Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичний посібник.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
586.24 Кб
Скачать

Напрями роботи України в системі оон Підтримання міжнародного миру та безпеки

Україна як одна з держав-засновниць ООН надає особливого значення діяльності ООН з підтримання міжнародного миру та безпеки, розглядаючи участь у ній як важливий чинник своєї зовнішньої політики.

Починаючи з липня 1992 р., Україна виступає як значний контрибутор військових підрозділів та персоналу до операцій ООН з підтримання миру (ОПМ). Станом на липень 2010 р., майже 370 військовослужбовців та працівників органів внутрішніх справ представляли Україну у семи миротворчих операціях ООН: у Ліберії, Демократичній Республіці Конго, Косово, Судані, Тиморі-Леште, Кіпрі, Кот-д‘Івуарі.

Наша держава активно долучилась до процесу реформування миротворчості, щоб зробити її більш ефективною та адекватною сучасним викликам. У 1994 р. Україна стала ініціатором Конвенції з безпеки персоналу ООН та зв'язаного з нею персоналу, а у вересні 2006 р. Міністр закордонних справ України підписав Факультативний протокол до цієї Конвенції.

Україна надає великого значення вдосконаленню системи швидкого реагування ООН на кризові ситуації. У лютому 1994 р. Україна заявила про свою готовність брати участь у Системі резервних угод ООН (механізм, згідно з яким певні військові підрозділи країн, зарахованих до Системи резервних угод, перебувають у готовності на своїй території і, на запит Секретаріату ООН, надсилаються до тієї чи іншої місії ООН). З того часу Україна зарахована до складу країн-учасниць зазначеного механізму.

Делегація України бере активну участь у щорічних сесіях Спеціального комітету ООН з операцій з підтримання миру. У грудні 2002 р. на 57-й сесії Генеральної Асамблеї ООН була одностайно схвалена внесена делегацією України резолюція, якою 29 травня було проголошено Міжнародним днем миротворців ООН. На 63-й сесії ГА ООН (2008 р.) за ініціативою України була одностайно ухвалена Декларація з нагоди 60-річчя миротворчої діяльності ООН.

Важливого значення наша держава надає питанню реформування Ради Безпеки. Україна виступає за розширення складу РБ, підтримуючи збільшення кількості як постійних, так і непостійних членів. Неодмінною передумовою підтримки нашою державою будь-якого варіанту реформування РБ ООН є забезпечення адекватного рівня представленості в цьому органі країн Східноєвропейської регіональної групи. Позиція України базується також на розумінні того, що інститут права вето не відповідає сучасним міжнародним реаліям. Належна увага приділяється забезпеченню подальшого прогресу у посиленні транспарентності та вдосконаленні методів роботи РБ ООН.

Текст 4.

Економічне та технічне співробітництво

Наша держава приділяє особливу увагу питанню зміцнення ООН як центру багатосторонніх зусиль у подоланні складних та комплексних викликів нового тисячоліття. Підписуючи Декларацію тисячоліття на Саміті ООН у вересні 2000 року, Україна взяла на себе зобов’язання досягти Цілей Тисячоліття у сфері розвитку в період до 2015 року. Відповідно, було розроблено та у 2003 році затверджено Цілі розвитку тисячоліття для України – 6 орієнтирів та 13 конкретних завдань на довгострокову перспективу.

Діяльність України на економічному напрямку роботи ООН, зосереджена, насамперед, в Другому комітеті Генеральної Асамблеї (економічно-фінансові питання).

Зусилля спрямовуються на розширення міжнародної фінансової і технічної допомоги для вирішення завдань економічного та соціального розвитку України. Результатом, зокрема, є включення до низки важливих рішень Генеральної Асамблеї та інших органів положень щодо надання міжнародним співтовариством фінансової, технічної та консультативної допомоги країнам з перехідною економікою.

Завдяки послідовній та виваженій позиції України в ООН та інших міжнародних організаціях, наша країна отримує значну технічну допомогу з боку спеціалізованих установ ООН, її фондів та програм. Так, сумарний обсяг фінансування програм співпраці України з Програмою розвитку ООН у 2005 – 2009 рр. перевищив 122,5 млн. дол. США (у тому числі у 2009 р. – понад 40 млн.). З 2006 року реалізується програма співробітництва між Україною та ЮНІСЕФ, в рамках якої у п‘ятирічний термін планується витратити понад 12 млн. дол. США.

Важливим джерелом технічної допомоги Україні є Європейська економічна комісія ООН. Україна бере участь у діяльності ЄЕК ООН, спрямованій на зміцнення регіонального співробітництва у сфері енергетики, транспорту, екології.

Одним із пріоритетних напрямків діяльності нашої держави в ООН є співробітництво з метою мінімізації довготермінових наслідків Чорнобильської катастрофи. Починаючи з 1990 р., за ініціативи України, Білорусі та Російської Федерації Генеральною Асамблеєю ООН схвалюється резолюція "Зміцнення міжнародного співробітництва та координація зусиль у справі вивчення, пом'якшення та мінімізації наслідків Чорнобильської катастрофи". 55-ю сесією ГА ООН у грудні 2000 р. було ухвалено резолюцію "Закриття Чорнобильської АЕС", в якій Генеральна Асамблея привітала рішення Уряду України про закриття станції. 28 квітня 2006 р. за ініціативи делегації України відбулося спеціальне пам'ятне засідання ГА ООН з нагоди 20-х роковин Чорнобильської трагедії.

21 листопада 2008 р. ухвалено План дій ООН щодо Чорнобиля до 2016 року, який, зокрема, передбачає застосування диференційованого підходу до територій різного ступеня забруднення, повернення до економічної діяльності та покращення інфраструктури на значній території земель, що знаходяться поза територією Зони відчуження, досягнення консенсусу щодо інтерпретації наявних наукових даних про Чорнобильську катастрофу між науковими інституціями та екологічними громадськими організаціями.

Текст 5.