Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція №2. Псих. бізнесу.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
55.75 Кб
Скачать

2. "Розрахунковість" мислення.

І так, ми вже знаємо, щоб досягти успіху в бізнесі, необхідно діяти. Більш того, на перших порах бізнесу, особливо в період його раннього становлення, переважає роль активності над «грамотністю» в бізнесі.

Проте якщо роль активності перевершує роль знань спочатку, то чим більш зрілим стає Підприємець і чим серйозніше розвивається його бізнес, тим з більшою необхідністю знання виходять на перший план. Досвід показує, що люди, які виключно успішно ведуть свої справи, дійшли до цього не внаслідок того, що вони щось знають, а із-за своєї ненаситної спраги знати більше. Іншими словами, глибоке розуміння бізнесу дозволяє значно заощадити на активності, сконцентрувати її там, де можна чекати найбільшої віддачі.

І особливу роль в цьому процесі грає якість, що формується у бізнесмена - «розрахунковість» мислення.

«Розрахунковість» мислення - це не особливий набір знань, а саме установка, форма мислення, орієнтована на аналіз ситуації у вимірних категоріях, це те, що в буденній мові часто зв'язується з «умінням прораховувати ситуацію».

І чим більше занурюється людина в бізнес, тим більшою мірою виковується у нього ця установка - добиватися розуміння ситуації в як можна точніших, бажано вимірних і порівнянних величинах і поняттях.

При переході від ролі Підприємця до ролі Менеджера змінюється також і якість «розрахунковості» мислення бізнесмена.

Якщо Підприємець сконцентрований головним чином на прорахунок ефективності конкретних комерційних операцій, то Менеджер повинен перемкнути фокус своєї уваги на прорахунок ефективності роботи організації в цілому. І хоча прорахунок ефективності операцій, зрозуміло, включений в оцінку ефективності роботи бізнесу-організації, все ж в ідеалі рішення цієї першої задачі вже може бути передане найманим співробітникам - наприклад, фінансовому або комерційному директорові, менеджерам по торгівлі і т. д. Таке делегування повноважень не звільняє керівника від необхідності уміти самостійно вирішувати цю задачу, але, вона перестає бути для Менеджера самоціллю, і даний навик необхідний йому вже швидше для ефективної організації контролю за роботою підлеглих фахівців.

Менеджерові в його управлінській діяльності доводиться мати справу не лише з фінансами, відповідно, і завдання прорахунку і аналізу ситуації виникають у нього і в інших сферах.

Основні сфери управлінської діяльності Менеджера:

  • Виробництво;

  • Фінанси;

  • Персонал;

  • Маркетинг.

В кожній з цих сфер управління Менеджер також починає оперувати розрахунковими показниками.

Під «виробництвом» розуміється «виробнича» частина роботи в будь-якому бізнесі - закупівлі і доставки, організація робочих процесів, все, що відноситься до створення, переміщення і донесення до кінцевого споживача пропонованих фірмою товарів і послуг. Для «виробництва» це може бути аналіз рентабельності по кожному з пропонованих видів товарів і послуг, прорахунок оптимального співвідношення номенклатури товарів на складі і в магазинах, аналіз собівартості виробничих процесів, показники продуктивності тих або інших ланок робочого ланцюжка і т. д.

До фінансів відноситься безліч важливих показників, що групуються зазвичай в 5 категорій: показники прибутковості, стабільності, ліквідності, ефективності і зростання бізнесу. Усередині кожної з цих груп можна використовувати широкий набір фінансових коефіцієнтів, з яких можна взнати, наприклад, не лише валовий розмір доходу або прибутку, але і те, як «розкладається» кожен рубель, сплачений вам клієнтом, яка частина від нього йде на оплату експлуатаційних витрат, яка — на оплату праці персоналу, а яка - в прибуток і дивіденди власників. Можна зрозуміти, як зростав прибуток у відповідь на кожну гривню, вкладену у вирішення різних організаційних завдань.

В управлінській діяльності з персоналом у Менеджера також виникає безліч турбот. Тут також необхідно сконцентрувати «розрахунковість» мислення. Що відбудеться в результаті того, що ви весь час будете приймати на роботу нових співробітників?

Вкрай корисно розуміти, в що вам кінець кінцем обходиться найм кожного нового співробітника. Адже це далеко не лише зарплата, але і орендована площа, меблі і устаткування, засоби зв'язку, податки і т. і.

«Маркетинг - це управлінський процес, за допомогою якого люди досягають бажаного і необхідного через створення, пропозицію і обмін продуктів, що представляють взаємну цінність один для одного». Тому саме тут необхідна витонченість «розрахунковості» мислення Менеджера. Від того, настільки Менеджер використає своєї здібності прораховувати і обгрунтовувати управлінські дії, буде залежати успіх його справи.

Необхідно відмітити, що успішному Менеджерові, поряд з незамінною у всіх випадках життя інтуїцією і професійним чуттям, допомагають абсолютно конкретні цифри, розроблені в процесах стратегічного і поточного планування, аналіз накопиченої за період попередньої діяльності статистики і тому подібне.

Таким чином, раніше чи пізніше, перед успішним Менеджером виникає наступна роль, що вимагає від нього освоєння, чергових завдань, про які ми вже говорили, - завдання ролі Інвестора. Лише в цей період, коли гроші Інвестора з'явилися не випадковим чином, а виникли як результат наполегливої, усвідомленої і прорахованої роботи Менеджера по розвитку і вдосконаленню можливостей свого бізнесу, Інвестор, користуючись накопиченим, будучи Менеджером, досвідом, у тому числі і досвідом «розрахунковості», готовий ефективно і цілеспрямовано працювати зі своїми завданнями. І для цього у нього теж є свій інструментарій, заслуговуючий особливої розмови. Але як для Інвестора, так і згодом для Лідера важливо, що їх інструментарій вже «виточений» не стільки на аналізі організаційної ситуації, як такій, скільки на «прорахунку» ринку, можливостей маркетингової ситуації, що в свою чергу, вимагає, відповідно, розвитку ще одного специфічного набору властивостей і умінь, необхідних для успішного ведення бізнесу. Властивостей, які ми так само умовно, як і «розрахунковість», можемо назвати маркетинговим мисленням Бізнесмена.