Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Петрик О.А. Аудит зарубіжних країн.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
1.4 Mб
Скачать

Потрібно:

Підготувати проект листа до менеджерів фірми, привернувши увагу до слабких місць існуючої системи обліку, і надати рекомендації щодо її поліпшення.

2. Вихідні дані

Ваш клієнт використовує комп’ютерну систему обліку платежів, яка дає змогу використовувати ідентифікаційні картки обліку робочого часу («прийшов на роботу», «пішов з роботи») і на підставі цього автоматично вести облік робочого часу. Коректування виконується робітниками відділу кадрів (якщо існують надзвичайні обставини).

До системи «виходу» належить роздруковування на папері:

  1. коректуючих записів, внесених у відділі кадрів;

  2. надзвичайних випадків, коли відпрацьовані години або сплачена заробітна плата перевищують певний установлений рівень (для додаткового розгляду перш ніж буде підготовлена кінцева програма виплат);

  3. платіжних доручень до банку;

  4. сум, що переносяться до Головної книги.

Платіжна відомость не роздруковується.

Потрібно:

Установити, які аудиторські процедури належить виконати в даному випадку.

19. Дебітори (заборгованість покупців)

1. Вихідні дані

Перевіряється сума дебіторської заборгованості суднобудівної фірми.

Потрібно:

Виділити основні етапи перевірки.

2. Вихідні дані

Фірма К спеціалізується на дизайні, розробленні й установленні обладнання для ательє пошиття одягу. Звітний рік закінчується 1-го січня, проте аудитори вирішили частину тестів провести на проміжну дату (в листопаді 2001 р.)

При розрахунках за виконану роботу виписуються копії рахунків-фактур: один екземпляр залишається у покупця, другий — повертається на склад, третій — до відділу реалізації. Наприкінці кожного періоду звіряються дані аналітичного і синтетичного обліку за рахунком «Прибутки від реалізації» і дебіторської заборгованості. При реалізації послуг (дизайн, консу­льтації) на комп’ютері ведеться облік витрат робочого часу персоналу. Періодично звіряються дані за угодами на виконання робіт з витратами робочого часу в регістрах бухгалтерського обліку. Наприкінці кожного періоду на комп’ютері друкується документ, в якому подані всі деталі за всіма виконаними операціями (наприклад, витрати праці і коштів, кількість виготовленої продукції). Щомісячно від кожного замовника одержують підтвердження розрахунків. Наприкінці місяця друкується сальдо за кожним дебітором з відображенням суми простроченої заборгованості і терміну її можливого погашення. Щомісячно головний бухгалтер чи інша особа за його дорученням телефонує тим покупцям, чий термін боргу перевищує 60 днів, і нагадує про це. По закінченні 90 днів відправляються лист-нагадування, ще через 14 днів — більш суворий лист. Потім за три тижні покупець одержує лист від юриста з попередженням про те, що до нього може бути поданий позов у судовому порядку.

Потрібно:

Визначити, які дії належить виконати аудитору, щоб підтвердити правильність сум дебіторської заборгованості.

20. Кредитори (зобов’язання перед постачальниками)

1. Вихідні дані

Аудитор проводить перевірку кредиторської заборгованості.

Потрібно:

Скласти проект програми аудиту обліку розрахунків з кредиторами.