Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Планування майданчика.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
4.43 Mб
Скачать

Ув'язка розрахункової тривалості механізованих робіт з заданим терміном їх виконання.

Цю умову будівництва виконують втому випадку, якщо необхідно скоротити його загальну тривалість. При цьому терміни виконання земляних робіт Тз можуть бути задані відповідними директивними органами або встановлені календарним планом будівництва. Тоді при виборі способу виробництва робіт та відповідних комплектів машин виходять з цих термінів, зіставляючи з ними прийняту розрахункову тривалість робіт Тп. Остання забезпечується обраним способом виробництва і комплектом машин. Якщо додержується умова Тп ≤ Тз, розглянутий варіант з точки зору дотримання заданого терміну визнають задовільним. При Тп ≥ Тз потрібно збільшити число ведучих машин ( або комплектів) або прийняти ведучу машину більшої продуктивності ( допускається збільшення заданих (директивних) термінів при більш економічних варіантах, якщо вони будуть попередньо узгоджені у відповідній інстанції). При невеликому розходженні між Тп і Тз число комплектів зазвичай не збільшують, а приймають ведучу машину більшої продуктивності. Весь розрахунок для нової ведучої машини виконують по охарактеризованим вище принципам. При збільшенні числа комплектів їх загальне число:

n = Тп з

з округленням до цілого значення в більший бік. Кінцеве рішення приймають, порівнюючи техніко-економічні показники варіантів, що розглядаються.

Розрахунок витрат праці.

Трудомісткість влаштування земляних споруд майданчика, котловану, земляного полотна доріг і т.п. складається з сумарних витрат праці, пов’язаних з процесами зведення. Частіше за все ці витрати відносять до одиниці об’єму – 1 м3.

В будівельному виробництві трудомісткість прийнято вимірювати в людино-днях або людино-годинах ( витрати праці одного робітника протягом робочої зміни або години). Роботу будівельних машин і механізмів вимірюють в машино-годинах або машино – змінах. Норму витрат праці характеризують витрати праці одного робітника відповідної професії і кваліфікації (або одної ланки) на виготовлення одиниці доброякісної продукції в умовах нормальної організації трудового процесу при використанні сучасних засобів праці. При виконанні робіт одним працівником ця норма співпадає з нормою часу. Норми витрат праці на виконання різних виробничих процесів, наведені разом з одиничними розцінками в збірниках ЄНіР на будівельно – монтажні роботи. В них для кожного процесу прийнятий такий запис: в чисельнику без дужок наводиться норма витрат праці, люд. –год., для бригади (ланки) робітників ті машиністів ( або для одного виконавця), за виконання вказаної у ЄНіР одиниці об’єму робіт.

Трудомісткість механізованої розробки одиниці об’єму ґрунту визначають за формулою, люд. –год.,

Qе = ,

Де - витрати праці робітників, пов’язані з виконанням механізованого процесу ( включаючи роботу машини, її монтаж, демонтаж та обслуговування), люд. –год.; n – кількість машин, що приймають участь у процесі; - витрати праці робітників, пов’язані з виконанням немеханізованого процесу j – ю бригадою або ланкою та невраховані у ∑ , визначаються за калькуляціє, люд. –год.; m – кількість немеханізованих процесів; V – загальний обсяг земляних робіт, м3.

Втрати визначають для всіх машин, що входять в комплект:

= ТiMic+qM+qTP+qдоп,

де Тi - тривалість роботи i - ї машини, зміни; Mi – кількість робітників, що керують машиною, люд., qМ.Д – витрати праці на монтаж і демонтаж, люд. – год.; qтр – витрати праці на транспортування (перебазування) машин до місця роботи, люд. – год.; qдоп – витрати праці на виконання допоміжних робіт, пов’язаних з підготовкою машин до експлуатації та її демонтажу, люд. – год.

Показник трудомісткості механізованого процесу дає можливість встановити кількість робітників, що вивільнюються для роботи на інших об’єктах, а також виявити економію у фонді заробітної платні, що може зіграти певну роль при порівнянні варіантів виробництва робіт. Якщо витрати праці на ручні( немеханізовані) роботи в варіантах що зіставляються однакові, то в попередніх розрахунках їх не враховують, а приймають до уваги в кінцевих обґрунтуваннях. При повністю механізованих процесах попередня формула приймає вигляд:

qe =