Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Інтелектуальна власність Конспект лекцій

.pdf
Скачиваний:
48
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
495.4 Кб
Скачать

КРИВОРІЗЬКИЙ МЕТАЛУРГІЙНИЙ ІНСТИТУТ ДВНЗ

«КРИВОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

КОНСПЕКТЛЕКЦІЙ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНАВЛАСНІСТЬ.

КРИВИЙ РІГ

2012 р.

ЗЗММІІССТТ

1. Як йшов процес становлення права інтелектуальної власності в Україні?

2.Які органи здійснюють управління в сфері ІВ в Україні?

3.Які органи діють в сфері забезпечення охорони права інтелектуальної власності.

4.Що розуміється під інтелектуальною власністю, які її особливості? 5. Що є змістом права інтелектуальної власності?

6.Які є об’єкти ІВ?

7.Які є об’єкти авторського і суміжного права? 8.Які є об’єкти права промислової власності 9.Які є об’єкти комерційних позначень? 10.Які є нетрадиційні об’єкти?

11.Хто є суб’єктами права ІВ?

12.Як виникає та здійснюється авторське право?

13.Хто може бути правонаступником авторського права? 14.Що є співавторством, яким є його види?

15.Як розподіляються авторські права на твір створений у зв’язку із трудовими відносинами?

16.Які права мають автори, їх види?

17.Які права відносяться до особистих немайнових права автора? 18.Якими є майнові права авторів?

19.В яких випадках дозволяється вільне використання твору?

20.Якими є строки охорони авторських прав?

21.Чи можливий перехід авторських прав?

22.Як здійснюється колективне управління авторськими та суміжними правами?

23.Які є види авторських договорів?

24.Як припиняється правова охорона на об’єкти авторського та суміжного права?

25.Якими є види договорів на об’єкти промислової власності? 26.Хто може бути патентним повіреним, якими є його повноваження?

27.Як припиняється правова охорона на об’єкти промислової власності?

3

28.Які вимоги пред’являються до комерційного найменування? 29.Які вимоги пред’являються до торговельної марки?

30.Як оформляється свідоцтво на торговельну марку? 31.Які права виникають із свідоцтва на торговельну марку?

32.Які обов’язки виникають із свідоцтва на торговельну марку? 33.Про що свідчить зазначення походження товару?

34.Як здійснюється реєстрація реєстрації кваліфікованого зазначення походження товару?

35.Які права та обов’язки випливають із реєстрації кваліфікованого зазначення походження товару?

36.Якими є особливості комерційних позначень?

37.Як припиняється право на комерційні зазначення?

38.Чи може бути визнана недійсною правова охорона кваліфікованого зазначення походження товару?

39.Як здійснюється захист прав на використання зазначення походження товару?

40.Яким є цивільно-правовий захист права інтелектуальної власності?

41.Яким є адміністративно-правовий захист права інтелектуальної власності?

42.Яким є кримінально-правовий захист права інтелектуальної власності?

4

1. Як йшов процес становлення права інтелектуальної власності в Україні?

Розбудова незалежної України сприяла створенню системи охорони інтелектуальної власності. В сфері охорони інтелектуальної власності Україна на поч. 90-х рр. йшла наступними шляхами:

Вперше Законом України “Про власність” було визнано право інтелектуальної власності. Ст. 13 цього Закону об’єкти права приватної власності ” називає об’єктами права власності громадян твори науки, літератури, мистецтва, відкриття, винаходи, корисні моделі, промислові зразки, раціоналізаторські пропозиції, знаки для товарів і послуг та інші результати інтелектуальної власності. Закон також містить спеціальний розділ VІ: “ Право інтелектуальної

власності ”.

Норми про охорону інтелектуальної власності включаються до законів, що регулюють окремі сфери соціально-економічної діяльності. Зокрема вони містяться в Законі України “ Про зовнішньоекономічну діяльність ” (16 квітня 1991 р.), Митному кодексі України (12 грудня 1991 р.), Основах законодавства України про культуру (14 лютого 1992 р.) та інших.

На базі республіканських організацій Радянського Союзу з охорони інтелектуальної власності були створені Державне патентне відомство України і Державне агентство з авторських і суміжних прав. У 2000 р. його правонаступником стало Державне підприємст-

во “Українське агентство з авторських та суміжних прав (УА-

АСП)”.

З 1993 року була прийнята низка спеціальних законів з охорони інтелектуальної власності: “Про охорону прав на сорти рослин” (21 квітня 1993 р.), “Про охорону прав на винаходи і корисні моделі (15 грудня 1993 р.), “Про охорону прав на промислові зразки” (15 грудня 1993 р.), “Про охорону прав на знаки для товарів і послуг” (15 грудня 1993 р.), “Про авторське право і суміжні права (23 грудня

1993 р.).

5

Україна як правонаступниця СРСР, згідно з Законом України “Про правонаступництво ” від 12 вересня 1991 р. почала підтверджувати свою участь у міжнародних угодах і договорах про охорону інтелектуальної власності.

Зокрема Україна підтвердила членство у Паризькій конвенції про охорону промислової власності, Мадридській угоді про міжнародну реєстрацію знаків, Договорі про патентну кооперацію, Всесвітній конвенції про авторське право.

