Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rozd-4.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
648.19 Кб
Скачать

Нормативний рівень

ЗМІСТ ТЕМИ ЗА ПРОГРАМОЮ

  • Капітал і процентний дохід. Капітал як ресурс тривалого використання; форми капіталу. Рух капіталу і капітальні фонди. Поняття «позичковий процент». Вплив ставки позичкового процента на короткострокові інвестиційні проекти підприємців. Обгрунтування інвестиційних рішень у довгостроковому періоді.

  • Пропозиція заощаджень. Часова перевага як економічна категорія. Гранична норма часової переваги, її графічна інтерпретація. Міжчасове бюджетне обмеження в результаті зміни ставки позичкового процента.

  • Визначення ринкової ставки позичкового процента за умов досконалої конкуренції. Ринкова ставка позичкового процента, однозначність її для позичальників і кредиторів. Вплив зміни ставки на рівноважний обсяг підприємницьких інвестицій. Поняття «поточна, або дисконтована вартість», методика обчислення. Поточна вартість і ринкова ціна основних фондів. Обгрунтування інвестиційних рішень щодо придбання основних фондів. Ризик в інвестуванні та оцінка надійності вкладень.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО САМОСТІЙНОГО ОПРАЦЮВАННЯ МАТЕРІАЛУ

Найбільш загальне уявлення про механізм формування попиту на капітал і прийняття інвестиційних рішень дають підручники Е. Дж. Долана і Д. Ліндсея [3, гл. 11] та П. Семюелсона і В. Нордгауза [11, розд. 16].

У підручнику Р. Піндайка і Д. Рубінфельда [9, гл. 14] також аналізуються питання, пов’язані з попитом фірми на кредити, однак на більш глибокому теоретичному рівні і з вдалими прикладами. Досить грунтовно для початкового введення в курс висвітлено проблеми, пов’язані з попитом фірми на капітал і вартістю капітальних активів, у підручнику С. Фішера, Р. Дорнбуша, Р. Шмалензі [11, гл. 18].

У підручнику Д. Хаймана, навпаки, не дуже вдало висвітлюються питання щодо попиту фірми на капітал і показників ефективності інвестицій [13, гл. 15]. Проте за ним можна добре уяснити механізм формування пропозиції капіталу — про збереження домогосподарств і вплив зміни процентної ставки на рішення домогосподарства щодо обсягів споживання та заощадження.

У результаті вивчення теми студент повинен

знати поняття: капітал, капітальне благо, інвестиція, орендна плата, норма доходу на капітал, процентна ставка (реальна та номінальна);

розуміти: економічну природу заощаджень та інвестування; дію механізму попиту і пропозиції на ринку капіталу; процес дисконтування; причини виникнення економічної ренти та особливості земельної ренти;

вміти: обчислювати поточну і майбутню вартість активів; обгрунтовувати інвестиційні рішення підприємства; визначати ринкову процентну ставку і дохід у коротко- та довгостроковому періодах, величину ренти на землю.

Практичні завдання

Н.1. Яким чином концепція поточної вартості (present value) пов’язана з концепцією альтернативних витрат?

Н.2. Чи можна з упевненістю передбачити, як змінюватиметься обсяг поточного споживання та обсяг заощаджень домогосподарства за зниження реальної процентної ставки?

Н.3. Покажіть, як співвідносяться поняття «поточна вартість» (present value), «чиста поточна вартість» (net present value), «ставка дисконтування» (discounting rate), «коефіцієнт дисконтування», «внутрішня норма окупності інвестицій» (internal rate of return) і «термін окупності інвестицій».

Н.4. Назвіть випадок, коли існує «власна економічна рента». Поясніть, що мають на увазі, коли говорять, що ціна такого фактора виробництва певніше «визначається ціною», ніж є «цінотворним фактором».

Н.5. Поясніть, які функції в економіці виконує процентна ставка.

Н.6. Які економічні функції виконує земельна рента?

Н.7. Поясніть вислів «Земля — це гарні інвестиції, їх не можна зробити більше».

Н.8. Якою є поточна дисконтована вартість застави з 12 щорічними виплатами по 4500 грош. од., якщо процентна ставка становить 9%?

Н.9. Підприємець має можливість вкласти капітал за таких умов: на інвестуванні 100 дол. і подальших вкладеннях 150 дол. щороку він заробить 300 дол. через 2 роки. Чи слід йому здійснювати це вкладення капіталів за ставки 5%? За ставки 15%?

