Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EKZAMEN тохи.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
89.6 Кб
Скачать

42.Обовьязкова сертифікація туристських послуг:

Обов'язкова сертифікація (підтвердження відповідності) здійснюється на відповідність вимогам нормативних документів, визначених законодавчими актами України або нормативними документами, включених у Перелік продукції, що підлягає обов'язковій сертифікації в Україні, що затверджений спеціальним уповноваженим органом центральної влади з підтвердженням відповідності.

Сертифікація та ліцензування це — система заходів, що на завершальному етапі засвідчують і документально підтвер-джують відповідність послуг встановленим державним стан-дартам.

Сертифікація відповідності послуг — документ, що під-тверджує якість готельних послуг та їхню відповідність кон-кретному стандарту, або іншому нормативному документу.

Об’єктами обов’язкової сертифікації є готельні послуги, що надаються суб’єктами туристичної діяльності — засоби розміщення (готелі, мотелі, туристичні бази, гірські притул-ки, кемпінги, заклади здоров’я, заклади відпочинку та ін.), а також процес надання послуг.

Обов’язкову сертифікацію готельних послуг в Україні мають право проводити підприємства (організації, установи) державної форми власності, уповноважені як органи сертифі-кації готельних послуг в системі УкрСЕПРО.

Нормативні документи

За масштабами поширення стандарти поділяються на такі категорії: державний стандарт України (ДСТУ), галузевий (ГСТУ), стандарт підприємства (СТП), технічні умови України (ТУУ):

Державний стандарт України (ДСТУ) – головний нормативний документ зі стандартизації в країні, який належить безумовному виконанню органами виконавчої влади, усіма підприємствами та громадянами, на діяльність яких поширюється дія стандарту. ДСТУ затверджується Державним комітетом України зі стандартизації, метрології й сертифікації (Держстандарт України), а в галузі будівництва – Державним комітетом України зі справ містобудівництва та архітектури.

Галузевий стандарт (ГСТУ) затверджується міністерством (відомством). ГСТУ розробляють на продукцію, послуги за відсутності державних стандартів України чи у випадку необхідності встановлення вимог, що перебільшує чи доповнює вимоги ДСТУ. Галузевий стандарт не повинен перечити державному й підлягає безумовному виконанню підприємствами та організаціями, які входять у сферу управління органа, який затвердив його.

Стандарт підприємства (СТП) затверджується та використовується тільки на конкретному підприємстві; розробляється на продукцію (процеси, послуги), яку виготовляють (здійснюють, надають) тільки конкретні підприємства.

Стандарти підприємства не повинні суперечити обов’язковим вимогам державних та галузевих стандартів.

Технічні умови (ТУ) – нормативний документ, розроблений для встановлення вимог, що регулюють відносини між постачальником (розробником, винахідником) і споживачем (замовником) продукції, на яку відсутні державні чи галузеві стандарти (або в разі необхідності конкретизувати вимоги даних документів).

Технічні умови бувають двох типів: ТУ, що є невід’ємною частиною комплекту нормативних документів на продукцію (вироби, послуги) і ТУ, що є самостійним документом.

Схеми сертифікації та процеси їх реалізації за правилами системи сертифікації УкрСЕПРО

Особливості схеми Термін дії свідоцтва про визнання до 6 місяців. За процедурою 6 виконується тільки ідентифікація продукції в обсязі ввезеної в Україну партії продукції. В разі відсутності необхідних підстав для визнання сертифіката відповідності орган приймає рішення про проведення сертифікації продукції за схемою сертифікації партії продукції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]