Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rozd-4.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
648.19 Кб
Скачать

Нормативний рівень

ЗМІСТ ТЕМИ ЗА ПРОГРАМОЮ

  • Похідний попит. Взаємозв’язок ринків продуктів і факторів виробництва. Попит на продукти та фактори виробництва. Ринки факторів виробництва, їх функції в економіці. Споживання факторів виробництва: цілі та обмеження. Граничний продукт виробничого ресурсу.

Виробнича функція, витрати виробництва та попит на фактори виробництва. Вплив різновиду структури ринку товару на похідний попит. Особливості поведінки підприємства-покупця на монопсоніч­ному та олігопсонічному ринках факторів виробництва.

  • Похідний попит за досконалої конкуренції на ринку товару. Індивідуальний та галузевий попит на фактори виробництва. Функція похідного галузевого попиту. Зміна обсягу попиту та попиту в цілому. Цінова еластичність попиту на ресурс виробництва. Аналіз залежності між ринком товару та ринком ресурсу щодо обсягів і цін, її графічне представлення.

  • Монопольний похідний попит. Монопольний ринок товару та ринок факторів виробництва. Функція монопольного похідного попиту, аналітичне та графічне представлення. Порівняння похідних попитів за монополії та за досконалої конкуренції.

  • Похідний попит та принцип оплати факторів. Порівняння граничного виторгу та граничних витрат товаровиробника при споживанні одного фактора виробництва. Вартісний граничний продукт і ціна фактора. Умова довгострокової рівноваги підприємства з урахуванням похідного попиту.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО САМОСТІЙНОГО ОПРАЦЮВАННЯ МАТЕРІАЛУ

У підручнику Д. Хаймана [13, гл.13] розглянуто концептуальні основи теорії попиту виробника на ресурси. Рекомендуємо також звернути увагу на досить всебічне висвітлення програмних питань, а надто на визначення попиту на ресурс, аналіз впливу чинників, у підручнику В. Максимової [7, гл. 2]. Проблеми формування похідного попиту на ресурси добре аналізуються у підручнику С. Фішера, Р. Дорнбуша та Р. Шмалензі [12]. Викладення проблем у підручнику К. Макконнелла та С. Брю [5, розд. 13] носить значно полегшений характер, він може бути використаний здебільшого для ілюстрації теоретичних проблем, ніж для їх розгляду.

У результаті вивчення теми студент повинен

знати поняття: похідний попит, виторг від граничного продукту фактора, граничні факторні витрати, еластичність попиту на фактори виробництва;

розуміти: економічну природу розподілу виторгів за теорією ринку факторів виробництва; основи вибору оптимального поєднання факторів виробництва для максимізації прибутку виробника; формування попиту, пропозиції на фактори виробництва та механізм ціноутворення;

вміти: обчислювати показник виторгу від граничного продукту, еластичності попиту на ресурс, виводити функцію попиту на фактор виробництва; визначати потребу у факторах виробництва згідно з правилами максимізації прибутку та мінімізації витрат виробника, визначати ціни факторів та розподіл виторгів шляхом взаємодії факторів виробництва та похідного попиту на них.

Практичні завдання

Н.1. Підприємство потребує додаткової робочої сили. Функція попиту має вигляд

L = 10 – 0,2W,

де L — кількість найнятих робітників, чол.; W — погодинна заробітна плата, грош. од.

Підприємство має можливість найняти 7 чол. Двоє з них згодні працювати за рівня заробітної плати не менше 40 грош. од./год; двоє — не менше 25 грош. од./год; двоє — не менше 20 грош. од./год; один згоден на оплату від 15 грош. од./год. Визначте, скільки робітників буде найнято та за якого рівня заробітної плати. Законодавством встановлено мінімальний рівень заробітної плати на межі погодинної оплати 40 грош. од./год. Скільки робітників найме підприємство?

Н.2. Якщо фермер не застосовує добрива, він може збирати 25 бушелів кукурудзи з одного акра. Відомо, що граничний продукт добрив становить МР = 1 – 0,01В, де В — обсяг добрив, що використовується, кг. Побудуйте функцію попиту фермера на добрива, якщо ціна кукурудзи — 4 грош. од. за бушель.

Н.3. Виробнича функція підприємства у короткостроковому періоді має вигляд Q = 5000L1/2, де L — обсяг використання праці. Підприємство діє на конкурентному ринку, ціна на продукцію — 2 грош. од. Скільки одиниць праці буде використовувати підприємст­во, якщо рівень заробітної плати становить 10 грош. од./год? 5 грош. од./год? 2 грош. од./год? Обчисліть функцію попиту підприємства на працю.

Н.4. Поєднання обсягів використання праці та обсягу випуску продукції підприємства, що діє на конкурентному ринку, представлено у таблиці:

Обсяг використання праці, тис. чол.

10

15

20

25

30

35

Обсяг випуску продукції, тис. шт.

800

1600

2600

3350

3850

4100

Підприємство продає готову продукцію за ціною 2 грош. од. за штуку. Побудуйте галузеву функцію попиту на працю за умови, що в галузі діє 10 підприємств з однаковою виробничою функцією.

Н.5. На однорідному ринку діє функція попиту

Р = 5 – 0,5Q.

Виробнича функція має вигляд Q = 0,5L. На ринку фактора вироб­ництва L панує досконала конкуренція.

Визначте ціну на продукт, обсяг виробленого продукту і кількість одиниць фактора, на який є попит, якщо на ринку продукту йдеться про монополію чи поліполію, а ставка заробітної плати = 1.

Н.6. Функція попиту на товар X має вигляд

P = 10 – 0,5X.

Для виробництва X необхідна лише праця L. Виробнича функція має вигляд

X = 2L.

На ресурсному ринку (праці) панує досконала конкуренція. Для пропозиції робочої сили дійсна в середньому = 5.

а) Визначте функцію попиту на працю і ставку заробітної плати, якщо на ринку продукту спостерігається:

  • досконала конкуренція;

  • монополія;

проілюструйте обидві ситуації графічно.

б) В силу яких причин значення ставки заробітної плати у випадку монополії є нереальним?

в) Як зміниться ситуація, якщо для виробництва товару X дійсна виробнича функція L (доцільний рисунок)? Чим це можна пояснити?

Н.7. Фірма є досконалим конкурентом на ринку благ і на ринку виробничого фактора. Ціна блага Р = 2, ціна фактора = 22. Визначити обсяг закупки фірмою фактора за даними таблиці:

F

4

5

6

7

8

9

10

MPF

21

20

18

15

11

6

0

Н.8. Попит на продукцію галузі характеризується функцією Q= 12 – P, а технологія виробництва продукції — функцією Q = 2L. Функція пропозиції праці має вигляд LS = r l.

Визначити обсяг випуску і ціну блага, а також кількість одиниць праці, що використовується, і ставку заробітної плати за таких умов:

Варіант

Ситуація на ринку блага

Ситуація на ринку праці

А

Досконала конкуренція

Досконала конкуренція

Б

Монополія

Досконала конкуренція

В

Досконала конкуренція

Монопсонія

Г

Монополія

Монопсонія

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]