Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рабочая программа эколог право.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
462.85 Кб
Скачать

2.Зміст навчальної дисципліни

Загальна частина

Тема 1. Предмет, метод, принципи і система екологічного права

  1. Методологія та форми взаємодії суспільства з природою в умовах індустріального періоду цивілізації: особливості сучасних суспільних відносин, що регулюються екологічним законодавством.

  2. Сучасна екологічна криза: поняття, причини, наслідки, форми прояву та шляхи подолання.

  3. Поняття екологічного права в широкому і вузькому змісті: сучасні концепції екологічного права; однорідність і комплексність норм еколо­гічного законодавства.

  4. Основні критерії самостійності екологічного права як галузі за­конодавства і права, правової науки та навчальної дисципліни: особливе коло суспільних відносин, спеціальні способи їхнього регулювання, власні джерела регулювання і наявність відособлених принципів.

  5. Принципи екологічного законодавства і права: правове забезпечення гармонізації взаємодії суспільства з природою; законодавчі вимоги "хорони природних об'єктів та їх ресурсів; правовий зміст пріоритет­ної ті екологічних вимог; гарантованість екологічної безпеки для життя І здоров'я людей.

  6. Система екологічного права: загальна, особлива і спеціальна частина екологічного права; основні інститути екологічного права; прості (однорідні) та складні (комплексні) інститути і субінститути.

Тема 2. Джерела екологічного права та екологічні правовідносини

  1. Конституційні основи екологічного права та їх основоположне значення для розвитку природоохоронного законодавства.

  2. Спеціальні закони як джерела екологічного права: Закони «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про охорону атмос­ферного повітря», «Про екологічну експертизу» та інші спеціальні закони й їх значення для регулювання екологічних відносин.

  3. Нормативно-правові акти органів центральної виконавчої влади і спеціальних відомчих органів управління як джерела екологічного права: Укази Президента України, урядові постанови, положення й інструкції, на­кази, розпорядження, правила і методики міністерств і відомств України.

  1. Нормативні акти органів місцевого самоврядування у сфері екології та співвідношення їх змісту з правовими актами центральних органів влади й управління.

  2. Екологічні правовідносини та їх відмінні риси від суміжних пра­вовідносин: підстави виникнення, змінення та припинення екологічних правовідносин.

  3. Основні види та особливості змісту екологічних правовідносин: співвідношення правових і технічних норм у врегулюванні екологічних правовідносин.

  4. Актуальні питання кодифікації екологічного законодавства т удосконалювання правового регулювання екологічних відносин.

Тема 3. Об'єкти і суб'єкти екологічного права. Право власності на природні об'єкти та IX ресурси

  1. Поняття і функції об'єктів природи: природні об'єкти, природні ресурси та природні комплекси, їх інтеграція і диференціація; фонди природних об'єктів.

  2. Природне і соціальне середовище як інтегрований об'єкт екологічного права: матеріалізовані та нематеріалізовані об'єкти екологічного права.

  1. Суб'єкти екологічного права: держава та його органи, органи міс­цевого самоврядування, підприємства, установи й організації, громадяни та їхні об'єднання як суб'єкти екологічного права: природоохоронна правосуб'єктність і екологічна права й обов'язки юридичних і фізичних осіб.

  2. Право власності українського народу на природні багатства: суб'єкти права державної, комунальної та приватної власності на при­родні об'єкти та їх ресурси.

  3. Підстави виникнення права власності на природні об'єкти: заволодіння нічиїм, первісна окупація, націоналізація, соціалізація та кон­фіскація як засоби виникнення державної власності на природні об'єкти; право власності держави на природні ресурси у виключній та розділеній формах; сучасні цивільно-правові засади виникнення права власності на природні об'єкти.

  4. Особливості змісту та умови здійснення правомочностей влас­ності щодо природних об'єктів: основні права і обов'язки власників природних об'єктів.

  5. Законодавчі обмеження прав власників природних об'єктів в інтересах суспільства і держави.

  6. Умови та порядок припинення права власності на природні об'єкти: умовні та безумовні підстави припинення права власності на природні об'єкти; особливості припинення права державної, комунальної та приватної власності на природні об'єкти.