Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZED.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
374.27 Кб
Скачать

6. Порядок збору та обробки статистичних та iнших фактичних матерiалiв

Однiєю з форм роботи над лiтературними джерелами є збiр та обробка фактiв i статистичних даних, якi е основою органiчного зв’язку теорiї та практики. 3 усiх фактiв i цифр, якi є у лiтературi, що вивчається, слiд виписувати лише тi, якi мають безпосереднє вiдношення до теми роботи.

Важливими джерелами даних є статистичнi довiдники “Статистичний щорічник України”, “Статистичний бюлетень”, “Фінанси України” та сайти статистичних служб України (додаток П). При цьому треба не лише вiдбирати цифри й факти, але й узагальнювати даннi з рiзних джерел, порівнювати їх та аналiзувати. Особлива ретельнiсть потрiбна пiд час аналiзу данних установ, господарських органiзацiй та пiдприємств. Використовуючи цi матерiали, необхiдно враховувати методику розрахункiв i отримання тих чи iнших данних.

Цифровий матерiал, який використовується в роботi, повинен бути спiвставним. Тому пiд час збору та обробки статистичних матерiалiв треба користуватися підручниками з економiчної статистики, в яких показана методика розрахунку статистичних показникiв. Зiбраний матерiал треба згрупувати i, якщо можливо, скласти таблиці. Таблицi мають бути не громiздкими, а зручними та зрозумiлими для огляду та аналiзу. Поруч з таблицями пропонується використовувати графiки, дiаграми та схеми, що дозволяють бiльш наочно iлюструвати процеси та закономiрностi, якi розглядаються в роботi.

7. Порядок написання тексту курсової роботи

Ретельно вивчивши лiтературнi джерела та фактичнi данi, необхiдно приступити до написання курсової роботи

Курсова робота повинна мiстити такi структурнi елементи:

- титульний аркуш;

- перелiк умовних позначень;

- реферат;

- змiст;

- вступ;

- основна частина;

- висновки;

- перелiк посилань;

- додатки.

Титульний аркуш є першою сторiнкою курсової роботи i править за основне джерело бiблiографiчної iнформацiї, необхiдної для оброблення та пошуку документа. Приклад оформлення титульних аркушiв наведено у додатку К.

Реферат призначений для ознайомлення з курсовою роботою. Вiн має бути стислим, iнформативним i мiстити вiдомостi, якi дозволяють прийняти рiшення про доцiльнiсть читання всiєї курсової роботи. Реферат розмiщується безпосередньо за титульною сторiнкою, починаючи з нової сторiнки.

Реферат повинен мiстити:

• вiдомостi про обсяг курсової роботи, кiлькiсть iлюстрацiй, таблиць, додаткiв, кiлькiсть джерел;

• текст реферату;

• перелiк ключових слiв.

Текст повинен вiдбивати надану у курсовiй роботi iнформацiю у такiй послідовності:

• об’єкт дослiдження;

• мета роботи;

• методи дослiдження;

• результати та їх новизна;

• взаємозв’язок з iншими роботами:

• рекомендацiї щодо використання результатiв роботи;

• економiчна ефективнiсть;

• значимiсть роботи та висновки.

Частини тексту реферату щодо яких вiдсутнi вiдомостi опускають.

Реферат належить виконувати обсягом не бiльш як 500 слiв, i, бажано, щоб вiн умiщувався на однiй сторiнцi формату А4.

Ключовi слова, що є визначальними для розкриття сутi курсової роботи, вмiщують пiсля тексту реферату.

Перелiк ключових слiв мiстить вiд 5 до 15 слiв (словосполучень), надрукованих великими лiтерами в називному вiдмiнку в рядок через коми.

Приклад складання реферату наведено у додатку Л.

Змiст (план роботи) розташовують безпосередньо пiсля реферату, починаючи з нової сторiнки. До змiсту включають перелiк умовних позначень, символiв, одиниць скорочень i термiнiв; вступ; послiдовно перелiченi назви всiх роздiлiв, пiдроздiлiв, пунктiв i пiдпунктiв (якщо вони мають заголовки) сутi курсової роботи; висновки; рекомендації; перелiк посилань, назви додаткiв i номери сторiнок, якi мiстять початок матерiалу. У змiстi можуть бути перелiченi й назви iлюстрацiй i таблиць iз зазначенням сторiнок, на яких вони вмiщенi.

Приклад змiсту наведено у додатку М.

У невеликому вступi (2-3 сторiнки) до курсової роботи зазначається актуальнiсть та практична значимiсть обраної теми, проблеми, що в нiй висвiтлюються; дається оцiнка сучасного стану проблеми; обґрунтовується, виходячи з поставлених задач, план роботи; називаються використанi джерела. Важливо вiдзначити також ступiнь вивчення теми в економiчнiй лiтературi, вказати на дискусiйнi питання (якщо такi є), сформулювати задачу роботи, дати пояснення вузлових питань, що розкривають тему. Можна вказати, якi питання принесли автору найбiльшi труднощi або викликали найбiльший iнтерес.

