Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MATERIAL-uchebnik_PSO.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.27 Mб
Скачать

209Тема 8

гальнообов'язкового державного соціального страхування особі (один з батьків дитини, усиновитель, опікун, баба, дід або інший родич), яка фактично здійснює догляд за дитиною.

Допомога для догляду за дитиною до досягнення нею три­річного віку виплачується щомісяця з дня її призначення до дня досягнення дитиною трирічного віку включно. Усинови­телям та опікунам допомога призначається не раніше, ніж з дня прийняття рішення про усиновлення або встановлення опіки.

Особам, звільненим з роботи у зв'язку з ліквідацією підприєм­ства, установи, організації, до їх працевлаштування допомога для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку при­значається на підставі довідки ліквідаційної комісії.

Особам, зареєстрованим у державній службі зайнятості як безробітні, допомога для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку призначається на підставі довідки державної служби зайнятості.

Допомога для догляду за дитиною до досягнення нею три­річного віку особі, яка фактично доглядає за дитиною, призна­чається за письмовою заявою цієї особи та на підставі довідки з місця роботи (служби, навчання) матері дитини про те, що вона вийшла на роботу до закінчення строку відпустки для догляду за дитиною і виплату зазначеної допомоги їй припинено (із за­значенням дати).

Матерям, які мають дітей віком до трьох років і одночасно продовжують навчання з відривом від виробництва, допомога для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років призна­чається в повному розмірі.

Допомога для догляду за дитиною до досягнення нею три­річного віку непрацюючій особі призначається на підставі ви­даної за місцем проживання довідки про те, що вона не працює (не служить, не навчається) і дитина проживає разом з нею.

Допомога для догляду за дитиною до досягнення нею три­річного віку надається у розмірі встановленого законом про­житкового мінімуму для дітей віком до 6 років.

У разі народження (усиновлення, встановлення опіки) двох і більше дітей допомога для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається на кожну дитину.

210

Державні соціальні допомоги

Допомога на дітей, які перебувають під опікою чи піклуван­ням, призначається особам, визначеним в установленому законом порядку опікунами чи піклувальниками дітей, які внаслідок смерті батьків, позбавлення їх батьківських прав, хвороби батьків чи з інших причин залишилися без батьківського піклування.

Допомога на дітей, які перебувають під опікою чи піклу­ванням, призначається на підставі рішення про встановлення опіки чи піклування за умови, що середньомісячний розмір одержуваних на дитину аліментів, пенсії за попередні шість місяців не перевищує прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Допомога на дітей, які перебувають під опікою чи піклуван­ням, надається у розмірі, що дорівнює різниці між прожитко­вим мінімумом для дитини відповідного віку та середньомісяч­ним розміром одержуваних на дитину аліментів та пенсій за попередні шість місяців.

Допомога на дітей одиноким матерям. Право на допомо­гу мають одинокі матері, одинокі усиновителі, вдови та вдівці з дітьми, які не одержують на них пенсію в разі втрати годуваль­ника або соціальну пенсію. Якщо одинока мати уклала шлюб, то вона має право на отримання цієї допомоги на дітей, які на­родилися до шлюбу, за умови, що ці діти не були усиновлені.

Допомога на дітей одиноким матерям призначається неза­лежно від одержання інших видів державної допомоги сім'ям з дітьми.

Така допомога призначається у розмірі 10 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на кожну дитину і ви­плачується до досягнення 16 років (учнів — 18 років).

Субсидія — вид адресної безготівкової державної допомоги, який надається громадянам для відшкодування витрат на оплату користування житлом або його утримання та комуналь­них послуг (водо-, тепло-, газопостачання, водовідведення, електроенергія, вивезення побутового сміття та рідких нечис­тот), а також на придбання скрапленого газу, твердого та рідко­го пічного побутового палива, коли різниця між розміром пла-

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]