Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка на курсову ОМЕА.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
452.1 Кб
Скачать

Львівський державний університет внутрішніх справ

Навчально-методична література

СЕРІЯ: МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ. Випуск :08.00.09

ОРГАНІЗАЦІЯ І МЕТОДИКА ЕКОНОМІЧНОГО АНАЛІЗУ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДО ВИКОНАННЯ КУРСОВИХ РОБІТ

Спеціальність: 6.030509 „Облік і аудит”

Львів – 2010

ББК 65.053

УДК 658.511 (076)

П 21

Рекомендовано до друку Вченою радою

Львівського державного університету внутрішніх справ

(протокол № 10 від_25.05.2010р)

Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри обліку і аудиту

Львівського державного університету внутрішніх справ

(протокол № 10 від_26.05.2010р)

Рецензенти: Я.А. Гончарук, д-р екон. наук, проф. (Львівський державний

університет внутрішніх справ)

Б.Ф. Усач, д-р екон.наук, проф. (Львівський інститут

банківської справи)

©О.І. Пацула

Організація і методика економічного аналізу: Методичні рекомендації до виконання курсових робіт для студентів спеціальності 6.030509 “Облік і аудит” - Львів: Львівський державний університет внутрішніх справ, 2010.- 65 с.

© О.І. Пацула, 2010

© Львівський державний університет внутрішніх справ

ВСТУП

Курс «Організація і методика економічного аналізу» вивчається студентами спеціальності «Облік і аудит» денної і заочної форм навчання освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» згідно з навчальним планом і програмою курсу.

Виконання курсової роботи вимагає від студента мобілізації одержаних в процесі навчання знань не тільки з теорії аналізу, але й з неономічної теорії, спеціальних і профільних дисциплін, з якими економічний аналіз тісно пов‘язаний. До виконання курсової роботи студент приступає після глибокого засвоєння теоретичного матеріалу, вивчення рекомендованої літератури і ознайомлення з практикою економічної роботи суб‘єктів господарювання.

Основна мета курсової роботи – оволодіння методикою економічного аналізу діяльності підприємств, розширення і поглиблення знань студента з цієї дисципліни. Написання курсової роботи повинно допомогти студенту набути навички самостійного планування аналітичної роботи, збору матеріалів для аналізу, їх перевірки, групування і всебічного аналізу, узагальнення одержаних результатів у висновках і пропозиціях, спрямованих на усунення недоліків і виявлення резервів підвищення ефективності господарювання.

Основні етапи виконання курсової роботи:

  1. Вибір теми курсової роботи.

  2. Підбір і вивчення літератури з обраної проблематики.

  3. Складання і затвердження плану курсової роботи

  4. Збирання та аналітична обробка фактографічної інформації.

  5. Аналіз матеріалів, обґрунтування висновків та пропозицій.

  6. Написання та оформлення курсової роботи.

  7. Представлення роботи на кафедру та її захист.

Термін представлення курсової роботи та її захисту встановлюється кафедрою обліку і аудиту.

Кожному студенту кафедра призначає керівника курсової роботи. Індивідуальні консультації для студентів керівник проводить за встановленим кафедрою графіком.

  1. Мета і завдання курсової роботи

Метою курсової роботи є розширення та поглиблення теоретичних і практичних знань з організації і методики економічного аналізу в процесі виконання самостійного дослідження відповідно до обраної теми.

Завдання курсової роботи полягають у застосуванні здобутих студентом теоретичних знань для набуття професійних навичок з організації і методики економічного аналізу підприємств (установ) в умовах ринкових відносин.

  1. Вибір теми курсової роботи

Тема курсової роботи обирається студентом самостійно, виходячи з орієнтовної тематики, розробленої кафедрою обліку і аудиту або запропонованої підприємством (установою), на матеріалах якого виконується робота. При виборі теми курсової роботи студенту надають консультативну допомогу викладачі кафедри.

Темою курсової роботи можуть бути:

  • тема, рекомендована та затверджена кафедрою;

  • проблема, яку досліджує студент у науковому гуртку;

  • наукова доповідь, яка одержала високу оцінку на науковій конференції;

  • тема, запропонована підприємством (установою) або особисто обрана студентом, за умови, що вона узгоджена з науковим керівником і затверджена на засіданні кафедри.

Орієнтовна тематика курсових робіт (дод. А) щорічно переглядається і затверджується кафедрою обліку і аудиту.

Теми і наукові керівники курсових робіт затверджуються рішенням кафедри обліку і аудиту. Для затвердження теми студент повинен подати на ім‘я завідувача кафедри заяву, в якій вказати: назву теми та об‘єкт дослідження. Для студентів стаціонару закріплення тем здійснюється до їх виїзду на практику для того, щоб студенти вивчили літературу, склали і затвердили план роботи і об‘єкт, за матеріалами якого планується виконувати роботу. Це дозволить студентам вже в процесі практики зібрати необхідні для виконання курсових робіт практичні матеріали і приступити до їх обробки.

Студентам заочної форми навчання теми курсових робіт затверджуються під час установчої сесії після розмови з викладачем, який веде курс, на спеціально організованих консультаціях. Вибір теми вимагає від студента-заочника врахування своїх знань в даній галузі, практичного досвіду і можливості одержання на підприєствах необхідних для виконання теми фактичних матеріалів. Тому краще за все обирати тему курсової роботи, яка пов‘язна з місцем роботи і посадою студента-заочника.

Курсові роботи, виконані студентами на теми, які не затверджені кафедрою, не розглядаються.

3. Вимоги до об‘єктів, на матеріалах яких виконуються курсові роботи

Курсова робота виконується на матеріалах підприємства (установи), де студент проходив виробничу практику. Студенту заочної форми навчання бажано виконувати курсову роботу на матеріалі підприємства або установи, де він працює.

Об‘єктами, на матеріалах якого виконується курсова робота, можуть бути підприємства галузей національної економіки різних форм власності та бюджетні установи.

Термін діяльності підприємства (установи), обраного як об‘єкт курсового дослідження, повинен складати не менше трьох років.