Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПМ LEKZII.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Вправа 8 (на звільнення від гніву за рахунок уявного зменшення зросту кривдника /д.Г.Скотт, 1990/).

Позбавитися від гніву, який викликає у Вас певна людина, можна, якщо уявити її значно нижчою за Вас на зріст.

Розпочніть з уявлення Вашої розмови з людиною, яка дратує чи ображає Вас. Уявіть, що в ході розмови вона поступово зменшується на зріст. Голос її все слабшає й слабшає. Чим далі, тим менш значущою і впливовою вона видається.

Ви можете уявити зменшення людини настільки сильним, що вона перетвориться на багно, яким Ви можете забруднити своє взуття. Цим Ви уявно ставите “опонента” на своє місце.

Вправа 9 (на використання уяви для розслаблення /м.Мольц, 1992/).

Картина 1. Уявіть, що Ви вільно лежите на ліжку, а Ваші ноги зроблені з монолітного бетону. Подумки Ви бачите себе з двома бетонними ногами... Уявіть, що Ваші бетонні ноги вчавилися у матрац.

Тепер уявіть, що Ваші руки також бетонні... Вони надзвичайно важкі, з величезною силою тиснуть на ліжко й глибоко занурюються у постіль... Уявіть, що до кімнати увійшов Ваш товариш, який має намір підняти Ваші важкі бетонні ноги... Але вони надто важкі для нього, він не в змозі “відірвати” їх від ліжка...

Потім виконайте те саме з Вашими руками, шиєю і т.д.

Картина 2. Уявіть, що Ви — величезна лялька-маріонетка. Ваші руки, кисті, передпліччя, плечі з’єднані між собою ланцюгом...

Всі окремі частини ніг також з’єднані між собою ланцюгом... Шиї немає... Замість неї — мотузок...

Ланцюги, за допомогою яких імітуються рухи рота, зовсім ослабли — нижня щелепа відвисла й лежить на грудях...

Всі лацюги ослаблені... Ви лежите на ліжку, розкинувшись, повністю розслаблені і в’ялі.

Картина 3. Уявіть, що Ваше тіло складається з ряду надувних гумових балончиків... Ось на ступнях відкриваються два вентилі й повітря поступово виходить з Ваших ніг...

З часом вони стискаються, залишаючи лише гумові форми, які тоскно лежать на ліжку...

Потім відкривається вентиль на грудях і повітря поступово залишає тулуб, який також перетворюються на плаский гумовий силует...

Після цього уявіть таку ж картину з руками, головою, шиєю...

Картина 4. Відновіть у пам’яті найприємніші й заспокійливі епізоди з минулого. Спробуйте відтворити їх подумки у всіх деталях та дрібницях (чим більше подробиць Ви згадаєте, тим більшого успіху досягнете).Вправа 10 (на самовдосконалення за допомогою створення образу кольору /Д.Г.Скотт, 1987/).

Використовуючи образ кольору, уявіть, що Ваше тіло оточує певний колір, котрий символізує ту якість, яку Ви хотіли б набути.

Так, щоб бути енергійним, товариським, динамічним та наполегливим, слід уявляти червоний колір — колір активності.

Щоб бути сердечним та дружелюбним, слід уявити теплий колір — оранжевий.

Щоб стати уважним до деталей та більш організованим, доцільно використовувати колір, який асоціюється з інтелектуальними здібностями, наприклад — жовтий.

Щоб стати більш чітким у своїх діях, слід використовувати колір, який символізує ясність, — блакитний.

Кожен колір пов’язаний з певними загальновизнаними асоціаціями. Проте Ви можете обрати й власний підсилювач кольору, який грунтується на власній кольоровій асоціації з конкретною якістю.

Згодом, коли Ви перебуватимете у реальній ситуації, у якій Вам знадобиться реальна підтримка для Вашої нової риси характеру, Вам слід уявити довкола себе цей колір, і він наповнить Вас енергією й упевненістю в собі, допомагаючи виконувати Вашу нову роль.