Зсередини 90-х рр. правовий захист інтелектуальної власності

вУкраїні значно посилився. Це було пов’язано з необхідністю приведення національного законодавства у відповідність до норм міжнародних конвенцій і договорів щодо охорони інтелектуальної власності, як однієї з головних умов партнерства і співробітництва з Європейським Союзом, членства в Світовій організації торгівлі.

З1995 р. розширилась інтеграція України в світову правову систему з охорони інтелектуальної власності через приєднання до міжнародних конвенцій та договорів. Україна приєдналася до Бернської конвенції про охорону літературних і художніх творів, Міжнародної конвенції про охорону нових сортів рослин, Договору про закони щодо товарних знаків, Будапештського договору про міжнародне визнання депонування мікроорганізмів для цілей патентних процедур, Найробського договору про охорону олімпійського символу та інших.

Істотно розширилось спеціальне національне законодавство – за рахунок прийняття законів України “Про захист від недобросовісної конкуренції” (7 червня 1996 р.), “Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем” (5 листопада 1997 р.), “Про охорону прав на зазначення походження товарів” (16 червня1999 р.). В той же час були внесені суттєві зміни та доповнення до вже чинного законодавства. Окремі питання охорони інтелектуальної власності дістали правове регулювання в законах, що нормують різноманітні аспекти творчої діяльності (“Про наукову і технічну експертизу” (10 лютого 1995 р.), “Про інформаційні агентства” 28 лютого 1995 р.), “Про рекламу” (3 липня 1996 р.) та інших.

6

З 2000 року значно активізувалась діяльність України щодо охорони інтелектуальної власності. Цьому сприяло декілька чинників: прийняття у вересні 2000 р. Програми інтеграції України до Європейського Союзу; активізувалась політика щодо приєднання України до СОТ; з боку США посилився тиск на Україну з питань охорони інтелектуальної власності.

З 2000 р. починається оновлення законодавства України в сфері інтелектуальної власності. Були внесені зміни до законів України

Про охорону прав на винаходи і корисні моделі” та “Про автор-

ське право і суміжні права”. Законом України “Про внесення змін до деяких законів України з питань інтелектуальної власності”. вдосконалено організацію надання прав на об’єкти промислової власності (зокрема експертні процедури), адміністративний порядок розгляду спорів у вказаній галузі (через Апеляційну палату).

Фактично одночасно були внесені зміни до Кримінального кодексу України, Кримінально процесуального кодексу України, Кодексу про Адміністративні правопорушення України, Митного кодексу України, що посилюють відповідальність в сфері інтелектуальної власності.

У 2004 року увійшов у дію Цивільний кодекс України, яка містить четверту книгу - «Право інтелектуальної власності».

2.Які органи здійснюють управління в сфері ІВ в Україні?

У 2004 році був створений на основі підпорядкування Міністерству науки і освіти України департамент інтелектуальної власності. До його складу входять:

1. Укрпатент – український інститут промислової власності, державне підприємство, яке перебуває у сфері управління Міністерства освіти та науки України та Державного департаменту інтелектуальної власності. Він здійснює функції: приймає заявки на видачу охоронних документів на об’єкти промислової власності; проводить експертизу цих заявок; забезпечує державну реєстрацію об’єктів

7

промислової власності; здійснює державну реєстрацію договорів про передачу права власності на об’єкти промислової власності та інше. Також Укрпатент здійснює міжнародне співробітництво в сфері обміну патентною документацією з зарубіжними патентними відомствами. Філією Укрпатенту є- Український центр інновати-

ки і патентно-інформаційних послуг.

2. Українське агентство з авторських і суміжних прав (УА-

АСП), яке є основною ланкою охорони авторських прав і належить до сфери управління Міністерства освіти і науки України та Державного департаменту інтелектуальної власності. УААСП забезпечує охорону авторських і суміжних прав правонаступників України та інших країн, здійснює державну реєстрацію прав авторів на твори науки, літератури та мистецтва, управління майновими правами авторів та їх правонаступників інше. На сьогоднішній день УААСП представляє інтереси більше 10 тис. українських авторів відповідно до укладених угод про управління їх майновими правами; членів авторських товариств країн колишнього СРСР (їх більше 40 тис.); та близько 100 тис. іноземних авторів.

У структурі Державного департаменту інтелектуальної власності створено Інститут інтелектуальної власності і права (1999). Це перший спеціалізований навчальний заклад цього напрямку.

3.Які органи діють в сфері забезпечення охорони права інтелектуальної власності?

Всфері охорони прав інтелектуальної власності діють:

۩Антимонопольний комітет України – забезпечує захист від недобросовісної конкуренції, пов’язаної з використанням об’єктів інтелектуальної власності;

۩Міністерство юстиції України – бере участь у розробці за-

конодавчих актів з питань інтелектуальної власності, координує законотворчу діяльність у цій сфері з іншими сферами законодавства

8

та відповідає за його адаптацію до законодавства Європейського Союзу;

۩Міністерство внутрішніх справ України – здійснює заходи

зпопередження та викриття злочинів, пов’язаних з порушенням авторських і суміжних прав, попереджає та викриває факти тиражування і розповсюдження контрафактної аудіовізуальної продукції.

