Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
О. А. Семенюк В. Ю. Паращук Основи Теорії мовно...doc
Скачиваний:
295
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
2.01 Mб
Скачать
  1. Додатки

    Тестові завдання

  2. Тексти для аналізу

  3. Підсумковий аналіз

Відповіді на тестові завдання

Термінологічний словник

Література

154

159

172

176

179

190

195

206

214

221

224

226

233

1.

Загальні засади мовної комунікації

У центрі уваги сучасного мовознавства перебуває діяльнісний аналіз реально функціонуючої мови в широкому соціально-культурному контексті. Діяльнісний підхід розглядає мову як діяльність людини. Антропологічна спрямованість лінгвістичних розвідок, роль людського чинника в комунікативному процесі, національної та культурної специфіки вербальної взаємодії мовців — актуальні теми сучасних мовознавчих студій. Залучення людського чинника в лінгвістику розширює Ті і предметний простір, зосереджує увагу лінгвіста і на безпосередню комунікативну діяльність людини. Продукт цієї діяльності творить мовлення як цілеспрямовану соціальну дію — дискурс.

1.1. Теорія мовної комунікації як інтерлінгвістична дисципліна

Як інтерлінгвістична дисципліна теорія мовної комунікації спрямована на вивчення вербального спілкування: його форм, функцій, ситуативної й соціокуль-турної зумовленості. Мовну комунікацію розглядають на лінгвістичних, когнітивних, соціальних і культурних засадах з урахуванням контексту. Однак галузь соціально-наукового знання, що досліджує вербальну комунікацію, дотепер не має однозначної назви як у вітчизняному, так і пострадянському мовознавстві. її номінативна парадигма охоплює «комунікативістику», «комунікалогію», «комунікативні дисципліни», «комунікативну лінгвістику», «теорію і практику комунікації». На Заході ця галузь фігурує як «теорія мовної комунікації», зосереджуючись на аналізі мовного спілкування. Така назва є доцільною, оскільки однозначно вказує на об'єкт дослідження цієї дисципліни.

Теорія мовної комунікації (лат. communicatio — зв'язок, повідомлення) — комунікативна дисципліна, яка синтезує погляди на мову як комплексну інформаційно-семіотичну систему, засіб комунікації, пізнання та культурний код нації.

Становлення теорії комунікації охоплює три етапи, які відображають специфіку розуміння феномену людської комунікації:

  1. друга половина 40-х років XX ст. Із розвитком інформаційних наук, технологій утверджувалося розуміння комунікації як передавання інформації, інформаційної трансмісії (лат. transmissio — перехід, передача). У цей час було обґрунтовано перші моделі комунікації (Г.-Д. Лассвелла, Шеннона — Вівера та ін.);

  2. у 50—60-ті роки XX ст. Ознаки цього періоду — «психологізація» досліджень комунікації, формування міжособистісної комунікації як галузі знань, тлумачення комунікації як генерування смислу в комунікативній взаємодії; виокремлення міжкультурної комунікації, предметом якої є специфіка створення, передавання й інтерпретації повідомлень між представниками різних культур, що не мають досвіду проживання на території однієї і тієї самої країни;

  3. 90-ті роки XX ст. — дотепер. Провідним залишається розуміння комунікації як соціального процесу, в якому комуніканти спільно створюють, відтворюють і перетворюють соціальні світи. У цьому значенні комунікацію тлумачать як саме життя, бо «людина не може не спілкуватися» (П. Вацлавік). Особливість цього етапу розвитку теорії комунікації полягає в появі різноманітних шкіл та напрямів, які її досліджують: конверсаційного аналізу, етнографії комунікації, дискурс-ана-лізу, прагматики, теорії координованого узгодження смислів, теорії соціальної взаємодії, теорії систем, лінгвістичної антропології тощо.

Нині в західних країнах, передусім у США, комунікативна парадигма — обов'язкова складова змісту вищої освіти, адже в сучасному діловому професійному світі комунікативні вміння є одними з ключових. Із усіх професійних якостей високо цінують вміння слухати, говорити, переконувати, працювати з різноманітною інформацією, проводити перемовини, координувати свої дії з партнерами, працювати в команді тощо. Серед найтиповіших університетських комунікативних курсів — теорія мовної комунікації, методи комунікативних досліджень, масова комунікація, міжкультурна комунікація, комунікація в малих групах, основи публічного виступу, переконання, аргументація та дебати, міжособистісна комунікація, ефективне слухання, організаційна комунікація, лідерство та комунікація, сімейна комунікація тощо.

