Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Програма та Роб програма Правознавство

.pdf
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
158.31 Кб
Скачать

іншими основними видами соціальних норм. Основні ознаки, властивості, характерні риси права. Зв’язок права і держави. Взаємодія правових технікотехнологічних норм у сфері торговельно-економічної діяльності.

Суб’єктивне право та його співвідношення з правом в об’єктивному розумінні.

Тема 3. Норми права

Поняття та основні ознаки, що характеризують норми права. Структура правової норми: диспозиція, гіпотеза, санкція. Співвідношення структури норми права та структурних частин нормативного акта.

Класифікація норм права та їх елементів: за суб’єктами, що їх прийняли, ступенем визначеності і способом вираження правил поведінки тощо.

Тема 4. Джерела права

Поняття джерела права, його різні значення. Система джерел (форм) права. Нормативні акти як джерела права та їхня система. Закон як основне джерело права у правовій державі, підзаконні нормативні акти.

Межі дії нормативних актів. Дія нормативного акта у часі; порядок набрання чинності актом; зворотна сила закону. Дія нормативного акта у просторі; екстериторіальність. Дія нормативного акта за колом осіб; імунітет та його різновиди.

Систематизація законодавства: поняття, форми та значення.

Тема 5. Система права

Поняття системи права. Поняття галузі права. Предмет, метод регулювання як класифікаційні підстави галузевої систематизації правових норм. Основні галузі права та загальна характеристика їхнього змісту та джерел: конституційне, цивільне, трудове, адміністративне, фінансове, сімейне, земельне, кримінальне, цивільне процесуальне, господарсько процесуальне, кримінально-процесуальне, кримінально-виконавче.

11

Система права та система законодавства, комплексні галузі права. Підгалузі права та інститути права. Право творення як процес самоорганізації права.

Тема 6. Реалізація права

Поняття, форми та способи реалізації норм права. Взаємозв’язок норм права та правовідносин. Поняття та структуру (елементи) правовідносин: учасники, їхні суб’єктивні права та обов’язки, об’єкт правовідносин. Юридичні факти.

Застосування норм права як форма його реалізації. Стадії процесу застосування норм права.

Поняття тлумачення норм права. Види і способи тлумачення права.

Тема 7. Поняття законності і правопорядку. Правопорушення та юридична відповідальність

Поняття законності, правопорядку, суспільного порядку та дисципліни. Гарантії законності.

Правова культура: зв’язок із загальною культурою. Види правової культури. Професійна правова культура спеціалістів торговельно-економічного профілю.

Правомірна поведінка і правопорушення. Правопорушення як підстави юридичної відповідальності. Склад правопорушення , зміст його елементів. Види правопорушень. Загальне поняття юридичної відповідальності. Мета і принципи юридичної відповідальності. Основні види юридичної відповідальності.

РОЗДІЛ II. ОСНОВИ ЦИВІЛЬНОГО ТА СІМЕЙНОГО ПРАВА Тема 8. Поняття цивільно-правових відносин та цивільного права

12

Поняття цивільного права. Цивільно-правові відносини: майнові відносини, особисті немайнові відносини. Метод цивільно-правового регулювання. Об’єкти цивільно-правових відносин.

Джерела та система цивільного права. Відносини власності: поняття та зміст права власності. Види форм власності.

Тема 9. Суб’єкти цивільного права

Суб’єкти цивільного права. Громадяни (фізичні особи), їхні основні юридичні властивості як суб’єктів цивільно-правових відносин. Поняття і зміст цивільно-правової правоздатності і дієздатності громадян: повна, неповна, часткова. Обмеження дієздатності. Визнання громадянина недієздатним.

Спеціальна правосуб’єктність юридичних осіб. Органи юридичних осіб. Порядок виникнення, реорганізації та ліквідації юридичних осіб.

Тема 10. Цивільно-правові правочини. Представництво в цивільному

праві

Поняття та класифікація (види) право чинів. Умови дійсності цивільних правочинів. Форма правочинів: усна та письмова, їхні різновиди. Правові аспекти додержання відповідної форми правочину.

