Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольна робота-СУЛМ-4к.АЗУ.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
135.68 Кб
Скачать

Тематика контрольних робіт Варіант №1 аджиосманова, рогалевич

1.Накресліть горизонтальну і вертикальну схеми.

Пообідавши, дядько Щерба не встає з-за столу відразу, а якийсь час сидить, випроставшись, у тихій тиші, мовби продовжує розмову з усіма тими односельцями, яких нині бачив, коли косив за тином: і зі Степаном Галайдою, комбайнером, котрий навідувався в поле подивитися,яка там пшениця дозріває, який врожай доведеться збирати; і з балакучою та дорідною Стефкою, котра ніколи мимо не пройде, щоб не зачепити, і з забудькуватим Миколкою, якому, звісно, ще не раз заманеться скуштувати черешень; і з літньою сусідкою Марусиною, що виглядає сина – хай би дочекалась, хоч тоді вже не покличе дядька Щербу косити лужок, син сам упорається

2.У поданих реченнях визначте головні члени. Поясніть спо­соби їх вираження. Назвіть типи підметів і присудків.

1. Ні, хто не любить всіх братів, Як сонце Боже, всіх зарівно, Той щиро полюбить не вміє Тебе, коханая Вкраїно! 2. Так Кот­ляревський у щасливий час вкраїнським словом розпочав співа­ти. 3.1 кожний з нас те знав, що слави нам не буде (3 те. І. Фран­ка). 4. Здали екзамени дівчата. Ці почуття такі відомі! (17. В.). 5. Моє серце не може більше вмістити. Воно повне вщерть (М. К.). 6. Минуле нашого народу воістину героїчне (7 Ц.). 1. Ти ніколи не знав війни. Твої батьки теж не були на ній... А ось старші пам'ятають. Ті ніколи не забудуть війну (Газ.). 8.1 ставали всі веселі молоді фронтовики. Дівчині отій в шине­лі дарували б ми квітки (О. Ю.). 9. Усе треба було починати спочатку (О. Доеж.). 10. Буковинські Карпати. Гора біля гори стоять разом в німій величі... (О. Коб.). 11. Серпень з вереснем стискають один одному правиці (М. Р.). 12. Тимко із своїм по­гоничем першу борозну пройшов спокійно. 13. Але спокій у хаті ніяк не міг встановитися. 14. Лице було сумним і зосередженим (З те. Г Тютюнника).

3.Вкажіть: і) тип підмета ; 2) тип речення за будовою;3)тип складного чи ускладненого речення.

Я для тебе горів, український народе.

Впало сонце в вечірню куряву

Вночі загуло з гір.

Співають у пісні, що нема кращого на вроду, як ясна зоря в погоду.

Злий плаче від заздрості, а добрий — від радості.

Один в любов, а другий в містику, а третій в небо, де орли.

Вибиватися в люди - справа не проста.

Це «ура», здавалося, затопило цілий світ.

Серпень з вереснем стискають один одному правиці.

Та ми ж з тобою колись були товариші.

Одне з вікон було навстіж розчинене.

Кожен з нас сам відповідає за свої вчинки.

4. Знайдіть пунктуаційні помилки і виправте їх.

1. Скрізь по обидва боки Раставиці, на покаті стеляться чудові городи, жовтіють тисячі соняшників, що, ніби поспинались та заглядають поверх бадилля кукурудзи на річку, там далі набігли над річку високі коноплі її залили берег своїм гострим, важким духом (І.Нечуй-Левицький). 2. Ранні гречки біліють як клаптики снігу, пізні тільки вилазять і на листочках в них мокра земля, яку вони ледве пробили (М.Коцюбинський). 3. І найменший шелест або стук, і моє серце падає, і завмирає (М.Вінграновський)