Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Петрик О.А. Аудит зарубіжних країн.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
1.4 Mб
Скачать

11. Основні засоби

1. Вихідні дані

Фірма К працює з устаткуванням, що частково є власним, а частково — орендованим. Термін служби устаткування істотно різниться (від 7 до 40 років).

Потрібно:

Визначити підходи до установлення правильності розрахунку амортизаційних відрахувань.

2. Вихідні дані

Ваш клієнт — інвестиційна фірма у сфері нерухомості, що володіє великим парком основних засобів і, крім того, багато основних засобів орендує. У компанії є юридичний відділ, цех з ремонту і відновлення устаткування. Фірма працює з будь-якими операціями з нерухомості без залучення зовнішніх експертів.

Потрібно:

Визначити етапи перевірки правильності визначення права власності фірми на майно та устаткування, а також правильності оцінки.

3. Вихідні дані

Проводиться аудит компанії, основні засоби в якій представлені землею, машинами, устаткуванням.

Потрібно:

Розробити програму перевірки правильності відображення інформації про основні засоби в бухгалтерській звітності.

12. Довгострокові фінансові вкладення

1. Вихідні дані

При проведенні аудиту за рік фірми В акцентується увага на нематеріальних активах і довгострокових фінансових вкладеннях.

Фірма В — інженерна фірма з базою в Києві й офісами по всій Україні. Керівництво нею здійснюється досить ефективно, дані по підрозділах щомісяця звіряються з плановими даними, результати розглядаються на засіданнях Ради директорів. У плані на 2002 р. передбачене придбання часток участі в інших підприємствах. З фінансовим директором фірми до початку процедури планування була проведена нарада і результати обговорення наведені в додатку 1.

Потрібно:

1. Визначити основні напрямки перевірки, що встановлюються на етапі планування і стосуються ситуації, обговорюваної на нараді з фінансовим директором із проблем з матеріальними активами і довгостроковими інвестиціями.

2. Накреслити шляхи підходу до оцінки ризику довгострокових інвестицій.

3. Визначити етапи аудиту: а) витрат на розвиток; б) гудвілу; в) довгострокових інвестицій.

Додаток 1

Витяг з протоколу позачергової наради з фінансовим директором, що проводилася перед процедурою планування аудиту.

  1. Фірма уперше вирішила проводити політику, спрямовану на розвиток і розширення своєї діяльності. Виробництво нової продукції вона планує почати в середині 2001 р. Були капіталізовані витрати за 9 місяців 2000 р. на суму 680 000 грн4. Спочатку планувалося, що витрати на розвиток виробництва не перевищать 500 000 грн.

  2. Протягом року фірма В придбала фірму Н, сплативши за неї 1,75 млн грн. Ринкова вартість перевищує фактичну на 750 тис. грн. Фірма Н — мале приватне підприємство, в якому 95% обігу становить виручка від виробництва і реалізації одного патентованого продукту. Після здійснення цієї операції аналогічний продукт почала випускати східна фірма, що призвело до зниження виручки від продажу цього продукту на 30%. Фірма В виконала певні дії, спрямовані на попередження виробництва даного продукту східною компанією, але це не дало ніякого результату. Ситуація буде розглядатися в суді, але не раніше початку 2003 р.

  3. Інвестиції за 9 місяців становили 15% пакета акцій їх конкурента — підприємства К, в якому фірма В має намір придбати контрольний пакет акцій.

  4. Фірма В взяла значні короткострокові позики на фінансування різних проектів. Одна з умов позики полягає в тому, що позичальники повинні отримати певну частку прибутку фірми протягом трьох років. Із документів видно, що фірма досягла успіху в тих операціях, під які були надані позики.