Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PERSONALITY.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
193.54 Кб
Скачать

Text 10 Біопсихологічні теорії

1990-і роки ознаменувалися залученням нейропсихології до вивчення проблематики психології особистості, що запровадило до цих досліджень потужні засоби для дослідження мозку, такі як електроенцефалографія (ЕЕГ), томографія за допомогою позитронного випромінювання (ТПВ) та функціональна магнітно-резонансна томографія (ФМРТ). Основним об’єктом дослідження нейропсихології є роль префронтальної кори головного мозку та мигдалевидної залози у проявах людської особистості. Зокрема, досліджувалася асиметрія діяльності півкуль мозку на цих ділянках. Нейропсихологічні дослідження показали вплив асиметрії півкуль мозку на особистість (особливо у соціальних ситуаціях) людей з розладами засвоєння невербальної інформації, які характеризуються ураженням ділянок, відповідальних за невербальну інформація, що контролюється правою півкулею мозку. Ускладнюється функціонування моторних навичок; спостерігається нездатність координувати зорово-просторові відносини або адаптуватися до нових соціальних ситуацій. Нерідко особи, що страждають на згадані розлади, неспроможні розпізнавати невербальні сигнали і, відповідно, мають труднощі у спілкуванні соціально нормативними способами з однолітками.

Існують два головних типи тестів для визначення типу особистості. Проективні тести ґрунтуються на тезі про переважно підсвідомий характер особистості, й оцінюють індивіда за його реакцією на двозначні стимули, такі як чорнильна пляма.

Об’єктивні тести ґрунтуються на ідеї про доступність особистості для усвідомленого аналізу й вимірюють її за допомогою опитувальників типу самозвіту.

Дослідження різних способів психологічного оцінювання свідчать, що загалом об’єктивні тести є більш ефективними й надійними, ніж проекційні.

Exercise 14. Translate the following sentences into English (Texts 5-10).

1. Когнітивні теорії – це теорії особистості, де особлива увага приділяється когнітивним процесам, таким як мислення та оцінка; вважається, що поведінка обумовлюється знаннями про світ, а особливо про інших людей. 2. Існують чотири головних гіпотези радикального біхевіоризму: Еволюційна неперервність, Редукціонізм, Детермінізм, Емпіризм. 3. Зиґмунд Фрейд був засновником психоаналітичної теорії, яка пояснює поведінку людини шляхом взаємодії різних компонентів особистості. Він розділив людську особистість на три важливих компоненти: Я (его), Над-Я (суперего) та Воно (ід). 4. Гуманістична психологія підкреслює, що люди мають повну свободу у виборі власної поведінки й грають активну роль у цьому процесі й зосереджується на особистому досвіді індивідів, протиставляючи його примусовим, безумовним чинникам, які визначають поведінку. 5. Для визначення типу особистості можна використовувати проективні тести, що ґрунтуються на тезі про переважно підсвідомий характер особистості, й оцінюють індивіда за його реакцією на двозначні стимули, такі як чорнильна пляма і об’єктивні тести, що ґрунтуються на ідеї про доступність особистості для усвідомленого аналізу й вимірюють її за допомогою опитувальників типу самозвіту.

11

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]