Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР №6.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
148.48 Кб
Скачать

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 6 (2 год.)

Тема: Організація розрахунків обліку витрат на виробництво

Мета:

навчальна: Узагальнити та доповнити знання студентів з теми „Автоматизація обліку фінансово-розрахункових операцій”;

пізнавальна: Познайомитись з організацією обліку фінансово-розрахункових операцій і навчитись виконувати розрахунки з обліку фінансово-розрахункових операцій у задачі 1С-Бухгалтерія;

виховна: Виховувати почуття відповідальності, любові до обраного фаху, охайність та пунктуальність.

Обладнання: Комп'ютер типу Celeron; програма "1С: Підприємство 7.7."

Література

  1. Інформаційні системи бухгалтерського обліку: Підручник для студентів вищих навчальних закладів спеціальності 7.050106 "Облік і аудит". /Ф.Ф. Бутинець, С.В. Івахненков, Т.В. Давидюк, Т.В. Шахрайчук. За ред. Проф. Ф.Ф. Бутинця; 2-е вид., перероб. і доп. - Житомир: Пл. "Рута", 2002. - 544 с

  2. Филимонова Е.В. Практическая работа в 1-С Предприятие 7.7. Настройка, конфигурирование, программирование и эксплуатация. Учебное пособие. Изд. 2-е доп. и перераб. - Ростов н/Д: изд-во «Феникс», 2004 - 416 с.

  3. Подольский В. И. Информационные системы бухгалтерского учета. – М.: ЮНИТИ, 1998. – 366 с.

Теоретичне обґрунтування

Формування та облік собівартості реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)

У загальній системі показників, що характеризують ефективність виробництва (господарювання) як усього підприємства так і його підрозділів, основне місце належить собівартості, склад якої визначається витратами, що її формують.

В собівартості продукції як синтетичному показнику відображаються всі сторони виробничої і фінансово-господарської діяльності підприємства. Від рівня собівартості продукції при інших незмінних умовах залежить рівень прибутку. Чим економніше підприємство використовує матеріальні, трудові і фінансові ресурси при виготовленні виробів, виконанні робіт та наданні послуг, тим ефективніше здійснюється виробничий процес, тим більшим буде прибуток та рівень рентабельності продукції.

Склад собівартості реалізованої продукції (робіт, послуг) представлено на рисунку 1. Собівартість реалізованих товарів визначається згідно Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 9 "Запаси".

Характеристика рахунку Узагальнення інформації про собівартість реалізованої готової продукції, товарів, 90 Собівартість виконаних робіт, наданих послуг ведеться на рахунку 90 "Собівартість реалізації".

реалізації" '

Рахунок 90 - активний, по дебету рахунку 90 "Собівартість реалізації" на підставі бухгалтерських довідок, накладних, рахунків відображається виробнича собівартість реалізованої готової продукції, робіт, послуг; фактична собівартість реалізованих товарів (без торгових націнок), по кредиту - списання в порядку закриття дебетових оборотів на рахунок 79 "Фінансові результати", яке оформлюється довідкою бухгалтерії. Адміністративні витрати, витрати на збут та інші операційні витрати не включаються до складу виробничої собівартості готової та реалізованої продукції, а тому інформація про такі витрати узагальнюється на рахунках обліку витрат звітного періоду - 92 "Адміністративні витрати", 93 "Витрати на збут", 94 "Інші витрати операційної діяльності".

Рис1. Склад собівартості реалізованої продукції (робіт, послуг)

Рахунок 90 "Собівартість реалізації" має такі субрахунки:

=> субрахунок 901 "Собівартість реалізованої готової продукції", на якому ведеться облік виробничої собівартості реалізованої готової продукції;

=> субрахунок 902 "Собівартість реалізованих товарів" призначений для відображення собівартості реалізованих товарів;

=> субрахунок 903 "Собівартість реалізованих робіт і послуг", на якому ведеться облік собівартості реалізованих за звітний період робіт і послуг.

Дані по рахунку 90 відображаються в журналі-ордері № 11,