Виокремлення теорії мовної комунікації — соціально-наукового знання про мову як мовний код, на який впливають усі складники спілкування, як особливий модус і вищу форму існування одиниць та категорій мови «в дії» — вимагає відмежування цієї дисципліни від інших мовознавчих галузей знання шляхом чіткого визначення її об'єкта та предмета. Об'єктом вивчення теорії мовної комунікації є мовно-мисленнєва діяльність у певній соціокомунікативній ситуації. Предметом — обмін мовленнєвими повідомленнями у процесі інтеракції між мовцями з урахуванням контексту та конситуативних чинників.

Найбільш адекватним підходом до з'ясування співвіднесення теорії мови й теорії комунікації, на думку сучасного російського мовознавця Вадима Касевича, є функціональний: відповідно до функцій теорія мови вивчає засоби мови, процес їх використання і продукт цього процесу, а теорія мовної комунікації — мету застосування мовних та позамовних засобів, а також його результат. Крім цього, теорія мовної комунікації має у своїй основі моделювання динамічних зв'язків у суспільстві, між людьми, тому вона не може абстрагуватися від людського чинника.

Порівняльні дані про об'єкт, предмет та одиниці теорії мовної комунікації як інтердисциплінарної галузі знання й інших дисциплін, які також вивчають мову та мовлення, наведено в табл. 1.1.

Таблиця 1.1

Зв'язки теорії мовної комунікації з іншими галузями знання

Галузь

Об'єкт

Предмет

Одиниці

п/п

знання

1.

Теорія

Мовно-

Обмін мовленнє-

Комуніка-

мовної

мисленнєва

вими повідомлен-

тивний

комуніка-

діяльність

нями у процесі

процес,

ції

у певній

інтеракції між

комуніка-

соціокомуні-

мовцями з ураху-

тивний акт

кативній

ванням контексту

ситуації

та конситуатив-

них чинників

2.

Мовознав-

Природна

Сутність мови,

Мовні

ство

людська

її функцій, стру-

одиниці

мова

ктури і розвитку

3.

Комуніка-

Мовний код

Процеси

Одиниці

тивна

як засіб

спілкування

організації

лінгвісти-

спілкування

людей із викорис-

мовного

ка

танням живої

коду у спіл-

природної мови

куванні

4.

Когнітив-

Мова як

Модель мовної

Ментефак-

на лінгві-

загальний

комунікації

ти —

стика

когнітивний

як основи

концепти

механізм,

обміну знаннями

уявлення,

інструмент

схеми,

пізнання

картини,

фрейми,

сценарії

(скрипти)

5.

Лінгво-

Мова як код

Мовна картина

Лінгво-

культуро-

культури

світу

культур-

логія

ний

концепт

Основна мета теорії мовної комунікації — опанування сучасної системи лінгвістичних, соціолінгвістичних та прагмалінгвістичних знань про структуру, закономірності і важливі явища мовної та міжмовної комунікації, а також правил мовної поведінки в різних комунікативних ситуаціях, набуття ефективних умінь спілкування, насамперед у контекстах міжмовного (між-культурного) спілкування.

Крім комплексного аналізу та опису комунікативного процесу і його складників теорія мовної комунікації як інтерлінгвістична дисципліна передбачає розв'язання таких завдань:

  1. тлумачення поняття «комунікативний процес» та його складників; опис видів, аспектів, сфер та функцій комунікації;

  2. з'ясування й характеристика факторів контакту у вербальній комунікації — комунікативний кодекс, принципи, які регулюють взаємоприхильність між мовцями, та обмін комунікантами інформацією у процесі вербальної взаємодії;

  3. оволодіння інформацією щодо особливостей використання мови як коду і шляхами підвищення ефективності спілкування рідною та іноземними мовами;

  4. розвиток розуміння мови як соціально-психологічного феномену;

  5. формування вмінь аналізувати дискурс як соціальну інтеракцію, структуру та процес, засвоєння знань про інституційні види дискурсу та їхні особливості;

  6. оволодіння системою знань про особливості функціонування мовних ресурсів у дискурсі; дослідження проблематики етноспецифіки мовної комунікації.

Знання особливостей мовної комунікації створює підґрунтя для комунікативної грамотності філолога, перекладача, вчителя-мовника, журналіста, головним професійним знаряддям яких є мова як семіотично-інформаційна система, засіб комунікації та пізнання, код національної (етнічної) культури.