Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект з основ тов-ва(1).doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
580.61 Кб
Скачать

7. Будівельні товари.

Будівельні товари застосовують при будівництві та ремонті житлових будинків та інших об’єктів громадського і промислового призначення. З цією метою використовують матеріали та вироби, які за своїми властивостями повинні забезпечити будинкам та спорудам виконання свого призначення, тобто захистити людей, які в них проживають або працюють, від дії зовнішнього середовища (вологи, підвищеної або зниженої температури, пилу, бруду та ін). При цьому будинки та споруди повинні бути міцними, довговічними і ремонтопридатними, а матеріали та вироби, які використовуються – нешкідливими. До деяких видів будівельних товарів пред’являються підвищені естетичні вимоги, так як вони прикрашають будинки.

Класифікують будівельні товари наступним чином:

  • за походженням: на природні та штучні;

  • за видом вихідної сировини: на металічні, деревинні, скляні, кам’яні, полімерні та ін.;

  • за складом: на мінеральні і органічні;

  • з а призначенням: матеріали для підлоги, матеріали для стін та перегородок; лицювальні та оздоблювальні матеріали, покрівельні матеріали, мінерально-в´яжучі матеріали, санітарно-технічні вироби.

Матеріали для підлоги

Дошки для підлоги, паркет, лінолеум, ворсолін, керамічна плітка для підлоги та ін.

Матеріали для стін та перегородок

Каміння бетонне та шлакобетонне, цегла і каміння керамічні, цегла і каміння силікатні, гіпсові плити, склоблоки, склопакети, склобетонні конструкції; ДВП, ДСП та ін.

Лицювальні та оздоблювальні матеріали

Пластик поліефірний, фанера, плитки керамічні лицювальні, древинно-волокнисті та деревинно-стружкові плити, шпалери, ізоплен, плівка полівінілхлорідна та ін.

Покрівельні матеріали

Керамічна черепиця, азбоцементні листи (шифер), листова сталь, металічна черепиця, руберойд, склоруберойд, ізол та ін.

Мінерально-в´яжучі матеріали

Гіпс, повітряне вапно, гідравлічне вапно, цемент та ін.

Санітарно-технічні вироби

Вироби для ванних кімнат: ванни, кронштейни, умивальники; арматура: засувки, вентилі, душові трубки, крани; вироби для обладнання кухонь: раковини та мийки для миття посуду; вироби для туалетних кімнат: бачки змивні, унітази, сидіння для унітазів

Питання для повторення.

  1. Як класифікують будівельні матеріали за різними ознаками?

  2. Як класифікують будівельні матеріали за призначенням?

8. Побутові електротехнічні товари.

До групи електропобутових товарів відносяться вироби господарського призначення, при експлуатації яких використовується електрична енергія.

Застосування електричних машин і приборів у побуті значно скорочує час на виконання домашньої праці, сприяє покращенню санітарно-гігієнічних умов житла. Таким чином, використання побутових приладів має велике соціальне, гігієнічне та економічне значення.

Вимоги до електропобутових товарів умовно можна поділити на загальні (пред’являються до всіх груп): безпека, надійність, відповідність виробів конструкційним, електричним, світлотехнічним та іншим параметрам і специфічні (індивідуальні для окремих груп товарів): залежать від виду виробу та його призначення.

При маркіруванні електротехнічних товарів вказуються: тип за функціональним призначенням, буквено-цифрове позначення прибору; номінальна напруга (у В), номінальна споживана потужність (у кВт), товарний знак виготовлювача, позначення стандарту, ступінь захисту від ураження струмом, дата випуску, знак відповідності.

Класифікують електропобутові прибори за різними ознаками:

  • за призначенням

провідникові вироби; електроустановчі вироби; джерела світла; електро­освітлювальна арматура, побутові білизнообробні машини і прилади; побутові машини для зберігання продуктів; нагрівальні прилади; побутові машини і прилади для переробки продуктів, приготування з них їжі; прибиральна техніка; побутові прилади для створення мікроклімату в приміщеннях; швейні машинки, сигнальні прилади та ін.

  • за класом захисту від ураження електричним струмом

класи 0; 01; І; ІІ; ІІІ

  • за ступенем захисту від вологи

звичайного виконання, бризкозахисного, краплезахисного, водонепроникненого

  • за умовами експлуатації

працюючі без нагляду (холодильники) та під наглядом (пилососи)

  • за режимом роботи

з короткочасним, повторно-короткочасниим і тривалим режимом роботи

  • за способом встановлення

переносні, стаціонарні, ручні закріплені та прилади, які вбудовуються

  • за кліматичним виконанням

для праці в помірному кліматі (П), помірному та холодному (ПХЛ), тропічному (Т), субтропічному (ТС), у будь-якому кліматі (В), крім дуже холодного (О)

  • за способом перетворення електричного струму

нагрівальні, механічні та комбіновані

Класифікація електропобутових товарів за призначенням.

Провідникові вироби

Кабельні вироби: шнури, проводи

Електроустановчі вироби

Патрони, штепсельні вилки і розетки, вимикачі, перемикачі, запобіжники

Побутові прилади для освітлення

Джерела світла

Лампи розжарювання: газонаповнені і вакуумні; люмінесцентні (газорозрядні)

Електроосвітлювальна арматура

Світильники: (С) підвісні – люстри і підвіси; (П) стельові; (Б) настінні – бра; (Т) підлогові – торшери; (Р) ручні, які працюють від мережі; (Ф) ручні акумуляторні та ін.

Побутові білизнообробні машини і прилади

Пральні машини без віджимання білизни, з ручним віджиманням білизни, напівавтоматичні і автоматичні, білизносушильні машини; машини та прилади для прасування: прасувальні машини валкового типу і преси, праски

Побутові машини для зберігання продуктів

Холодильні агрегати компресійні, абсорбційні, термоелектричні; морозильники

Нагрівальні прилади

Прилади загального призначення: електроплити, електроплитки та жарові шафи; прилади для теплової обробки продуктів: ел.каструлі, сковороди, грилі, ростери, тостери, шашличниці та ін.; НВЧ-прилади; прилади для приготування напоїв: кавоварки, чаєварки; прилади для розігрівання продуктів і підтримки їх у розігрітому стані: мармити, прилади для підігрівання дитячого харчування; прилади для нагрівання води та інших рідин: ел.чайники, самовари, занурювальні кип’ятильники

Побутові машини і прилади для переробки продуктів, приготування з них їжі

Прилади з індивідуальним приводом: ел.м’ясорубки, кавомолки, соковижималки, міксери та ін.; прилади з універсальним електроприводом: універсальні кухонні машини (УКМ), компактні кухонні машини типу “харчовий процесор” (ККМ)

Прибиральна техніка

Пилососи, підлогонатирачі, пилооброблювальні машини

Побутові прилади для створення мікроклімату в приміщеннях

Прилади для опалювання приміщень: електрокаміни, електроконвектори, електрорадіатори; побутові кондиціонери; вентилятори; зволожувачі, кухонні повітроочисники

Питання для повторення.

  1. Як класифікують електропобутові товари за різними ознаками?

  2. Як класифікують електропобутові товари за призначенням? Навести приклади.