Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DP MENEG.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
565.25 Кб
Скачать

Підрозділ 1 Технічні рішення з безпечної експлуатації об’єкта

В першому підрозділі передбачені проектом технічні рішення з безпечної експлуатації об'єкта проектування ( в тому числі і при проведенні дослідів - експериментальних, теоретичних та інших) наводяться окремими пунктами, починаючи від більш загальних і закінчуючи більш детальними, конкретними - по окремих вузлах устаткування, організації робочого місця тощо. Після кожного пункту рішень даються посилання на нормативні документи, довідники і таке інше, відповідно з якими це рішення прийнято.

Якщо в підрозділі розробляються рішення щодо безпечної експлуатації одиниць обладнання, ліній, установок тощо, то ці рішення мають охоплювати питання: автоматизації роботи і, як наслідок, відсутність постійних робочих місць біля них; розміщення обладнання; зон обслуговування обладнання і таке інше; контрольно-вимірювальних і запобіжних пристроїв; пристроїв живлення; огородження небезпечних зон, проємів тощо. Рішення з цих питань повинні розроблятися з урахуванням вимог [2,11] залежно від теми дипломного проекту та супроводжуватися посиланнями після кожного пункту рішень на ці нормативні документи.

Подібне коло питань, щодо технічних рішень з охорони праці розглядаються і в тому випадку, коли темою дипломного проекту (роботи) є інші технічні промислові (чи для проведення досліджень) об'єкти. В цьому випадку рішення необхідно приймати згідно з вимогами чинних нормативних документів щодо конкретного виду обладнання. Підібрати перелік цих необхідних нормативних документів можливо, користуючись Державним реєстром нормативних актів про охорону праці [15].

В дипломних науково-дослідних роботах у першому підрозділі технічні рішення щодо безпечного виконання роботи охоплюють такі питання як відповідність приміщення чинним вимогам безпеки, підлога відповідно проекту, розміщення робочих місць, проходи між робочими місцями, організація робочого місця, меблі (столи, стільці), розташування обладнання (в т.ч. і засобів обчислювальної техніки) на робочих місцях, орієнтація робочих місць відносно світлових проємів тощо.

В останньому пункті першого підрозділу наводяться технічні рішення з електробезпеки. При розгляді питань електробезпеки необхідно навести конкретно по темі проекту вихідні дані, від яких залежить перелік рішень з електробезпеки. Це, перш за все, тип електромережі (однофазна, 3-й фазна, 3-и чи 4-и провідна, ізольована від землі чи з глухозаземленим нульовим проводом). Слід відзначити, що на більшості промислових підприємств, в адміністративно-побутових приміщеннях (корпусах) і в житловому секторі використовується 4-и провідна 3-и фазна електромережа з глухозаземленим нульовим проводом.

Далі зазначається величина напруги і категорія умов по небезпеці електротравматизму - без підвищеної небезпеки, і підвищеною небезпе-кою, особливо небезпечні.

Якщо мережа 4-и провідна 3-и фазна, то величина напруги такої мережі позначається 380 х 220В (фазна напруга (фаза - "0") - 220В, а міжфазна лінійна (фаза - фаза) - 380В).

Категорія умов по небезпеці електротравматизму залежить від наявності факторів підвищеної або особливої небезпеки. Фактори підвищеної небезпеки -це підвищена температура повітря - більше за 35°С, вологість більше 75%, струмопровідна підлога, струмопровідний пил, можливість одночасного контакту обслуговуючого персоналу з корпусом споживача електроенергії та з металоконструкціями, що мають контакт із землею. Фактори особливої небезпеки: вологість повітря в приміщеннях близька до насичення, конденсація вологи на поверхні устаткування та будівельних конструкціях; агресивне середовище, що призводить до руйнування ізоляції чи біологічне середовище, що у вигляді плісняви утворюється на обладнанні та струмопровідних елементах; одночасна наявність двох і більше факторів підвищеної небезпеки Умови поза приміщенням (на відкритому повітрі) прирівнюються до особливо небезпечних.

Після цього наводяться технічні рішення щодо запобігання електротравмам:

1) технічні рішення із запобігання електротравм від контакту з нормально струмовідними елементами електроустаткування - що передбачено проектом для запобігання контакту персоналу з нормально струмовідними елементами або ж для зменшення тяжкості наслідків при такому контакті;

2) технічні рішення щодо зопобігання електротравмам при переході напру­ги на нормально неструмовідні елементи електроустаткування;

3)електрозахисні засоби.