Визнання правочину недійсним та правові наслідки виконання недійсного правочину. Реституція та варіанти вирішення питання про її застосування. Застосування реституції до конкретних випадків порушення умов дійсності правочину. Види недійсних правочинів.

Поняття представництва. Сфера та межі дії представництва (представника). Підстави, за яких виникають повноваження з представництва. Довіреність. Форма і строк довіреності. Передоручення. Припинення довіреності. Наслідки скасування довіреності.

Тема 11. Зобов’язальне право

13

Поняття цивільно-правового зобов’язання. Суб’єкт, предмет та підстави виникнення зобов’язань. Цивільно-правовий договір як підстава виникнення зобов’язань. Види зобов’язань (договорів). Процес (порядок) укладання договору. Загальні умови виконання зобов’язань.

Способи забезпечення виконання зобов’язань: неустойка, застава, порука, завдаток, гарантія, при тримання.

Припинення зобов’язань, способи припинення зобов’язань.

Поняття, підстави та умови відповідальності за порушення зобов’язань. Види цивільно-правової відповідальності.

Тема 12. Шлюбно-сімейне законодавство

Загальна характеристика сімейного права як галузі права. Поняття, джерела та завдання сімейного права України.

Порядок і умови укладання шлюбу. Особисті та майнові права і обов’язки подружжя. Припинення шлюбу. Недійсність шлюбу. Поновлення шлюбу.

Загальні положення, особисті права та обов’язки батьків і дітей. Права батьків і дітей на майно. Аліментні обов’язки батьків і дітей та інших членів сім’ї і родичів. Усиновлення (удочеріння).

РОЗДІЛ III. ОСНОВИ ТРУДОВОГО ПРАВА

Тема 13. Поняття трудового права і трудових правовідносин та підстави виникнення трудових правовідносин

Поняття трудових правовідносин та трудового права. Джерела трудового права. Колективний договір як джерело права та інститут трудового права: поняття, зміст та порядок укладання.

Поняття та умови трудового договору і порядок їхнього встановлення. Порядок укладання трудового договору. Документи, що необхідні для прийому на роботу. Форма трудового договору. Види трудових договорів. Контракт як різновид трудового договору.

14

Види (типологія) змін трудових правовідносин. Умови, за якими визначається характер змін трудового договору. Переміщення працівника на інше робоче місце. Продовження роботи в нових істотно змінених умовах. Переведення працівника на іншу роботу.

Тема 14. Припинення трудових правовідносин

Поняття та класифікація підстав припинення трудового договору. Розірвання трудового договору з ініціативи працівника. Розірвання трудового договору з ініціативи власника підприємства, установи, організації або уповноваженого ним органу. Розірвання трудового договору з ініціативи органів, що не є стороною договору. Припинення трудового договору за взаємною згодою сторін. Порядок звільнення.

Правове регулювання зайнятості населення.

Тема 15. Правове регулювання робочого часу і часу відпочинку

Поняття і тривалість робочого часу. Робочий день. Види робочого дня і робочого тижня. Режим та облік робочого часу. Ненормований робочий день. Робота в нічний час. Надурочні роботи.

Поняття та види часу відпочинку. Щоденний та щотижневий відпочинок. Святкові і неробочі дні. Щорічні відпустки. Інші види відпусток.

Тема 16. Трудова дисципліна, дисциплінарна та матеріальна відповідальність

Поняття і зміст трудової дисципліни. Трудова дисципліна, внутрішній трудовий розпорядок як особлива частина правопорядку. Нормативні акти, що регулюють внутрішній трудовий розпорядок і трудову дисципліну. Основні обов’язки працівників. Стимулювання за трудовим правом. Заходи заохочення. Інші заходи стимулювання, переваги і пільги. Заохочення за особливі трудові заслуги.

15

Дисциплінарна відповідальність. Система заходів впливу, що застосовується до порушників трудової дисципліни. Підстави дисциплінарної відповідальності. Дисциплінарний проступок. Кваліфікація дисциплінарних проступків. Дисциплінарні стягнення. Порядок накладання дисциплінарних стягнень.

