Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПМ LEKZII.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.23 Mб
Скачать

8. Поради сугестору (за і.П.Андріаді) 12 :

— якщо ви бажаєте щось навіяти іншій людині, тримайтесь спокійно й дивіться їй просто у вічі;

— говоріть владно, не проявляючи нервозності;

— висловлюйтесь максимально зрозуміло й лаконічно;

— пам’ятайте, основний елемент, що визначає навіювальну силу мови, — інтонація. Бажаючи завоювати прихильність певної людини, у розмові з нею слід дотримуватись довірливої інтонації; бажаючи викликати недовір’я до когось, слід використовувати зневажливий тон;

— робіть акцент на основних словах та фразах, що виражають провідну думку;

— для створення необхідного настрою, котрий сприяє навіювальному впливові, вміло використовуйте не лише слова, а й паузи;

— оволодівайте пантомімічною виразністю, що є важливим елементом навіювального впливу.

9. Самонавіювання.

Важливе місце в розвиткові особистості належить самонавіюванню. Здебільшого терміном самонавіювання” означають позитивну тенденцію у розвитку, коли вихованець, усвідомивши свої недоліки, прагне їх виправити.

Однак, часто трапляються й випадки, коли на основі самонавіювання під впливом деяких факторів, у вихованця формується негативне ставлення до себе. (Прикладом є занижена самооцінка особистості).

Застосування самонавіювання з виховною метою можливе лише за умови достатньо високого рівня розвитку особистості. Саме тоді самонавіювання починає виступати як важливий засіб самовиховання. У цьому випадку завдання педагога полягає в озброєнні вихованця методикою самонавіювання. Вчитель повинен пояснити, що для досягнення успіху потрібна тривала, постійна, копітка робота над собою, ефективність якої залежить від уміння зосередитися на предметі (об’єкті) навіювання. Самонавіювання особливо ефективне у боротьбі з внутрішніми протиріччями.

Ефективність навіювання та самонавіювання значно зростає на фоні психічного й фізичного розслаблення (релаксації) людини, на яку спрямований навіювальний вплив. Цей метод має спеціальну назву релаксопедія; в останні роки він усе ширше застосовується у педагогіці. Його особливість полягає в тому, що у стані релаксації зовнішні й внутрішні канали надходження інформації різко обмежуються, залишається лише один — навіювальний голос педагога, ефективність впливу якого при цьому значно зростає.

Релаксопедія особливо ефективна в роботі з дітьми, котрі потребують додаткової педагогічної уваги (педагогічно занедбаними дітьми).

10. Умови ефективності навіювального впливу педагога:

— зміст навчального матеріалу; впевненість учителя в його істинності;

— обстановка (місце), у якій здійснюється навіювання;

— ставлення учнів до вчителя (авторитет учителя);

— врахування вікових особливостей, індивідуальних якостей і стану дітей на момент навіювання;

— вільне володіння вчителем технікою навіювання;

— відповідна дикція вчителя, його мімічно-пантомімічна виразність;

— уміння педагога управляти власним і чужим емоційним станом, уміння підібрати найдоцільнішу форму для виявлення своїх почуттів при виконанні відповідного педагогічного завдання;

— створення сприятливих умов для реалізації навіяних якостей та ідей;

— навіюваність особи, на яку спрямований навіювальний вплив.