۩Державна податкова адміністрація України – здійснює контроль за нарахуванням та сплатою податків при ввезенні та виробництві аудіо - відеопродукції на території України;

۩Державна митна служба України – як структурний підроз-

діл створила Управління захисту прав інтелектуальної власності з метою:

а) вдосконалення порядку переміщення через митний кордон України товарів, що містять об’єкти інтелектуальної власності;

б) забезпечення контролю за переміщенням цих об’єктів; в) введення відповідного реєстру.

۩Служба безпеки України – бере участь у розробці та здійснення заходів із захисту державних таємниць України, у тому числі в сфері інтелектуальної власності.

Охорону та регулювання прав інтелектуальної власності здійснюють і недержавні організації. Це, по-перше, творчі спілки – Національна спілка письменників України, Національна спілка театральних діячів України, Національна спілка кінематографістів України, Національна спілка художників України, Національна спілка майстрів народного мистецтва України, Національна спілка архітекторів України, Національна спілка композиторів України, Спілка фотохудожників України, Національна спілка журналістів України, Всеукраїнська спілка кобзарів, Спілка рекламістів України, Всеукраїнська музична спілка, Спілка дизайнерів України, Український фонд культури, національна ліга українських композиторів.

Усфері інтелектуальної власності діють також наступні недержавні організації: Всеукраїнська асоціація патентних повірених, вона діє на підставі Положення про представників у справах інтелектуальної власності.

9

4.Що розуміється під інтелектуальною власністю, які її особливості?

В юридичній літературі не склалося єдиного поняття інтелектуальної власності. Термін “інтелектуальна власність” використовується у загальному значенні, об’єднуючи вказані права в усіх сферах застосування творчої діяльності особи. Під інтелектуальною власністю розуміють закріплені законом права, які є результатом інтелектуальної діяльності в промисловій, науковій, літературній та художній галузях. Пропонує також наступне визначення поняття інтелектуальної власності – це матеріально виражений результат інтелектуальної діяльності, що надає його автору чи особі, визначеній чинним законодавством, право власності на цей результат, яке набувається, здійснюється та захищається відповідно до законодавчо встановлених норм і правил.

Інтелектуальна власність визнається як власність особливого роду, яка має більше відмінностей від власності в цілому, чим схожого. Це:

1)майнове право власності не обмежене будь-яким строком (строк дії права на винахід – 20 років, на корисну модель – 6 років, на авторський твір – все життя автора і 70 років після його смерті);

2)право власності на матеріальні об’єкти не потребує, за за-

гальним правилом, державної реєстрації. На окремі об’єкти інтелектуальної власності ця вимога є обов’язковою для здійснення правової охорони;

3)об’єктами права власності є матеріальні об’єкти, об’єктами права інтелектуальної власності є нематеріальні об’єкти – ідеї, образи, символи, думки, гіпотези, втілені у матеріальних носіях;

4)право власності, на відміну від права інтелектуальної власності, не має здатності до відтворювання, тиражування.

Інтелектуальна власність має творчий характер. До інтелектуальної власності відносяться: результати духовної творчості (авторські права і суміжні права), науково-технічної творчості(право промислової власності), засоби індивідуалізації учасників цивільно-

10

го обігу(фірмове найменування, торговельні марки, зазначення походження товарів), нетрадиційні об’єкти інтелектуальної власності.

5. Що є змістом права інтелектуальної власності?

Змістом права інтелектуальної власності(далі –ІВ) є право володіння нею, право користування нею, право розпорядження нею.

Власник володіє самостійно, але може передати це право іншій особі. Як відомо володіння існує у двох видах: це право фактичного володіння і право похідне володіння. тобто від імені власника володіння здійснюють треті особи. Похідне володіння здійснюється лише після оприлюднення (опублікування) твору, до того існує виключне володіння. Похідне володіння здійснюється у межах визначених автором. Є три види передачі своїх прав(ліцензій на користу-

вання – виключна, не виключна, відкрита).

Результати технічної творчості перебувають у виключному володінні до їх кваліфікації департаментом інтелектуальної власності. Після кваліфікації пропозиції як винаходу, промислового зразка складається патентний опис і винахід стає загальнодоступним. Описом може володіти будь-яка особа після сплати збору. Володіти зазначеним винаходом можна, але користування ним можливе лише за згоди автора. Існує досить широке коло об’єктів ІВ, володіти якими може лише автор. Автор втрачає своє право на володіння лише тоді, коли твір гине, перестає існувати фізично, автор передає його іншим особам.

Розкриємо основні положення щодо права користування. Право користування (право вилучати корисні можливості) належить власникові та правонаступникам. Користування здійснюється за ліцензією. Способи використання обумовлюються характером твору. Літературний твір – публікується. Способи використання різні: твори архітектури можуть копіюватися, скульптури фотографуватися, результати образотворчого мистецтва експонуватися, найпоширеніший спосіб використання, це - відтворення поліграфічним спосо-