Поняття. підстави і умови матеріальної відповідальності працівників за шкоду, заподіяну підприємству, установі, організації. Відмінність матеріальної відповідальності від майнової цивільно-правової відповідальності. Види матеріальної відповідальності та особливості їх застосування. Порядок визначення розміру шкоди і відшкодування шкоди, заподіяної працівником.

Тема 17. Правове регулювання трудових спорів

Трудові спори: поняття і класифікація. Комісії по трудових спорах: їхня організація та компетенція. Порядок розгляду трудових спорів у комісіях по трудових спорах. Порядок прийняття, оскарження та виконання рішення комісії по трудових спорах. Розгляд трудових спорів у суді. Справи, що підлягають безпосередньому розглядові в суді. Рішення органів по розгляду трудових спорів про поновлення працівника на роботі та роз’язання інших пов’язаних з ним питань.

Колективні трудові спори та порядок їх вирішення.

РОЗДІЛ IV. ОСНОВИ АДМІНІСТРАТИВНОГО ТА КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА

Тема 18. Адміністративна відповідальність та інші заходи адміністративного примусу

Державне управління (здійснення виконавчої влади) як державно-правова категорія та його місце в системі соціального управління. Поняття адміністративно-правових відносин та адміністративного права.

Адміністративний примус у системі методів державного управління. Адміністративно-деліктне право як підгалузь адміністративного права.

16

Адміністративна відповідальність як вид юридичної відповідальності. Підстави адміністративної відповідальності. Характеристика адміністративного правопорушення. Види адміністративних стягнень та їхній зміст. Система адміністративних правопорушень. Органи, що розглядають справи про адміністративні правопорушення. Адміністративні правопорушення в системі торгівлі і громадського харчування.

Поняття, підстави і умови правомірності безпосереднього адміністративного примусу. Система та види заходів безпосереднього адміністративного примусу.

Тема 19. Загальне поняття кримінального права та кримінальної відповідальності

Поняття і структура кримінального права. Підстави кримінальної відповідальності. Поняття злочину, характеристика складу злочину як його юридичного вираження. Об’єкт, об’єктивна сторона, суб’єкт, суб’єктивна сторона злочину. Обставини, що виключають суспільну небезпеку і протиправність діяння (необхідна оборона, крайня необхідність). Стадії розвитку умисного злочину. Співучасть у злочині. Покарання, його мета. Види покарань. Обставини, що пом’якшують відповідальність. Обставини, що обтяжують відповідальність. Особлива частина кримінального права. Класифікація злочинів.

4.РОБОЧА ПРОГРАМА КУРСУ «ПРАВОЗНАВСТВО»

4.1.Тематика та зміст практичних занять, самостійної роботи

студентів.

Результати

 

Розрахований

 

Навчальна діяльність

робочий час

Оцінювання

навчання

 

(год)

 

 

 

 

1

2

3

4

З’ясувати

Лекція 1. Загальне поняття права.

2

 

відмінностей права

Норми права

 

 

як регулятора

План

 

 

17

суспільних

1.

Загальносоціальне та юридичне

 

 

відносин від інших

 

значення права. Об’єктивне та

 

 

соціальних норм

 

суб’єктивне право.

 

 

 

 

2.

Право – особливий вид соціальних

 

 

 

 

норм.

 

 

 

 

 

 

3.

Поняття, сутність, ознаки, принципи,

 

 

 

 

функції права.

 

 

 

 

 

4.

Поняття та основні ознаки норм права.

 

 

 

5.

Структура правової норми

 

 

 

 

6.

Класифікація норм права

 

 

 

 

Джерела основні: 13, 15, 19, 23-24

 

 

 

Джерела додаткові: 27, 32-33, 35-36, 38

 

 

 

Вивчення

та

доповнення

матеріалу

6

 

 

лекцій, підготовка до семінарсько-

 

 

 

практичного заняття

 

 

 

Засвоїти основні

Практичне заняття 1. Основи теорії

2

6

закономірностей

держави

 

 

 

 

 

виникнення,

План

 

 

 

 

 

розвитку та

1.

Основні теорії походження держави і

 

 

функціонування

 

права.

 

 

 

 

 

держави і права;

2.

Поняття й ознаки держави. Поняття

 

 

засвоїти сутність

 

функцій держави.

