Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Індивідуальне завдання на тему.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
102.91 Кб
Скачать

Нормативи інвестування

З метою забезпечення контролю за інвестиційною діяльністю банків, а саме за прямими інвестиціями, Національний банк установлює нормативи інвестування.

Прямі інвестиції банків - це внесення банками власних коштів або майна до статутного фонду юридичної особи в обмін на корпоративні права (акції, пайові свідоцтва), емітовані такою юридичною особою.

З метою обмеження інвестиційного ризику, пов'язаного із здійсненням інвестиційної діяльності та можливою втратою капіталу інвестора, Національний банк установив такі нормативи інвестування:

  • норматив інвестування в цінні папери окремо за кожною установою (Н11),

  • норматив загальної суми інвестування (Н12). Норматив загальної суми інвестування (Н12)

Норматив загальної суми інвестування встановлюється для обмеження ризику, пов'язаного з операціями вкладання (прямого чи опосередкованого) коштів банку до статутних фондів будь-яких юридичних осіб, що може призвести до втрати капіталу банку. Цей норматив характеризує використання капіталу банку для придбання акцій (паїв/часток) будь-якої юридичної особи. Норматив загальної суми інвестування визначається як співвідношення суми коштів, що інвестуються на придбання акцій (паїв/часток) будь-якої юридичної особи, до регулятивного капіталу банку. До коштів, що інвестуються, включаються: акції та інші цінні папери з нефіксованим прибутком у торговому портфелі банку та в портфелі банку на продаж, що випущені банками, небанківськими фінансовими установами та іншими емітентами; вкладення в асоційовані та дочірні компанії. При обчисленні цього нормативу в знаменнику до суми регулятивного капіталу банку додаються суми вкладень у цінні папери в торговому портфелі банку та в портфелі банку на продаж, що випущені банками, і вкладень у статутні фонди установ, на суму яких зменшено регулятивний капітал Нормативне значення нормативу Н12 не має перевищувати 60 відсотків.

Рекомендована література

  1. Закон України “Про банки і банківську діяльність” від 7.12.2000 №2121-ІІІ

  2. Закон України “Про Національний банк України” від 20.05.1999 №679-ХІУ

  3. Інструкція про порядок регулювання діяльності банків в Україні ( затверджено Постановою Правління Національного банку України 28.08.2001 N 368 )

4. Положення про застосування Національним банком України заходів впливу за порушення банківського законодавства (затверджено Постановрою Правління Національного банку України 28.08.2001 N 369)