практиці норми різних галузей права;

-обґрунтовувати вибір правової норми, якої потребує певна ситуація;

-здійснювати пошук потрібної правової норми в законодавстві України;

-діяти в умовах недопущення правопорушень;

-реалізовувати суб’єктивні права і юридичні обов’язки;

-володіти навичками роботи з текстами нормативно-правових актів, зокрема, Цивільного кодексу України, Сімейного кодексу України, Кодексу Законів України про працю, Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального Кодексу України, з

метою правильного аналізу правопорушень, а також реалізації своїх суб’єктивних прав та юридичних обов’язків.

Курс «Правознавство» органічно поєднаний з дисциплінами, які вивчають студенти економічних та інших спеціальностей, зокрема «Підприємницьке право»; «Господарське право»; «Комерційне право»; «Трудове право»; «Фінансове право»; «Права та свободи людини» та ін.

2. СТРУКТУРА ДИСЦИПЛІНИ ТА РОЗПОДІЛ ГОДИН ЗА ТЕМАМИ (ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН)

2.1. Опис дисципліни «Правознавство»

Дисципліна

Напрям, спеціальність,

Характеристика

Правознавство

освітньо-кваліфікаційний рівень

навчальної дисципліни

 

 

 

Кількість кредитів ECTS

Напрям підготовки, спеціальність

дисципліна гуманітарної та

1,5

для всіх неюридичних напрямів

соціально-економічної

підготовки (ГЕ)

 

 

підготовки;

 

Кількість залікових модулів

Рік підготовки

для всіх спеціалізацій денної

 

1

 

 

форми навчання;

 

2

Триместри

 

 

 

1-3

 

 

Загальна кількість годин

Освітньо-кваліфікаційний рівень

Лекції

14 год

 

 

8

81 год

 

бакалавр

Практичні заняття

 

26 год

 

 

 

 

 

 

 

з них аудиторних

 

 

 

40 год

 

Вид підсумкового

Самостійна робота

 

 

контролю

 

модульний контроль

 

 

 

залік

 

 

39 годин

2 год

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Форма

Курс

Триместр

Лекції

Практичні

МК

СРС

Разом

Форма

навчання

 

 

 

 

 

 

 

контролю

денна

І

1-3

14

26

2

39

81

іспит

 

 

 

 

 

 

 

 

письмовий

2.2. Структура дисципліни та розподіл годин за темами (тематичний план)

Загальний обсяг за - 1,5 залікових кредити.

 

 

 

 

Кількість годин

 

Форми

 

 

 

 

 

 

контролю

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Модулі/теми

Всього

лекції

сем

СРС

МК

для

 

для

 

аудиторної

 

 

 

 

СРС

 

 

 

 

 

 

 

 

роботи

 

 

 

1

2

 

3

4

5

6

7

 

8

 

Модуль 1.

 

 

Основи теорії держави

і права.

 

 

 

 

Основи цивільного та сімейного права

ЗМ 1

Основи теорії держави

4

 

 

2

2

 

 

 

 

ЗМ 2

Загальне поняття права

3

 

1

 

2

 

 

 

 

ЗМ 3

Норми права

3

 

1

 

2

 

 

 

 

ЗМ 4

Джерела права

3

 

 

1

2

 

 

 

 

ЗМ 5

Система права

3

 

 

1

2

 

УО

 

 

ЗМ 6

Реалізація права

4

 

2

 

2

 

 

 

 

ЗМ 7

Поняття законності і правопорядку.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Правопорушення та юридична

4

 

 

2

2

 

КТ

 

ІЗ

 

відповідальність

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗМ 8

Поняття цивільно-правових

4

 

2

 

2

 

УО

 

 

 

відносин та цивільного права

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗМ 9

Суб’єкти цивільного права

4

 

 

2

2

 

Т

 

 

ЗМ 10

Цивільно-правові правочини.

5

 

 

2

3

 

Т

 

 

 

Представництво в цивільному праві

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗМ 11

Зобов’язальне право

6

 

2

2

2

 

ПО

 

 

ЗМ 12

Шлюбно-сімейне законодавство

4

 

 

2

2

 

УО

 

ІЗ

 

Модульний контроль

2

 

 

 

 

2

 

 

 

 

Модуль 2.

 

 

Основи трудового права.

 

 

Основи адміністративного та кримінального права

9

ЗМ 13 Поняття трудового права і трудових

 

 

 

 

 

 

 

правовідносин та підстави

4

2

 

2

 

Т

 

виникнення трудових правовідносин

 

 

 

 

 

 

 

ЗМ 14 Припинення трудових відносин

4

 

2

2

 

УО

 

ЗМ 15 Правове регулювання робочого часу

4

 

2

2

 

ПО

 

і часу відпочинку

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗМ 16 Трудова дисципліна, дисциплінарна

6

2

2

2

 

КТ

 

та матеріальна відповідальність

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗМ 17 Правове регулювання трудових

4

 

2

2

 

 

ІЗ

спорів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗМ 18 Адміністративна відповідальність та

 

 

 

 

 

 

 

інші заходи адміністративного

5

 

2

3

 

УО

 

примусу

 

 

 

 

 

 

 

ЗМ 19 Загальне поняття кримінального

 

 

 

 

 

 

 

права та кримінальної

4

2

1

1

 

 

ІЗ

відповідальності

 

 

 

 

 

 

 

Підсумкове заняття

1

 

1

 

 

ПО

 

Разом

81

14

26

39

2

 

 

Підсумковий контроль

 

 

 

 

 

ПІ

 

Умовні позначення: УО – усне опитування; Т – тестування;

ІЗ – індивідуальні завдання; КТ – комп’ютерне тестування.

3. ПРОГРАМА КУРСУ «ПРАВОЗНАВСТВО»

РОЗДІЛ I. ОСНОВИ ТЕОРІЇ ДЕРЖАВИ І ПРАВА Тема 1. Основи теорії держави

Основні теорії походження держави і права. Поняття й ознаки держави. Поняття функцій держави. Внутрішні й зовнішні функції держави. Класифікація держав (форми правління, форми державного устрою, політичні режими). Держави, які існували на території України. Державний механізм. Державний апарат.

Тема 2. Загальне поняття права

Основні значення терміну «право». Право у загальносоціальному розумінні. Право як об’єктивна категорія, його поняття та співвідношення з

10