 

 

 

основних понять

3.

Форми держави.

 

 

 

держави

4.

Державний

механізм.

Державний

 

 

 

 

апарат.

 

 

 

 

 

 

Джерела основні: 12, 16-17, 21, 24

 

 

 

Джерела додаткові: 26, 28, 30-31, 37,43

 

 

 

Вивчення

та

доповнення

матеріалу

4

 

 

лекцій, підготовка до семінарсько-

 

 

 

практичного заняття

 

 

 

Охарактеризувати

Практичне заняття 2. Джерела права.

2

6

джерела права як

 

Система права

 

 

 

зовнішню форму

План

 

 

 

 

 

права; визначити

1.

Поняття та система джерел (форм)

 

 

основні елементи

 

права.

 

 

 

 

 

системи права і

2.

Характеристика нормативних актів як

 

 

системи

 

джерел права. Чинність нормативно-

 

 

законодавства;

 

правових актів.

 

 

 

розкрити основні

3.

Систематизація законодавства:

 

 

способи

 

поняття, форми та значення.

 

 

 

систематизації

4.

Поняття, ознаки, структура системи

 

 

законодавства;

 

права.

 

 

 

 

 

з’ясувати

5.

Предмет та метод правового

 

 

 

процедуру

 

регулювання як підстави

 

 

 

правотворення

 

систематизації правових норм.

 

 

 

 

Загальна характеристика основних

 

 

 

 

галузей права України.

 

 

 

 

6.

Правотворення як процес

 

 

 

 

 

самоорганізації права.

 

 

 

 

Джерела основні: 14, 18 , 20, 22 , 25

 

 

 

Джерела додаткові: 27, 34, 39-40, 42-43

 

 

18

 

 

 

 

 

Засвоїти поняття

Лекція 2. Реалізація права

 

2

 

«правоздатність»,

План

 

 

 

 

 

«дієздатність»,

1.

Поняття та основні форми реалізації

 

 

«деліктоздатність»;

 

права.

 

 

 

 

 

пояснити реалізацію

2.

Поняття, ознаки і види

 

 

 

змісту

 

правовідносин.

 

 

 

правовідносин через

3.

Структура та зміст правовідносин.

 

 

зафіксовані у

 

Юридичні факти.

 

 

 

нормах права

4.

Застосування права як особлива

 

 

суб’єктивні права та

 

форма його реалізації.

 

 

 

юридичні обов’язки

5.

Загальна характеристика тлумачення

 

 

їх учасників

 

норм права

 

 

 

 

 

Джерела основні: 15-18, 21-23

 

 

 

 

Джерела додаткові: 29, 32-33, 39-41, 43

 

 

 

Вивчення

та

доповнення

матеріалу

4

 

 

лекцій, підготовка до семінарсько-

 

 

 

практичного заняття

 

 

 

Закріпити

Практичне заняття 3. Поняття

2

6

засвоєнні знання

 

законності і правопорядку.

 

 

про основні

 

Правопорушення та

 

 

 

ознаки

 

юридична відповідальність

 

 

правопорушення

План

 

 

 

 

 

та юридичної

1.

Поняття законності, правопорядку,

 

 

відповідальності,

 

суспільного порядку та дисципліни.

 

 

які стимулюють і

2.

Правова культура.

 

 

 

керують

3.

Правомірна та протиправна поведінка.

 

 

правовою

4.

Поняття, причини і види

 

 

 

поведінкою особи

 

правопорушень.

 

 

 

 

5.

Поняття, підстави й цілі, види

 

 

 

 

юридичної відповідальності.

 

 

 

 

Джерела основні: 12-14, 19, 25

 

 

 

 

Джерела додаткові: 28-29, 34, 39, 41

 

 

 

Виконання індивідуального завдання

 

2

З’ясувати основні

Лекція 3.Поняття цивільно-правових

2

 

характеристики

 

відносин та цивільного права

 

 

галузі цивільного

План

 

 

 

 

 

права; встановити

1.

Поняття, предмет і метод правового

 

 

елементи

 

регулювання. джерела та система

 

 

цивільних

 

цивільного права.

 

 

 

правовідносин;

2.