До загальних рішень першої групи належать: ізоляція нормально струмовідних елементів електроустаткування відповідно з вимогами нормативів (згідно з [ 12,13 ] опір ізоляції нового устаткування не менше 1 кОм на 1В напруги; забезпечення недоступності неізольованих струмовидних елементів (розміщення їх на недосяжній висоті, в недосяжних місцях, в окре­мих приміщеннях з обмеженим доступом, у металевих шафах, огороження їх металевими сітками, закриті клемові з'єднання та ін.); використання захисних блокувань в електричних апаратах і устаткуванні (механічних, електричних, оптичних), що забезпечує вимкнення напруги при відкриванні апаратів електроустаткування, при знятті огородження, при попаданні персоналу в небезпечну зону; використання засобів орієнтації в електроустаткуванні, то запобігає помилковим діям при обслуговуванні та експлуатації електроустаткування - написи, таблички, попереджувальні знаки, сигналізація. різнокольорова ізоляція провідників окремих елементів електросхем і т.п.: використання пониженої напруги (12В у стаціонарній мережі розеток для переносного електричного освітлення і 42В у системі місцевого освітлення і для ручного електроінструменту - відповідно до вимог [ 12,13 ]; підвод кабелів до споживачів у трубах, у закритих конструкціях підлоги, під фальшпідлогою, розведення електромережі в приміщеннях у каналах стін, стелі, підлоги.

З наведених вище рішень першої групи передбачаються в розділі лише реально можливі у конкретних умовах - на базі матеріалів переддипломної практики.

Рішеннями другої групи можуть бути захисне заземлення, занулення, захисне вимкнення [12,13,14 ]. Вибір будь-якого з цих рішень залежить від конкретних умов - режиму нейтралі, величини напруги, категорії умов по небезпеці електротравматизму, характеру струму (постійний чи перемінний) і здійснюється відповідно до вимог нормативних документів [12,13,14 ].

При живленні споживачів струму від мережі 4-и провідної 3-и фазної з глухозаземленою нейтраллю при напрузі до 1000В використовується занулення - навмисне електричне з'єднання нормально неструмовідних елементів устаткування із заземленим нульовим проводом. При зануленні пробій на корпус призводить до короткого замикання (К.З.) фази (коло нульовий провідник - фаза - фазний провідник - корпус споживача - нульовий провідник). Спрацьовує захист від короткого замикання (автомат з токовим захистом чи плавкі запобіжники) - і пошкоджений споживач відключається від мережі. Вимоги нормативів [12,13,14] до занулення: повинна бути забезпечена необхідна кратність струму К.З. (3÷1,25) залежно від типу запобіжного пристрою, повинна бути забезпечена цілісність нульового провідника і достатня його провідність - за рахунок вибору достатнього перетину нульового провідника та використання повторних заземлювачів нульового провідника.

Захисне вимкнення застосовується в доповнення до захисного заземлення чи занулення з метою відключення споживача при пошкодженні ізоляції та переході напруги на нормально неструмовідні елементи устаткування. Задавачем для спрацювання пристроїв захисного відключення може бути різке зниження опору ізоляції нормально струмовідних частин відносно землі, перерозподіл навантаження між фазами в результаті пошкодження ізоляції, поява напруги на нормально неструмовідних елементах. До пристроїв захисного вимкнення, що серійно виготовляються промисловістю, належать реле витоку (РВ, РУ), реле захисного вимкнення (РЗВ) тощо [5].

З перерахованих вище рішень дипломник вибирає відповідні його умовам і виконує їх на рівні проектного завдання. Бажано навести запропоноване рішення (захисного заземлення чи занулення) у вигляді схеми в пояснювальній записці.

Занулення розраховується на здатність вимкнення (IКЗвст≥К, де IКЗ - струм короткого замикання; Івст - струм спрацювання захисного пристрою; К - необхідна кратність струму) та на максимальну напругу на корпусі до вимкнення, яка залежить від опору нульової послідовності.

Щодо третьої групи рішень по запобіганню електротравм, то перелік необхідних електрозахисних засобів регламентується [ 12,13].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]