Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мережі.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
200.75 Кб
Скачать

Переваги мережі

1. Підвищення продуктивності праці. Користувачі, які працюють у мережі, не залишають своїх робочих місць, тобто не відволікаються від своєї безпосередньої роботи.

2. Зниження витрат. Спільне використання дорогих пристроїв, дозволяє економити гроші. Менша кількість використовуваних пристроїв, зменшує витрати на їх обслуговування та модернізацію. Зменшуються витрати і на програмне забезпечення.

3. Економія часу. Зменшується час на установку та конфігурацію програм.

Мережеві витрати

1. Створення мережі: витрати на її проектування, на придбання комп’ютерів, спеціальних пристроїв, відповідного програмного забезпечення, засобів зв’язку, на установку обладнання.

2. Обслуговування мережі: витрати на усунення неполадок, на обслуговування та модернізацію мережі.

3. Організація спільного використання програм: витрати пов’язані з тим, що мережеві версії програм складніші в установці і конфігурації, ніж їх локальні аналоги, мережеві програми працюють повільніше тому, що “подорожують” по мережі до комп’ютера користувача.

Глобальна мережа Internet

Загальні відомості

Історія Internet починається з кінця 60-х років, коли Міністерство оборони США усвідомило залежність уряду від комп’ютерної мережі. Тому Управління перспективних досліджень і розробок ARPA, підпорядковане Міністерству оборони США розробило мережу для захисту військової інформації, яка зберігається на комп’ютерах по всій країні. Спочатку мережа називалася ARPANET, вона з’єднувала стратегічно розташовані комп’ютери так, щоб на випадок раптового припинення зв’язку в результаті нападу ворога або природного лиха комп’ютери, які збережуться, здійснювали обмін даними.

Отже, основним принципом Internet є незалежність окремого вузла (комп’ютера) мережі від руйнувань та неполадок на тих ділянках мережі, які не зв’язані безпосередньо з даним вузлом.

Internet - це всесвітня “мережа мережей”, певний набір технічних засобів, стандартів і домовленостей, які дозволяють підтримувати зв’язок між різними комп’ютерними мережами у світі.

З точки зору користувача сучасна мережа є сукупністю великих вузлів, об’єднаних між собою каналами зв’язку. Кожний вузол – це один або декілька  потужних комп’ютерів-серверів, розташованих в академічних інститутах, державних закладах, великих фірмах, а також в організаціях, які надають комерційні мережеві послуги як індивідуальним користувачам, так і різним закладам. Дуже часто такі машини називають головними комп’ютерами або хост-комп’ютерами. Керує вузлом його власник – організація, яка називається провайдером або  постачальником послуг Internet. У багатьох випадках назва окремої мережі – це назва її провайдера. Провайдери за певну плату обслуговують колективних і індивідуальних користувачів Internet, забезпечують їх відповідним набором послуг.

Щоб підключитися до Internet, треба мати комп’ютер, канал зв’язку (як  мінімум  модем і телефону лінію) і комунікаційні програми.

Стандартним пристроєм, за допомогою якого  можна підключитися до світової мережі, є модем невеликий електронний пристрій, вбудований у ПК або розташований в окремому корпусі. Модем підключається до комп’ютера і до звичайної телефонної лінії. Функція модема – перетворювати цифровий сигнал, з яким працює ПК, на аналоговий сигнал, який передається по телефонній лінії (і навпаки).

Не  треба  забувати  і  про  швидкість  модема.  Мінімальна  швидкість  модема

14,4  Кбит/с,  але  багато  фахівців  вважають цю швидкість дуже  малою. Швидкість

56 Кбит/с вважається найбільш прийнятою.

При виборі комп’ютера треба пам’ятати, що краще мати самий сучасний комп’ютер або максимально до нього наближений по своїм технічним характеристикам. Якщо Ви будете користуватися тільки електронною поштою, то Вам не потрібен процесор великої швидкодії, але для роботи з Web-сторінками навпаки потрібен самий новий могутній комп’ютер.

До комунікаційних програм належать:

              програми-сервери, які знаходяться на тому вузлі мережі, який обслуговує Ваш комп’ютер;

              програми-клієнти, які знаходяться на Вашому комп’ютері і надсилають свої запити серверу.