Цивільно-правові відносини. Об’єкти

 

 

визначити

 

 

 

цивільно-правових відносин.

 

 

сутність одного із

 

 

 

3.

Поняття, зміст та види форм права

 

 

основних

 

 

інституті галузі –

 

власності.

 

 

 

 

право власності

Джерела основні: 13-14, 16, 22

 

 

 

 

Джерела додаткові: 44-45, 48

 

 

 

 

Вивчення

та

доповнення

матеріалу

4

 

 

лекцій,

підготовка до практичного

 

 

 

заняття

 

 

 

 

 

Дослідити зміст та

Практичне заняття 4. Суб’єкти

2

6

основні властивості

 

цивільного права

 

 

 

правосуб’єктності

1.

Фізичні особи, як учасники цивільних

 

 

19

фізичних та

правовідносин. Поняття цивільної

 

 

юридичних осіб;

правоздатності та дієздатності.

 

 

 

встановити порядок

2. Визнання громадянина безвісно

 

 

 

створення та

відсутнім та оголошення його

 

 

 

припинення

померлим: підстави, порядок,

 

 

 

юридичних осіб

наслідки.

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Юридичні особи: поняття, ознаки.

 

 

 

Органи юридичних осіб.

 

 

 

 

 

4. Порядок виникнення, реорганізації та

 

 

 

ліквідації юридичних осіб.

 

 

 

 

 

Джерела основні: 16, 18, 20-21

 

 

 

 

 

Джерела додаткові: 44-45, 48

 

 

 

 

 

Вивчення

та

доповнення

матеріалу,

3

 

 

підготовка до практичного заняття

 

 

 

Пояснити суть, види

Практичне заняття 5. Цивільно-правові

2

6

правочинів, ознаки

 

правочини. Представництво

 

 

їх дійсності ;

План

в цивільному праві

 

 

 

 

визначити наслідки

 

 

 

 

 

 

 

 

недійсних право

1. Поняття та класифікація правочинів.

 

 

чинів; встановити

Умови дійсності право чинів.

 

 

 

ознаки та види

2. Визнання правочину недійсним та

 

 

представницьких

його

правові

наслідки.

Види

 

 

відносин; з’ясувати

недійсних право чинів.

 

 

 

 

 

підстави

3. Поняття та види представництва.

 

 

 

представництва

4. Довіреність: види, форми, строк дії.

 

 

 

Джерела основні: 14, 17-18, 24-25,

 

 

 

 

Джерела додаткові: 44-45, 48

 

 

 

 

Дати

Лекція 4. Зобов’язальне право

 

 

2

 

характеристику

План

 

 

 

 

 

 

 

 

зобов’язальним

1. Поняття, суб’єкти, предмет та

 

 

 

цивільним

підстави виникнення цивільно-

 

 

 

правовідносинам;

правових зобов’язань.

 

 

 

 

 

виокремити

2. Цивільно-правовий договір: поняття,

 

 

цивільний договір як

види.

 

 

 

 

 

 

 

 

основну підставу їх

3. Порядок укладання, зміни та

 

 

 

виникнення;

розірвання договору.

 

 

 

 

 

дослідити загальні

4. Загальні умови виконання

 

 

 

 

умови виконання

зобов’язань.

 

 

 

 

 

 

 

зобов’язань

Джерела основні: 15-18, 21-23

 

 

 

 

 

Джерела додаткові: 44-45, 48

 

 

 

 

 

Вивчення

та

доповнення

матеріалу

2

 

 

лекцій,

підготовка

до

практичного

 

 

 

заняття

 

 

 

 

 

 

 

 

Розширити знання

Практичне заняття

6.

Зобов’язальне

 

6

щодо зобов’язань;

право

 

 

 

 

 

 

 

 

виявити підстави

План

 

 

 

 

 

 

 

 

цивільно-правової

1. Способи забезпечення виконання

 

 

 

відповідальності;

зобов’язань: неустойка, застава,

 

 

 

встановити її види

порука, завдаток, гарантія,

 

 

 

 

 

притримання.

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Поняття та способи припинення

 

 

 

 

зобов’язань.

 

 

 

 

 

 

 

20