Н.10. На виробничому підприємстві АТ «Парад» розглядають пропозицію фінансувати об’єкт для виробництва нового продукту «Парадіз». Очікується, що життєвий цикл «Парадізу» — 5 років. Прогнозовану динаміку реалізації і витрат подано в таблиці:

Показники

1-й рік

2-й рік

3-й рік

4-й рік

5-й рік

Обсяг реалізації, Q, шт.

35 000

40 000

50 000

40 000

20 000

Ціна, P, грош. од. за шт.

80

80

84

84

80

Середні змінні витрати, AVC, грош. од.

45

46

47

48

49

Визначено, що у випадку здійснення капіталовкладень щорічно відновлювані витрати збільшаться на 300 тис. за рік. Вартість вироб­ничого об’єкта 2500 тис. грош. од. Очікується, що його ліквідаційна вартість після 5 років становитиме 200 тис. грош. од. АТ «Парад» встановило розрахункову процентну ставку 25% річних.

Визначте чисту дисконтовану вартість. Обчисліть величину внут­рішньої норми окупності інвестицій. Визначте термін повного відшкодування капіталовкладень.

Н.11. На розгляд пропонується 3 інвестиційних проекти. Вихідні дані про суми вкладень і доходу наведено у таблиці. Процентна ставка планується постійною і додатною.

1-й рік

2-й рік

3-й рік

4-й рік

5-й рік

Проект 1

Інвестиції, тис. грош. од.

600

300

100

Дохід, тис. грош. од.

100

400

1000

Проект 2

Інвестиції, тис. грош. од.

300

400

300

Дохід , тис. грош. од.

100

1000

400

Проект 3

Інвестиції, тис. грош. од.

300

400

300

Дохід, тис. грош. од.

100

300

1100

На основі методу чистої поточної вартості визначте, який з проектів найкращий. Чи зміниться відповідь, якщо реальна ставка процента від’ємна величина.

Н.12. Ви — мер міста. Місту потрібен новий спорткомплекс. Спорткомплекс пропонують побудувати дві фірми: одна протягом двох років, друга — трьох. За їх кошторисами вартість будівництва комплексу по роках становитиме:

1-й рік

2-й рік

3-й рік

Перша фірма

2000

5000

0

Друга фірма

3000

2000

500

Якому з проектів ви надасте перевагу? Чи потрібно, приймаючи рішення, враховувати прогнозну величину процентної ставки і чому?

Н.13. Деякий добродій просить у вас гроші у борг, пропонуючи такі умови: і він, і його спадкоємці, і спадкоємці його спадкоємців і т. д. будуть платити вам, вашим спадкоємцям і спадкоємцям ваших спадкоємців по 400 дол. щорічно. Яка максимальна сума, що ви готові були б дати цьому добродію у борг, якщо ставка банківського процента за валютними вкладами постійна і становить 10% річних?

Н.14. Фермер вирощує пшеницю і продає її на конкурентному ринку по 4 дол. за бушель. У короткостроковому періоді залежність обсягу виробництва пшениці від площі землі, що використовується (виробнича функція), описується формулою

Q = 2000X – 3X2,

де X — обсяг використання землі, га.

Скільки пшениці щорічно вирощуватиме фермер, якщо рента, яку він платить за землю, дорівнює 320 дол. за га?

Н.15. Припустімо, що процент, який ви отримуєте від заощад­жень, обкладається 30%-ним податком. Покажіть, як цей податок вплине на рівноважну кількість заощаджень. Чи можна зробити вис­новок, що кількість заощаджень буде знижуватися, якщо доходи індивідів від надання у позику коштів будуть обкладатися податком?

Н.16. Більшість сучасних типів програмного забезпечення персональних комп’ютерів мають програми розрахунку внутрішньої норми окупності інвестицій. Якби у вас була така програма, ви змогли б дуже швидко вирішити таку задачу:

Припустімо, що ви розглядаєте спеціальну тренувальну програму, яка допоможе вам навчитися програмувати на комп’ютері. Навчання триватиме один рік з відривом від роботи і коштуватиме 2000 грош. од. За цей час ви будете змушені відмовитися від зарплати 16500 грош. од. — це ваші витрати. Ви оцінюєте, що програма дасть вам 5000 грош. од. додаткового щорічного доходу протягом 30 років. Підрахуйте внутрішню норму окупності інвестиції, що вам пропонується. Припустімо, що сучасна ринкова процентна ставка дорівнює 15%. Чи доцільно розпочати програму навчання?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]