Вступ розташовують на окремiй сторiнцi.

Основна частина роботи розкриває змiст теми у вiдповiдностi з питаннями плану. Саме вiд того, наскiльки самостiйно, вiрно, глибоко та всебiчно розглянутi основнi питання теми залежить якiсть курсової роботи.

Глибина та правильнiсть розкриття проблеми, що вивчається, багато в чому залежить вiд дотримання таких методологiчних принципiв, як системність, iсторичний пiдхiд до вивчення економiчних явищ, категорiй та законiв; єдність iсторичного та логiчного, нерозривний зв’язок теорiї з практикою.

У текстi роботи питання плану роботи повиннi бути вiдокремленi. Цi вимоги - не формальний момент. Виклад матерiалу з чiтким видiленням параграфiв плану допомагає студентовi розмежувати матерiал на логiчнi частини, бачити зв’язок мiж ними, не допускати повторень, у вiдповiдностi з параграфами плану викладати матерiал теми i в кiнцевому пiдсумку краще засвоїти змiст своєї курсової роботи.

Виклад кожного роздiлу роботи слiд розпочинати з нової сторінки з сутi справи, з постановки питання, з’ясування сутi аналізуємого економiчного явища чи процесу. Потiм переходити до характеристики властивих цьому процесу рис i особливостей, показати всi рiзноманiтнi форми їх прояву, вiдобразити його становлення i розвиток.

Положення роботи не повиннi бути декларативними. Кожне з них потрiбно пiдкрiплювати науковою аргументацією, системою доказiв i пояснень. Потрiбно уникати книжних фраз, не допускати повторень.

Теоретичний змiст курсової роботи має поєднуватись з простотою, точнiстю та логiчнiстю викладу. Текст курсової роботи має бути вiдредагований. Як найретельніше мають бути продуманi словосполучення. Треба уникати багатослiвних, занадто емоцiйних виразiв, використання зайвих слiв. Речення повиннi бути якомога коротшими. Це полегшує вираз i розумiння думки. Весь текст курсової роботи треба висловлювати вiд себе, своїми словами. Повне копiювання не тiльки цiлих блокiв тексту, а й окремих фраз з наявних економiчних публiкацiй не дозволяється.

Для пiдтвердження висновкiв, що витiкають з дослiдження, в роботi можуть наводитися цитати з використаних джерел. Але занадто захоплюватися цитатами не слiд. Цитати, статистичнi данi, що наводяться в текстi, обов’язково мають наводитись із посиланнями на джерела у виглядi порядкових посилань.

Висновки розмiщують безпосередньо пiсля викладення основної частини роботи, починаючи з нової сторiнки.

У висновках наводять оцiнку одержаних результатiв роботи або їх окремого стану (негативних також) з урахуванням свiтових тенденцiй вирiшення поставленої задачi, можливi галузі використання результатiв роботи; народногосподарську, наукову, соцiальну значимiсть роботи.

Висновки при цьому мають бути короткими, органiчно витiкати зi змiсту роботи, а не зачiпати тi аспекти, якi не розкривались автором. В цьому випадку робота буде цiлiсною, стрункою, що добре характеризує її автора. Текст висновкiв може поділятись на пункти.

В роботi на основi одержаних висновкiв можуть наводитись рекомендацiї, якi вмiщують пiсля висновкiв, починаючи з нової сторiнки. Текст рекомендацiй може поділятись на пункти.

Перелiк джерел, на якi є посилання в основнiй частинi курсової роботи, наводять у кiнцi тексту з нової сторiнки. Бiблiографiчнi описи в перелiку посилань подають у порядку, за яким вони вперше згадуються в текстi. Порядковi номери описiв у перелiку є посилання в текстi (номернi посилання).

Бiблiографiчнi описи посилань у перелiку наводять вiдповiдно до чинних стандартів з бiблiографiчної та видавничої справи.

Приклад оформлення бiблiографiчного опису наведено у додатку Н.

У додатках вмiщують матерiал, який необхiдний для повноти змiсту, але включення його до основної частини може змiнити впорядковане i логiчне уявлення про роботу. Цей матерiал не може бути послiдовно розмiщений в основнiй частинi роботи через великий обсяг або способи вiдтворення.

Сюди вiдносяться таблицi, графiки, схеми та iншi допомiжнi матерiали, якi через великий обсяг, специфiку викладання або форму подання не можуть бути внесенi до основної частини (промiжнi математичнi докази, формули, розрахунки, опис комп’ютерних програм, що були розробленi у процесi виконання курсової роботи та ін.).

В кiнцi курсової роботи студент ставить свiй пiдпис, вказує дату виконання роботи i залишає кiлька чистих аркушiв для висновкiв рецензента.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]