Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка з трудового права.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
46.59 Кб
Скачать

Тема 6. Правове регулювання робочого часу

1. Основні питання

  1. Поняття та види робочого часу.

  2. Правові ознаки нормального робочого часу.

  3. Скорочений і неповний робочий час.

  4. Режим робочого часу та його види.

  5. Ненормований і перервний робочий час.

  6. Поняття та правове регулювання надурочних робіт.

  7. Правове регулювання чергування.

2.Питання для самоконтролю і перевірки

  1. Де в законодавстві подається визначення робочого часу?

  2. Чи має робочий час виступати нормою праці?

  3. Чи може бути нормальний робочий час тривалістю менше 40 год. на тиждень?

  4. Якщо на підприємстві відсутня профспілка (варіант – їх декілька), то чи маємо застосовувати ч.1 і ч.3 ст.52 КЗпП України?

  5. Визначте тривалість робочого дня в суботу працівників віком від 16 до 18 років при шестиденному робочому тижні. Порівняйте знайдений результат з ч.2 ст.53 КЗпП України.

  6. Чи може при підсумованому обліку робочого часу обліковий період становити 1 рік?

  7. Як узгоджується екстраординарність проведення надурочних робіт з необхідністю узгодження їх з профкомом?

  8. Напишіть декілька варіантів наказів (розпоряджень) по підприємству щодо застосування законодавства про робочий час.

3. Вирішити задачі

1. У положенні “Про режим робочого часу” підприємства “Весна”, створеного у формі товариства з обмеженою відповідальністю, було передбачено:

  1. тривалість робочого часу встановлюється на протязі тижня:

а) для найманих працівників – 35 год.;

б) учасників товариства – 45 год.;

  1. для жінок, які мають дітей віком до 14 років, тривалість робочого тижня скорочується на 5 год.;

  2. оплата праці здійснюється за фактично відпрацьований час;

  3. в осінньо-зимовий період підприємство працює в режимі п’ятиденного робочого тижня, у весняно-літній – шестиденного робочого тижня.

Прокоментуйте названі позиції з точки зору відповідності чинному законодавству.

2. Бухгалтер Романенко звернулась із скаргою в профком на те, що їй надано тільки половину учбової відпустки для здачі сесії у вузі. Таке рішення адміністрація мотивувала тим, що Романенко працює на умовах неповного робочого часу, а тому не має права на повну учбову відпустку. Романенко попросила пояснити, чи правильно у відділі кадрів у трудову книжку було зроблено запис про роботу з неповним робочим часом і як це вплине на тривалість її трудового стажу, а також на тривалість щорічної відпустки.

Підготуйте відповідь.

3. Начальник дільниці Буткевич звернувся зі скаргою до профкому на те, що адміністрація зобов’язала його з’являтися на роботу за 30 хв. до початку зміни для організації робіт на дільниці. Нерідко йому доводилося залишатись після зміни, мають місце виклики в нічну зміну, а також у вихідні дні та святкові дні для усунення виробничих недоліків. За це йому не оплачують. Керівник підприємства в додатковій оплаті відмовив, оскільки Буткевич – працівник з ненормованим робочим днем, за що він отримує додаткову відпустку.

Чи правильно поступив директор? Як визначити, чи підлягає Буткевич до категорії працівників з ненормованим робочим днем? Чи відповідає режим Буткевича трудовому законодавству? Чи підлягає компенсації переробка робочого часу Буткевича?

4. Учні середньої школи Залізняк, якому виповнилось 16 років, і Мороз – 14 років, влаштувалися на роботу поштарями. Їм встановили робочий день тривалістю по 6 год. щоденно (36 год. на тиждень), при цьому роз’яснивши, що оплата буде проводитись пропорційно відпрацьованому часу. Залізняк і Мороз не погодилися з таким рішенням, заявивши, що вони можуть працювати по 8 год., щоб заробити більше грошей.

Вирішіть справу.

5. У зв’язку із неритмічним надходженням запасних частин начальник складального цеху з 20 січня видав розпорядження про збільшення до кінця місяця робочих змін до 10 год. У зв’язку з тим, що профком згоди на надурочні роботи не давав, а також при відсутності коштів у фонді зарплати, адміністрація заводу відмовилась оплатити роботу як понадурочну, а переробку дозволила компенсувати відгулами.

Чи допущені порушення трудового законодавства в даному випадку?