Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольна робота-СУЛМ-4к.АЗУ.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
135.68 Кб
Скачать

Варіант №4 кулина, дороги

1.Визначте, якими членами речення є в наведених прикладах інфінітиви.

1.В першу мить його охопило бажання хутко причинити двері і піти назад. 2.Дружити – значить бути

старанним учнем у школі вимогливості. 3.Ти в темний сад виходиш з квітками говорить.

4. Чекає дощ зірватися щомиті. 5.Видирається по стеблу глянути на світ крапчасте червоне сонечко. 6. Пахла чорна земля на пагорбах між заплавами – пахло весняною жагою родити і вмерлими травами. 7. На розсаднику Данило сторожує. Не так удень, як уночі, коли вепри виходять з барлогів попастися. 8.Камінь може кричати. 9.Марія загадала збиратись додому.

2.У кожному реченні визначити тип присудка та засоби його вираження. Зробити повний синтаксичний розбір речень із складеним дієслівним присудком.

  1. Буду пісню веселу співать (Л.Українка).

  2. А він візьми й прийди.

  3. Тютюн був високий і густий-прегустий (О.Довженко).

  4. Чого ти, - каже, - Карпе, устромив свої очі у вікно? (П.Мирний).

  5. Усі ми з села (Газ).

  6. Хто ви? (Газ).

  7. Ліс увесь поруділий (Газ).

  8. А рід цей здатен творити великі справи. (Газ).

3. Визначте тип складних речень. Накресліть схеми.

1. Просвічене море іскриться, піснями дзвенить далина (П. Вороніжа).2. То хмарка набіжить і бризне дощ краплистий, ясною вільністю оббризкавши цвітінь, то сонце вигляне ласкаво-променисте, і знов сховається, і знову дощ і тінь (М.Рильський). 3.Я з тих країв, де над Дніпром цвітуть , шумлять гаї (М.Нагнибіда). 4.Гість для хазяїна - троянда: де хоче, там і посадить (Нар. творчість). 5.Зацвіли каштани в пелюстках проміння, і хитає віти тепліший вітровій (В. Сосюра). 6. Ой на горі вогонь горить, а в долині козак лежить. 7. Якби мені не тиночки та й не перелази, ходив би я до дівчини по чотири рази (Нар. творчість).

4. Запишіть, поставте розділові знаки. Пркоментуйте їх.

1. Ще ранок диха прохолодою від сну підводиться трава та вже за першою підводою шляхом куриться курява (А.Малишко). 2. Вгорі чисте по-весняному лунке небо крикне ворон і бринить його крик довго-довго і не в силах загасити його степова безвість (Г.Тютюнник). 3. У неправди вік короткий правда не дає їй довго жить (Нар. творчість). 4. Любиш смородину люби і оскомину..). 5. Яким почував що треба щось сказати товаришеві, ба­дьорити його. Але не знав як (А. Гол.). 6. В останні роки дуже популярним у літературних колах став афоризм Григора Тютюнника про те що немає загадки таланту а є лиш вічна загадка любові (М. Наєнко). 7. Сідали де хто хотів {В. Шевч.). 8. І свої хрести шукали хто як міг і хто де міг... (П. Мовч.).

5.Проаналізуйте багатокомпонентні речення. Накресліть їх схеми. Назвати види підрядних частин, вид підрядності. Пояснити розділові знаки

Коли вчився в Чернігівській колегії, Полуботок не вибував з походів, пам’ятаю лишень, як одного разу він від’їздив на війну з турками, і ми співали в церкві напутній молебень; полковник їхав попереду козаків на вороному коні, покритому шовковою попоною, дзвеніли литаври, сурмили сурми, майоріли на вітрі прапори та значки, він видався надто грізним, надто суворим, я малів перед ним і пишався перед іншими бурсаками