Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Українська_культура_методичка (1).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
685.57 Кб
Скачать

Тема 3 Культура України княжої доби Лекція № 3. Культура Київської Русі

  1. Історичні умови розвитку культури Київської Русі

  2. Вплив візантійської культури. Русі поширення писемності і здобутки літератури

  3. Містобудування і архітектура давньоруських міст. Живопис

  4. Фольклор і музика Київської Русі

Методичні поради щодо опрацювання матеріалу:

Зазначте, що культура Київської Русі виникла на основі східнослов’янської культури. Згадайте, що представляла собою держава Київська Русь? Вкажіть, що вона підтримувала зв’язки із багатьма народами, засвоюючи насамперед розвинену візантійську культуру і через неї — надбання світової та східної культури, виявляючи при цьому власну самобутність і неповторність. Зверніть увагу, що, на відміну від античної міфології, уявлення східних слов’ян свого часу не були зафіксовані у писемних джерелах. У зв’язку з цим відомості про імена і функції божеств неповні та суперечливі. Розкажіть про богів офіційно затвердженого у 980 р. князем Володимиром Київського язичницького пантеону. Що Ви знаєте про слов’янську демонологію? Як Ви розумієте твердження, що ранньою дохристиянською релігією українців був язичницький анімізм і політеїзм? Чи згодні Ви з думкою, що важливою рисою вірувань праукраїнців була життєствердність? Основу духовної культури становить усна народна творчість, яка представлена календарною та обрядовою поезією. Що Ви знаєте про жанри цієї поезії? Згадайте легенди із давньої української історії. Які традиції та звичаї слов’ян збереглися до нашого часу?

Для визначення точного часу, умов і обставин виникнення у русів писемності наука має не так багато даних. Але відомо, що в середині І тис. слов’янські племена користувалися своєрідним піктографічним письмом. Якою мовою написані перші договори русів із Візантією? Що таке «черти та рези»? Чи можна вважати софійську абетку перехідним етапом слов’янської писемності? Розкажіть про створення кирилиці болгарськими просвітниками Кирилом та Мефодієм в результаті хрещення Русі. Які пам’ятки давньоруської літератури написані цієї мовою? Підкресліть, що літературною мовою на Русі стала церковнослов’янська.

З’ясуйте що спричинило розширенню використання писемності, появі шкіл, сформуванню літератури. В релігійній та світській літературі Русі виділяють два напрями: перекладна та оригінальна. На конкретних прикладах розкажіть про розвиток таких жанрів перекладної літератури, як апокрифи, житійна література, патерики. Які факти свідчать про те, що перекладна література світського характеру була представлена природничо-науковими, історичними творами, повістями? Які проблеми піднімалися у пам’ятках релігійної оригінальної літератури? Дайте відповідь, аналізуючи такі твори як: «Остромирове Євангеліє», житія святих, Ізборник Святослава, «Слово о законі і благодаті» Іларіона. Головне місце серед пам’яток світської літератури займають літописи. У чому полягає особливість цих творів? Яке місце у давньоруській культурі займає «Повість минулих літ»? Чому «Повчання дітям» Володимира Мономаха називають літописом-автобіографією? Які ідеї закладені в «Слові о полку Ігоревім»? Схарактеризуйте систему освіти Київської Русі. Які науки були розвинуті в країні?

Розкажіть про те, що архітектура та образотворче мистецтво Русі зазнала впливу Візантії. Визначте взаємозв’язок давньоруської культури з культурою Візантії. Розкажіть про архітектурні пам’ятки Русі — Десятинну церкву, Золоті ворота, Софійський собор. Опишіть зовнішній і внутрішній вигляд собору. Які різниця між мозаїкою і фрескою? Які канони існували у давньоруському іконописі? У чому особливість книжкової мініатюри Русі? З’ясуйте вплив культури Київської Русі на сучасну культуру. Прийняття християнства у 988 р. кардинально змінило подальший духовний і культурний розвиток Русі. Якого князя називають хрестителем Русі? У чому полягає історичне значення християнізації Русі? Зверніть увагу на взаємодію християнської та язичницької культури, наслідком чого є формування «змішаної культури», «двовір’я». Які язичницькі свята та божества збереглися у церковному календарі українців?

Дайте визначення термінам: язичництво, «Руська земля», Київська Русь, кирилиця, глаголиця, мозаїка, фрески, плінфа, літописи, агіографія, диглосія, агіографія, апокрифи, повчання, житійна література, патерики.