Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
_met-МЗПЛ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
97.28 Кб
Скачать

Видання юридичного факультету Львівського державного університету ім.Івана Франка

Міністерство освіти України

Львівський національний університет ім. Івана Франка

Факультет міжнародних відносин

Кафедра міжнародного права

Міжнародно-правовий захист прав людини

ПРОГРАМА КУРСУ ТА ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ.

для студентів факультету міжнародних відносин

Левицький Т.І.

Міжнародно-правовий захист прав людини. Програма курсу та плани семінарських занять для студентів факультету міжнародних відносин .- Львів: факультет міжнародних відносин Львівського національного університету ім. Івана Франка, - 2005.- 16С.

Схвалено кафедрою міжнародного права Львівського національного університету ім. Івана Франка.

Протокол № -- від 09.2005р.

Авторські права застережені.

Актуальність даного спецкурсу викликана посиленням уваги міжнародного співтовариства до проблем захисту прав людини. Це питання протягом останніх років перестало вважатись тільки внутрішньою справою окремих країн, воно спричиняє безпосередній вплив на забезпечення міжнародного миру і безпеки. В зв'язку з цим з'явилась необхідність поглибленого і конкретного вивчення відповідної галузі міжнародного публічного права, виділення її в окремий спецкурс.

В результаті вивчення спецкурсу студенти отримують фундаментальні знання з теорії даного питання, історії цієї проблеми, набувають навичок правового аналізу основних міжнародно-правових актів з питань дотримання прав людини. Значна увага приділяється також порівняльному аналізу нормативних актів держав, зокрема України, міждержавним документам, відповідності перших останнім. Таким чином, вивчення спецкурсу передбачає знання студентами внутрішнього законодавства країн, міжнародного публічного права в цілому.

Вивчення в даному спецкурсі різних способів механізму реалізації основних прав і свобод людини, регіональних систем захисту, пов'язане з вивченням діяльності відповідних міжнародних організацій, права міжнародних договорів тощо.

Програма Тема 1. Поняття принципу поваги до прав людини і його становлення в міжнародному праві.

1. Виникнення і розвиток в міжнародному праві норм поваги до прав людини. Віденський 1815р. та Аахенський конгреси. Берлінський Акт 1878 року про захист національних меншостей та релігійних свобод. Гаагські конвенції 1899 та 1907 років про захист прав людини в період військових конфліктів. Співробітництво держав в боротьбі з рабством і работоргівлею. Роль двосторонніх міждержавних договорів.

Вплив I-ої та II-ої світових воєн, існування двох політичних блоків (радянського та західного) у ХХ столітті на розвиток норм міжнародного права про захист прав людини.

2. Повага основних прав і свобод людини - один з основних принципів сучасного міжнародного права. Історичні умови та соціально-економічні причини виникнення інституту "міжнародний захист прав людини". Повага до прав людини як необхідна умова забезпечення миру і безпеки. Нормативний зміст принципу: а) принцип поваги до прав людини в системі інших принципів міжнародного права, зокрема, принципів невтручання у внутрішні справи, територіальної цілісності держав, права націй на самовизначення тощо; б) співвідношення міжнародного та внутрідержавного права в забезпеченні гарантій прав людини. Завдання та напрямки реалізацій цього принципу. Основні міжнародні акти, що закріплюють та розвивають цей принцип (Статут ООН 1945 року, Загальна Декларація прав людини 1948 року, Декларація про принципи міжнародного права 1970 року. Заключний Акт Наради по безпеці і співробітництву в Європі 1975 року та інші).

3. Права людини і права народів. Зародження поняття прав народів. Проблема "третього покоління прав людини". Взаємообумовленість забезпечення прав людини і прав народів. Закріплення прав народів у сучасному міжнародному праві: юридичне поняття і напрямки.