Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PERSONALITY.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
193.54 Кб
Скачать

Text 6 Психоаналітичні теорії

Психоаналітичні теорії пояснюють поведінку людини шляхом взаємодії різних компонентів особистості. Зиґмунд Фрейд був засновником цієї школи. Фрейд, використовуючи тодішню назву фізики (термодинаміка), утворив новий термін «психодинаміка». Спираючись на ідею перетворення теплоти на механічну енергію, він запропонував тезу, що фізична енергія може перетворюватися на поведінку. Теорія Фрейда на перше місце висуває важливість динамічних, несвідомих психологічних конфліктів.

Фройд розділив людську особистість на три важливих компоненти: Я (его), Над-Я (суперего) та Воно (ід). Воно (ід) – це джерело сексуальної енергії, яка накопичується й потребує виходу. Воно (ід) мотивується принципом задоволення. Я (его) – це структура, яка допомагає Йому (ід) проявити себе. Я (его) виникає, аби задовольнити бажання й потреби Його (ід) із врахуванням вимог зовнішнього світу. Я (его) діє за принципом реальності. Нарешті, Над-Я (суперего), ґрунтуючись на суспільних правилах, здійснює моральну оцінку для контролю Я (его) та Його (ід). Над-Я (суперего) – це функція, яка завершує розвиток особистості і яку можна розглядати як наслідок взаємодії індивіда з батьками протягом довгого періоду дитячої несамостійності. За Фройдом, особистість ґрунтується на взаємодії цих трьох компонентів.

Сексуальність – це головний компонент теорії Фрейда. Він вважав, що людям притаманна сексуальність вже в дитинстві, хоча доцільно пам’ятати, що поняття сексуальності у Фройда є надзвичайно широким і включає усі види тілесних задоволень.

Фройд вважав, що особистість дорослого визначається досвідом раннього дитинства. Він висунув гіпотезу, що минулі події можуть впливати на сьогодення, наприклад, коли у людини на одному з цих п’яти етапів формується фіксація, й вона не може розвиватися далі.

Vocabulary – 7

самоаналіз

self analysis

Редукціонізм

Reductionism

класичний умовний рефлекс

classical conditioning

зовнішня (явна) поведінка

observable (overt) behavior

Еволюційна неперервність

Evolutionary Continuity

ситуативна модель з трьох чинників

three term contingency model

Vocabulary – 8

cognitions

знання

locus of control

локус контролю

forces of memory

функціонування пам'яті

self-regulatory beliefs

саморегулятивні переконання

global causes

загальні причини

encoding of stimuli

кодування стимулів

Rational Emotive Behavior Therapy (REBT)

Терапія раціональної емоційної поведінки (ТРЕП)

Attributional style theory

Атрибуційна теорія

Cognitive Affective Units

Когнітивні афективні одиниці

Exercise 12. Work in pairs. Study the Vocabulary below and then translate Text 9 into Ukrainian.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]